За традициите, прошката и сладките времена, които идват след нея

Платена публикация

Захарни заводи
Снимка: Захарни Заводи

В забързаното ни ежедневие често забравяме за истински ценните неща. Живеейки в собствения си свят от задължения, дните ни се превръщат в еднообразие, което имаме чувството, че няма край. Но когато наближат празници пред нас се разкрива нова възможност – да се отпуснем, да се видим с най-близките си хора и да оцветим сивите краски на деня със свежи искрящи цветове. 

Ето защо е толкова хубаво традициите, които празниците носят в себе си, да не се пренебрегват, а да се посрещат като топлата прегръдка на отдавна чакан приятел. 

Сирни заговезни наближава. Той е един от най-големите традиционно български християнски празници преди настъпването на Великден и идването на пролетта.  На този ден семейството се събира заедно, иска се прошка, а акцент на трапезата е халвата – любим десерт на поколения българи.

По традиция по-младите посещават по-възрастните си близки и роднини, за да им поискат прошка – целуват им ръка, а в знак на жеста им се отговаря „Простено да ви е!”. В днешно време прошката не се ограничава само до семейното гнездо. Тя се иска и от приятели, колеги, дори и от децата. В това се крие и красотата на празника -  адаптира се в съвременния свят, запазвайки светлината на думата „прошка“  

Захарни заводи
Снимка: Захарни Заводи

Искането и даването на прошка са много лични преживявания. Те трябва да се усетят с най-скритото кътче на душата ни. А някои неща са трудни за изричане. Тези думи засядат в гърлото ни и става ужасно трудно да изкажем емоциите си. Тук  идват на помощ  опаковките на халва „Сладки времена“. Върху тях са изписани най-съкровените желания за прошка - когато сме наранили някого, без да разберем, когато не сме намерили достатъчно време за подкрепа на любимия човек или не сме прекарвали достатъчно време заедно. Тези думи стават по-леки за изричане, когато са поднесени със сладост и любов. По този начин традицията продължава да живее – халвата допълва семейната трапеза, а посланията на опаковките ни помагат да изречем най-трудните думи.  

Когато простим и поискаме прошка истински, се усещаме по-леки, по-силни и изпълнени с любов. В живота ни навлиза светлина и някак всичко се подрежда. 

Затова е хубаво, че в традиционния ни празничен календар имаме точно такъв ден, посветен на един от най-силните и освобождаващи жестове на света. 

Хубаво би било и да не чакаме само един определен ден в годината, за да се решим да поискаме прошка – всички грешим и няма нищо срамно в това да си го признаем. Напротив, така показваме, че сме силни и готови да сведем глава, когато не сме били прави. 

Защо е важно да си прощаваме ли? Защото след всяка прошка настъпват сладки времена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти