Уникалните ароматни свещи на майстор Бонева с дебют на фермерските пазари на Lidl

Платена публикация

hhh
Снимка: Личен архив

Почти няма нещо, което да не мога да сътворя от восък с ръцете си, казва жената, която се посвещава на хобито си след много труден личен момент

Бисерка Бонева е икономист по професия и цял живот е работила в сферата на счетоводството, като е заемала различни позиции през годините. Изработването на свещи е бил нейният начин да релаксира, като в началото използвала само пчелен восък. “Ние сме семейство на потомствени пчелари и пчелният восък винаги е бил в ръцете ми за успокоение”, казва добричлийката.

В един момент животът ѝ се преобръща - диагностицирана е с тежка болест и се налага лечение в чужбина. След успешна операция и отново у дома Бисерка решава да изостави корпоративният сявят и да се насочи изцяло към любимото си хоби - правене на свещи. Започва да работи изключително много и благотворително, като приема за свое мото думите “Да върнем вярата със светлина”. Организира безплатни работилнички с деца.

“Влизам в часовете, нося им материалите и заедно творим. Всеки изработва по една свещичка, която после си вземат. Уникални са децата, променя им се погледът. Много са зареждащи, работата с тях ми носи истинско удовлетворение”.

Нейните уникални свещи бяха акцент на първия фермерски пазар на Lidl по морето за тази година, който беше в Балчик.

“Досега съм работила предимно онлайн и се радвам, че имам възможността да участвам във фермерски пазар на Lidl. Уважавам много бранда, доверявам се на името, което застава зад тези пазари. За мен това често е много по-важно от самата печалба”, споделя Бисерка.

hhh
Снимка: Личен архив

Като майстор по художествено свещолеене Бисерка членува в Националната камара на занаятчиите. Казва, че работи на 90% с естествени материали, като някои от тях си набавя от чужбина. Продължава да използва пчелен восък, като е добавила също рапичен и слънчогледов восък в работата си.

“Това са само чисти восъци. Горят много добре. Мога да кажа, че почти няма нещо, което да не мога да сътворя от тях с ръцете си. Моделите ми са различни и не могат да се повторят. Отскоро правя цветя по една малко позната у нас руска техника, като ги изработвам листо по листо на ръка.”

hhh
Снимка: Личен архив

Ароматите, които използва са синтетични и са специализирани само за восъци. По думите ѝ етеричните масла в досег с огъня биха навредили на здравето. Тя е избрала синтетични ароматни масла, които са сертифицирани и са специално за восъци.

“Отделят се на 63 градуса при запалване и са екологично чисти”, обяснява тя.

Сега на Бисерка ѝ предстои откриване на ателие по свещарство в Етнографския комплекс в Добрич.

“Ще има работилнички за различни видове свещи - за здраве, за прочистване на дома и др.”

Тази година, фермерските пазари на Lidl дават възможност на още повече български производители да достигнат до по-широка аудитория и да представят стоката си в удобен формат в различни градове в страната. Тепърва предстоят и издания на пазарите по морето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти