Сухата кожа - скритата заплаха на лятото

Платена публикация

суха кожа
Снимка: iStock

Знаете ли какви са проблемите на сухата кожа и какви са причините за това?

Преди да сте раздразнили и изтощили кожата си, запознайте се с нейните проблеми и подходящата грижа..

Как да разпознаете сухата кожа?

Сухата кожа е проблем на всички поколения, чийто край се опитваме да сложим от години. Макар на пръв поглед да е познат за всички термин, Проф. Мария Балабанова - дерматолог, подчерта, че сухата кожа представлява сложно явление, което непрекъснато е обект на многобройни изследвания, запозна ни с проблемите на сухата кожа, показа ни какви са последиците от неправилната грижа и ни обясни какво включва адекватната грижа за нея.

Студеният въздух в комбинация с отоплението през зимата и прекомерното излагане на слънце през лятото, са факторите, които правят кожата суха и изтощена. Въпреки че сухата и чувствителна кожа включва адекватни грижи през цялата година, лятото е времето, когато проблемът със сухата кожа получава специално внимание. То е онова познато усещане за стегнатост, последвано от зачервяване, загрубяване, олющване и дехидратация.

Д-р Балабанова казва, че ролята на генетиката, от една страна, и на влиянието на климатичните условия, от друга страна са ключови за самата кожа, когато става въпрос за запазване на хидратацията. Освен това сухата кожа може да бъде и резултат от неправилно хранене. Всички тези фактори водят до изсушаване, раздразват я и причиняват загуба на еластичността, в крайна сметка вредят на здравето и външния вид. Но с правилните грижи сухата и чувствителна кожа може да бъде в добро състояние с балансирана хидратация.

Проблеми на сухата кожа

Терминът суха кожа описва горният слой на кожата, в който липсват влага и природни масла, т.е. липиди, а всъщност мазна и смесен тип са основните типове кожа. pH на младата кожа най-често е около 7, а влизането в пубертета и работата на мастните жлези спомагат за постигането на оптималното pH на кожата от 4.5 до 6.2.

Кожните липиди служат като защитен слой, бариера за различните бактерии и вируси, а заради липсата им кожата става груба, лющеща се и без блясък. Хората, страдащи от суха кожа са добре запознати с термина и последиците, които носи; изтръпване и стегнатост. Важно е да знаете, че суха кожа и дехидратирана кожа не винаги са еднакви понятия, тъй като и мазната кожа също може да бъде дехидратирана.

Хората се оплакват от чувство на стягане и дискомфорт. При липса на правилни грижи, сухотата се задълбочава, като освен фините бръчици, се получава повърхностно нацепване на кожната повърхност и склонност към алергизиране. Пример за това е така наречената “екзема на домакинята” при хора, които често мият ръцете си, кожата се напуква и реагира на различни вещества от околната среда.“ – Проф. Мария Балабанова

кожа лице
Снимка: iStock

Най-често допусканите грешки в грижата за суха кожа

Независимо от това, че хората добре познават последиците от излагането на слънце и другите заплахи на лятото, малко от тях полагат подходящите грижи и не са запознати с последиците, които носи неадекватната грижа за сухата кожа.

Най - честата грешка е да не се потърси професионална помощ, като се прилага самолечение с неподходящи средства. При сухота на кожата на лицето, да се избягват продукти, които допълнително изсушават кожата, като козметични серии за мазна кожа; продукти срещу остаряване на кожата и др.; често миене с вода, особено ако е по твърда; използване на неподходящи продукти за измиване и др.“ – Проф. Мария Балабанова

Проф. Балабанова споделя и кои са най-често срещаните последствия от неправилна грижа.

Кожата е раздразнена особено през по - студените месеци, напукването води до супер инфектиране с микроорганизми от околната среда, алергизиране и непоносимост към определени продукти от околната среда.

Правилна грижа за суха кожа

Редовна хидратация отговорът на този проблем! Освен хидратиране отвътре и всекидневният прием на минимум 1,5l течности, важно е кожата да се хидратира и отвън.

Задължителното хидратиране на кожата е от особена важност, като се препоръчват специализирани измивни продукти и силна хидратация с подходящи кремове неколкократно през деня; да не се мокри често кожата; да се ограничи носенето на синтетични материи, както и изпирането на дрехите с по голямо от посоченото количество перилен препарат; по обилно изплакване на дрехите, изпрани в препарати. Най-важно е прилагане на козметични продукти с хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина и др.“ – Проф. Мария Балабанова

Предвид характеристиките на сухата кожа е важно да се избягват продукти, базирани на агресивни съставки, ориентирайте се към тези, които съдържат успокояващи и хидратиращи съставки и тези, които възстановяват и лекуват кожата. Препоръчително е да се използват продукти, които съдържат серамиди, масло от ший, масло от жожоба и слънчоглед. Също така е важно да се избере козметика съдържаща хиалуронова киселина. Това е вещество в нашето тяло, най-често намиращо се в съединителната тъкан и ставите, а най-важното му качество е абсорбирането на вода.

Приложение на хиалуроновата киселина в грижата за суха кожа

Заради способността си да съхранява вода до 1000 пъти по-голяма от теглото си, хиалуроновата киселина е изключително важен помощник в грижата за сухата кожа. Това е най-мощният овлажнител, известен на науката, и затова е много важна съставка в хидратиращите кремове. Поради тази причина се препоръчва избора на козметика, която има в състава си овлажнител като хиалуронова киселина, глицерин и антиоксиданти, които защитават кожата от външни влияния.

Хиалуроновата киселина е основен елемент в кожата. В нея са разположени всички основни градивни елементи на кожата. Молекулата на хиалуроновата киселина привлича стократно повече вода от околната среда и спомага за провеждането на основните биохимични жизнени процеси в кожата. Набавянето ѝ в кожата става предимно отвън, чрез козметични препарати или инжекционно.” – Проф. Мария Балабанова

Mixa Hyalurogel Light е крем, чиято сила в борбата срещу сухата кожа се дължи само на тези съставки. Мощната 24-часова хидратация и лека текстура, която не оставя мазни следи е това, което кожата ти иска за безгрижно лято, така че не забравяй да дадеш на кожата си грижата, която заслужава!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти