Въшки? Само без паника!

Платена публикация

Детето се прибира вкъщи и небрежно се почесва по главата... един път, а след това още един, и още един... Косата ви се изправя! ВЪШКИ! Няма как това чесане да се дължи на друго!

Е, ако не сте преживявали този филм все още, шансовете са, че със сигурност поне веднъж ще го преживеете, когато детето тръгне на училище или детска градина. Или където и да е другаде.

Без паника, обаче, защото досега не сме чували въшките да са умирали само от гледката на паникьосани родители. Като начало – добре е да опознаете врага, за да знаете как да го атакувате най-ефективно.

И така – какво е въшката? Една малка гадинка, която е с големината на сусамено семе (т.е. 3-4 мм), когато порасне напълно. Въшките са са прозрачни и това ги прави трудни за откриване – едва когато се нахранят, те стават кафяво-червени. Снасят си яйцата близо до скалпа, а мъртвите яйца, известни като гниди, приличат доста на пърхот.

Въшките живеят около 30 дни, за което време се размножават като полудели – само една въшка снася между 200 и 300 яйца за един месец!

При това натрапниците нямат никакви специфични предпочитания към определени коси – дали ще е мръсна, руса, къса или къдрава, това въшката тотално не я интересува. Реши ли – или по-скоро – има ли възможност, въшката директно се нанася в косата и започва да си живее царски. Пренасянето става по най-тривиални начини – с размяна на чужди вещи (шалове, шапки), в басейни, при близък контакт между главите – нещо типично за децата в училище например.

Може би е някакво успокоение, че въшките поне не летят... но дори и така, те успяват да се заселят по главите ни и да ни вгорчат живота за известно време.

Да, само за известно време, защото вече не е толкова сложно и трудно да се отървем от натрапниците по главите ни. Като начало, заложете на превенцията – проверявайте редовно косата за въшки и гниди, а когато знаете за случаи на опаразитяване – всеки ден. 

Второ – на пазара има продукти, които са идеални както за предпазване, така и за третиране на вече заразена с въшки коса. 

Защитната серия Paranit гарантира предпазване на детето и цялото семейство в случаи, в които знаете, че има епидемия от въшки – по време на училище и на лагер, наприме. Спреят клинично доказано осигурява безопасна и ефективна защита от въшки до 24 часа. Не омазнява, не се отмива и има приятен аромат, което го прави подходящ за всекидневна употреба. 

В допълнение идва и Paranit защитен шампоан, който измива и защитава 2-в-1. Той измива косата и защитава срещу главови въшки, като нарушава техния жизнен цикъл и потиска заразяването, преди то действително да е започнало. Използва се на всеки 2 до 3 дни в продължение на 2 седмици вместо обичайния шампоан, когато има опасност от заразяване с въшки (например при предупреждение от училище). 

Ако все пак превенцията не помогне и детето хване въшки, не унивайте - Paranit шампоан за третиране на въшки и гниди ще ги изтреби до крак. 

Той унищожава 100% от главовите въшки при 10-минутно третиране, отново има приятен аромат и се отмива идеално (не е необходим допълнителен шампоан). 

Ако пък предпочитате спрея, Paranit спрей за третиране на въшки и гниди е за вас (и въшките) - убива 100% от въшките и гнидите при 15-минутно третиране, няма аромат и е лесен за нанасяне.  

А ето и още няколко правила, които ще ви помогнат да се опазите от инвазията на малките нашественици:

Обяснете на детето да не си дава дрехите и аксесоарите на приятели, както и да не взима техните

Връзвайте или сплитайте дългата коса

В басейн носете плувна шапка

Изпирайте спалното бельо и личните предмети (шалове, шапки...) на 60°C.

Ако чистите с прахосмукачка с торбичка, изхвърляйте я след всяко чистене

И помнете – и да хванете въшки, можете да ги унищожите само за 15 минути. Така че – няма място за притеснение и паника, а само за едно – Paranit.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти