Съветите на баба за спестяване на пари

Платена публикация

баба пари спестяване спестявания
Снимка: iStock

Нашите баби и дядовци са живели в наистина оскъдни времена. И все пак са успели да изградят домове, да отгледат деца, че и внуци и в крайна сметка да имат спомени, които да ги развеселяват.

Как са успявали с много по-малко средства да се справят, а ние, които разполагаме с толкова повече, все да имаме усещането, че парите не ни стигат?

Въпросът не е в парите, а в начина, по който ги харчим. И бабите ни имат много на какво да ни научат по този въпрос. Всъщност, ако можеха, щяха да ни накажат да останем без десерт, защото понякога нямаме никаква финансова дисциплина.

Но нека се върнем към съветите, без да мислим за наказания.

баба пари спестяване спестявания
Снимка: iStock

1. Не харчи пари за глупости

“Глупости” са всички онези неща, които не ти трябват наистина. Ако имаш два чифта дънки, не ти трябва трети. Ако обичаш да пиеш кафе, прави си го вкъщи, вместо да купуваш отвън. Изобщо, не купувай нищо просто заради самото купуване.

Готви вкъщи и кани гости, вместо да ходите на ресторант

 Една салата в ресторант вече струва над 10 лв. Колкото и да са скъпи зеленчуците, за 10 лв можете да вземете продукти за поне 3 салати, с които да нагостите себе си и гостите си. И няма да има опасност да не е добре измита или да е с вчерашна маруля.

2. Не хвърляй, ремонтирай

Битува едно немного вярно мнение, че е по-евтино да си купиш нов уред, отколкото да ремонтираш стария. Да, понякога може да е вярно, но не във всички случаи. Преди да посегнете към сайтовете с оферти за нови ел.уреди, проверете дали уредът не може да се поправи. Новото законодателство на ЕС за отпадане на “планираното овехтяване” ще ни улесни в тази насока и ще подкани производителите да правят уредите така, че да могат да се ремонтират. Това е добре и за бюджета, и за природата.

баба пари спестяване спестявания
Снимка: iStock

3. Разпределяй разходите по важност

Когато баба и дядо вземат пенсиите си, отделят първо за сметки и други постоянни разходи, а след това боравят с останалата сума. Това е навик, който те имат от младежките си години- да плащат първо неотложното. Особено важно е, ако имате и кредити - тогава вноската по кредита е първото перо, за което трябва да отделите средства.

4. Теглели са кредит за важните неща

Заблуда е да мислим, че бабите и дядовците ни не са ползвали кредити. Може да не са го наричали така, а по-скоро заем, но е факт, че те също са купували на кредит. Разликата е, че са взимали пари за важни разходи, а не просто за забавление.

Това, с което ги превъзхождаме в момента, е единственото удобството, с което можем да изтеглим пари наприм от Изи кредит онлайн. Помислете добре каква сума ви е необходима и вземете точно толкова, колкото трябва.

Другата разлика е, че ние сега имаме избор от различни видове кредити според нуждите, но нека не забравяме правило 1, когато искаме да изберем кредит на www.easycredit.bg/krediti.

баба пари спестяване спестявания
Снимка: iStock

6. Забавлявали са се безплатно

В поколението на нашите баби и дядовци много хора са можели да свирят на инструмент или не са се притеснявали да пеят. Това е превръщало събиранията им в истинска забава, а не просто в групово ядене и пиене. И ако за нас вече е трудно да се научим на инструмент, можем да измислим други безплатни или евтини забавления - настолни игри, филмова вечер у дома, вместо на кино, добрия стар белот и т.н.

! Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти