Великденският козунак – традиция и модерност

Платена публикация

козунак
Снимка: Lesaffre

Великденският козунак винаги е бил неизменна част от празничната великденска трапеза, заедно с боядисаните яйца. Това всъщност е така от началото на 20 век в България, а традицията е пренесена от Франция. Самият козунак като вид обреден хляб е измислен от френски кулинари и хлебари преди почти 400 години. Първоначално навлиза и измества традиционния обреден хляб в българските градове, докато постепенно навлиза във всички български домакинства.

В последните години наблюдаваме едно сериозно развитие на видовете козунак, най-вече тези, които се продават в търговската мрежа. Цените също варират, като започват от няколко лева и стигат до баснословни суми като 50-60 лв за броя. Разбира се, има си и причини, бутикови пекарни, използващи био съставки, белгийски шоколад и други по-засукани суровини за направата на вкусното изкушение.

Именно стремежът да сложим много вкусен козунак на великденската трапеза подтиква все повече изкушени от кулинарията българи да започнат да правят домашен великденски козунак. Въпреки че да направиш хубав козунак не е толкова лесно, колкото домашен хляб например, не е и толкова трудно. Предимствата са ясни – сами избираме съставките, които да вложим, не се редим по опашки пред пекарни и магазини, а козунакът е прясно изпечен и най-важното – повод да се похвалим пред приятели и познати в социалните мрежи.

Да, точно така, последните години това са едни от най-често споделяните снимки – боядисаните яйца и домашния козунак. Най-големият и уважаван производител на мая за хляб, френската компания Lesaffre, която от години присъства и на българския пазар с марките Yuva и Vivo, тази година реши да стимулира този тренд – правенето на домашен козунак. Компанията организира игра във Facebook, с която стимулира своите фенове да споделят вкусни рецепти за домашен козунак, а наградите наистина си заслужават:

     ♦ Прецизна кухненска везна - TEFAL Optiss

     ♦ Професионални кухненски прибори за домашно сладкарство и пекарство KitchenAid 4 бр. с порцеланова поставка

     ♦ Мая и други малки изненади на Лесафр България

козунак
Снимка: Lesaffre

Самите Lesaffre са подготвили видео урок с шеф готвач Ивелина Иванова, с който искат да помогнат на тези от нас, които са решили за първа година да приготвят домашен козунак.

Рецептата е лесна, а крайният резултат е изключително вкусен. Не случайно именно французите са измислили козунака, затова и маята на Lesaffre е много подходяща за приготвянето им. За читателите на Edna.bg, които предпочитат да работят с написана рецепта, вместо с видео, Lesaffre споделят тази лесна рецепта за козунак.

Нека това, че е лесна не ви подвежда – крайният резултат ще накара и най-претенциозните да си оближат пръстите, а външният вид на козунака ще ви даде повод с гордост да го споделите с приятелите в социалните мрежи. Всеки става майстор-пекар с мая Yuva или Vivo!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти