Туристически обувки за всеки - наръчник за правилен избор

Платена публикация

туристически обувки
Снимка: iStock

Есента вече чука на вратата и с нея идва най-подходящото време за разходки сред природата и туристически обиколки в планината, където можете да се докоснете до най-красивите кътчета отблизо и да усетите спокойствието на природата. Това удоволствие обаче лесно може да бъде нарушено, ако се хлъзгате по неравните повърхности или имате болки в краката.

Независимо дали става въпрос за разходка в гората, лесен преход в планината, трекинг тур или висока алпийска виа ферата - можете да постигнете всичко и да сте удовлетворени, само ако на краката си имате правилния чифт туристически обувки. Те играят решаваща роля за това не само да се чувствате комфортно, но и за Вашите безопасност и здраве.

обувки modivo
Снимка: Modivo

Защо са важни туристическите обувки?

Туристическите обувки правят ходенето по различни повърхности много по-лесно, като омекотяват стъпките, когато стъпвате върху остри камъни и осигуряват стабилност на крака при неравни и хлъзгави повърхности. Важно е да знаете, че няма един базисен модел туристически обувки, които да са подходящи за всяка дейност на открито. В зависимост от трудността на прехода, туристическите обувки са разпределени в различни категории. Това е основният критерий, който е важен за правилния избор. Туристически обувки, които не отговарят на предназначението си, няма да предложат достатъчна стабилност и безопасност.

В следващите редове ще Ви запознаем с основните категории туристически обувки, които ще Ви служат като наръчник за правилен избор. Преди да се запознаете с категориите, можете да разгледате онлайн магазина на MODIVO, като последвате връзката >>> тук. Там ще намерите голямо разнообразие от различни видове трекинг и туристически обувки, които ще можете да си визуализирате, докато се запознавате с различните категории.  

обувки modivo
Снимка: Modivo

Кои са основните категории туристически обувки според вида дейност?

1. Категория А – Леки туристически обувки

Леките туристически обувки са най-подходящи за разходки в гората или лек поход със семейството в равнинни местности. Голямото им предимство е лекото им тегло, така че кракът нито утежнява, нито се поти. Те се характеризират с гъвкава подметка и леко омекотяване. В допълнение, много модели са с модерен дизайн, което ги прави подходящи и за ежедневието.

2. Категория А/B – Високи туристически обувки

Освен по предназначение, туристическите обувки се разделят на високи и ниски. Основната характеристика на тази категория е високата част, която покрива глезена. Това Ви позволява да се справяте със стръмни изкачвания и спускания, без да се притеснявате от изкривяване на глезена. Подметките обикновено са значително по-твърди от тези при категория А, така че каменистите повърхности не са проблем. Изберете тези обувки, ако планирате еднодневен преход със семейството, с лека раница и лек маршрут.

3. Категория B – Обувки за трекинг

В тази категория попадат класически трекинг обувки с дебели и твърди подметки, устойчиви на усукване, с голямо омекотяване и високи връзки. Подходящи са за многодневни планински походи (до 3000м.) с голяма раница (40-70 литра), както и за частично непроходими терени.

4. Категория C – Обувки за високопланински туризъм

Ако искате да пътувате в много труден високопланински терен, трябва да изберете тези обувки. Те ви предлагат особено висок вал и са допълнително изолирани. Това дава възможност да се ходи по заледени повърхности. За целта изберете обувки, снабдени с жлеб в петата за поставяне на полуавтоматични котки. Дълбокият профил осигурява достатъчна опора дори във високи планини през зимата. Благодарение на здравия си дизайн, планинските обувки са много подходящи за алпийски турове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти