Триумфално начало на деветото издание на Синелибри

Платена публикация

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

С пълна зала, изискана церемония и впечатляваща кинопремиера започна деветото издание на Синелибри на 6 октомври. Ефирната, същевременно зрелищна анимация, дело на Компот Колектив, беше съпроводена с изпълнение на живо на маестро Живко Петров, един от най-харизматичните български джаз артисти, който изсвири ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2 в ми бемол мажор.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

След това на сцената излезе Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, за да отправи приветствие към публиката: „Гледката на пълна зала 1 е изключително вдъхновяваща за нас и е доказателство, че полетът на изкуството не може да бъде прекършен. Това е смисълът на изкуството – да тласка човека към човека, да буди страст към себепознание, да разширява хоризонтите на духа“, отбеляза тя, като не пропусна да почете паметта на кинокритика и селекционер Владимир Трифонов: „Преди 10 години, когато се роди идеята за „Синелибри“, тя се случи някак на шега, а шегата беше между мен и Владимир Трифонов, когото днес изпратихме в неговия път към вечността.“

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

След церемонията зрителите имаха възможност да оценят смайващия научнофантастичен романс „Клети създания“, удостоен с награда „Златен лъв“ във Венеция. Отзивите не закъсняха, публиката не скри възторга си от дръзката визионерска кинотворба на режисьора Йоргос Лантимос, създадена по мотиви от едноименния роман на Алистър Грей. Филмът тръгва в разпространение у нас през януари 2024 г. от „Форум Филм България“.

Междувременно в София пристигна световноизвестният продуцент, сценарист, председател на Европейската филмова академия Майк Дауни, който ще представи приключенската мистерия „Златото на Истрия“. Събитието ще се състои на 10 октомври, вторник, от 19:00 ч. в Аула НАТФИЗ в условия на свободен достъп. Също на 10 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното ще се състои официалната премиера на саркастичната комедия „Възходът и падението на другаря Зило“, адаптация по знаменателния роман на Дритери Аголи. По думите на режисьора Фатмир Кочи това е история за участта на човека, изправен срещу държавата и нейната гигантска пропагандна машина: „Героят Зило е жертва на идеологическата глупост, която назрява в страната му, докато неговият помощник Демка е млад писател, който рискува да изгуби себе си, уловен в кафкиански бюрократичен кошмар.“ След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

На 11 октомври в Чешкия център предстои специална прожекция на биографичната драма „Алма и Оскар“ (2022) на режисьора Дитер Бернер.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

Филм за една изпепеляваща страст и за неведомата сила на изкуството, „Алма и Оскар“ разказва за бурната тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка. Възприеман днес като един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава прочутата си творба „Булка на вятъра“ с Алма като модел. Прожекцията ще бъде съпроводена с кратка презентация на доц. д-р Бойка Доневска, която ще ни пренесе в творческата вселена на художника и неговата муза.

На 11 октомври има още едно специално събитие: в кино „Одеон“ ще се състои премиера на документалния филм „Да бъдеш Христо Пимпирев“ с режисьор Ара Хугасян, по сценарий на Мария Чернева. Авторите на филма изтръгват вълнуващи истории от детството и юношеството на бъдещия изследовател, търсейки отговор на въпроса какво движи един истински учен и откривател да следва своите мечти. Филмът допълва и образа на полярния изследовател като баща с разказите на неговата дъщеря.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

След прожекцията проф. Христо Пимпирев лично ще представи новата си книга „Антарктическият стопаджия” и ще разкаже повече за следващата си експедиция.

Ценителите на модата като изкуство не бива да пропускат премиерата на документалния филм „Високо и ниско: Джон Галиано“ на 12 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала". Създаден като документално разследване, филмът отразява подхода към работата на ексцентричния моден дизайнер Джон Галиано, очертава някои особености на характера му и дава представа за подбудите, които стоят зад изричането на антисемитски обиди. Премиерата ще бъде съпроводена с комплименти за зрителите и почерпка. За 12 октомври е предвидена специалната Галавечер на Португалия с премиера на биографичната драма „Бели сенки“.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

Режисьорът Фернандо Вендрел е създал завладяващ интроспективен разказ - пътуване през несъзнаваното на един писател, който постепенно губи паметта си. Премиерата ще бъде съпроводена с четене в оригинал и на български език на текстове от Жозе Кардозо Пиреш в рамките на елегантна поетично-музикална вечер, вдъхновена от филма.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн. Напомняме, че до 5 ноември избрани филми от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане >>> тук.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

Прилагаме снимки от церемонията по откриване на фестивала, които дължим на Тихомира Крумова и Ели Дели.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

cinelibri 9.10
Снимка: Cinelibri

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти