Ваксинация срещу човешки папилома вирус

Платена публикация

ваксина
Снимка: iStock

Програмите за сексуално образование могат да помогнат много на младежите, като ги информират за рисковете и болестите, предавани по сексуален път. Програмите за скрининг и осигуряването на ваксини срещу тези болести ще доведат до премахване на болести, като рак на маточната шийка в европейските страни.

Всяка година 13 хиляди жени в Европа умират от рак на шийката на матката, едно ваксинопредотвратимо заболяване.

Ако жената не е ваксинирана и нейният организъм не успее да се пребори с инфекцията след заразяване, се развива този вид рак. Затова е препоръчителна ваксинация на момичета, които още не са започнали полов живот, но и на момчета, тъй като и те са преносители на вируса.

В България честотата на заболяването е във възходяща тенденция. Около 1000-1200 жени се разболяват годишно, а между 300-400 умират. Както жени, така и мъже, могат да се заразят с папилома вирус и да развият някое от заболяванията, които причинява. Има повече от 100 вида HPV, като  два от тях – 16 и 18 причиняват 70% от случаите на рак. Всяка от ваксините срещу човешки папилома вирус, регистрирани в ЕС, може да изгради ефикасна защита срещу типовете 16 и 18. В България са регистрирани две ваксини срещу човешки папилома вирус, които се предлагат в рамките на Националната имунизационна програма за първична профилактика на рак на шийката на матката само за момичета между 12 г. и 13 г. или свободно в аптеките.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти