Защо е важно да инвестираме в превенцията и как можем да го направим?

Платена публикация

здраве пари
Снимка: iStock

Превенцията е важна стъпка в посока подобряване на общественото здраве и осигуряване на добър икономически, социален и здравен статус на населението. Липсата на инвестиции в тази посока обаче е проблем, за който немалко здравни специалисти алармират. Статистиката сочи, че се наблюдават съществени разлики в разходите за здравеопазване в източно- и западноевропейските държави.

Германия има най-високият здравен бюджет в Европейския съюз (11,5% от БВП) и най-високият бюджет за ваксинация. На дъното на класацията са Естония и Полша, които са похарчили по малко от $5 долара на глава от населението за имунизация през 2015 г., сравнено с Исландия, Германия и Швеция, които са похарчили по над $20 долара.

ЕС обръща сериозно внимание на актуалния процент от европейските здравни бюджети, който се отделя за ваксинация. Едва 0,5% биват разпределени за ваксинации, като това включва инфраструктура, образование, кампании и снабдяване с ваксини. Същевременно над 20 инфекциозни заболявания могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксина. ЕС напомня на държавите-членки, че устойчивото финансиране на ваксинацията е задължително, ако целта са устойчиви и ефективни имунизационни програми.“

Проблемът е адресиран и от Европейската комисия, която е включила модела на ваксинация през целия живот в стратегията си до 2030 г. Според Комисията тази програма ще спомогне за решаването на редица проблеми като отслабващия обществен имунитет, застаряващото население и климатичните промени. ЕК припомня още, че ваксинационните програми с подход към ваксиниране през целия живот осигуряват адекватна защита от множество предотвратими заболявания, подобрява качеството на живота и укрепва устойчивостта на здравните системи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти