Стрес или красота?

Платена публикация

Стрес или красота?
Снимка: netinfo

Вибрацията на стреса е навсякъде и трудно можем да я спрем или да се изолираме от влиянието й. Дори и да не възприемем дадена ситуация като стресова, то самата реакция на хората около нас може да ни въздейства негативно.

Днес, когато красотата е издигната в култ, трябва да знаем, че неин враг номер едно е стресът.

Баховият терапевт д-р Диана Милушева съветва как да се запазим красиви като управляваме стреса.

Д-р Милушева, защо стресът влияе разрушително върху красотата и  младежкото излъчване?

Малко хора свързват стреса с преждевременното стареене, но дамите трябва да знаят, че именно стресът е първопричина белезите на възрастта да са по-видими и силно изразени. Независимо от биологичната възраст животът в условия на постоянен стрес прави кожата да изглежда вяла и уморена. Затова е изключително  важно да се научим да трансформираме стреса в полза на нашата красота и здраве. Стресът има едно основно разрушително действие, което касае всички клетки в тялото -  възпрепятства способността им да се детоксикират. За да е здрава, жизнена и за да може да се дели, клетката трябва да бъде детоксикирана. Когато не смогва да неутрализира отровите в резултата на стрес, производството АТФ (енергийната валута) е смутено  - отключва се порочен кръг, който непрекъснато се задълбочава. Някои го определят като параграф 22. Като най-големият орган, кожата реално има задачата да доведе до по-бърза и пълна детоксикация на тялото. Когато този процес е затруднен, клетката съответно лесно и бързо остарява. Функциите й намаляват и генерално биват нарушени. Когато става дума за клетките на кожата на лицето - първо тя трябва да е здрава,  за да е в състояние да се изчиства и да има запазен тургор (усещането за плътност и жизненост на кожата).

Снимка: netinfo

А как стресът отслабва имунитета?

Стресът интоксикира всички клетки, включително и клетките на имунната система. Когато имунната система е разстроена, организмът е изложен на риск по отношение на физическото здраве. В състояние на некомпетентна имунна система, не можем да разчитаме на това, че организмът ще успее да ни предпази от различните инфекции – сезонни, бактериални, специфични, гъбичкови и други. Важно е дамите да знаят, че стресът може да бъде причина за поява на гъбична инфекция, която никой не свързва точно със стреса. Нарушеният имунитет може да доведете до автоимунни и онкологични заболявания. Всичко това на пръв поглед изглежда доста далечно от темата за стреса, но реално точно той е първопричина и може да отключи редица заболявания. Доказано е, че при наследствена или генетична обремененост е възможно стресът да бъде отключващият фактор да се изяви онзи ген, който иначе при други обстоятелства би останал в заспало състояние. Гените се проявяват тогава, когато са налице благоприятни условия да се задействат, включително и при диабет.Твърде е възможно с определено хранене и ако човек успее да преработи стреса, да се избегне диабета. Като възприятие самият стрес е много субективен. Това че човек е останал спокоен и не реагира, не означава, че не е в стресова ситуация. Колкото и да сме балансирани, съществуват силни емоции, които ни изкарват извън равновесието, което сме постигнали. Тогава на помощ идва Баховата терапия като помага на хората по-лесно да преработят стреса.

Снимка: netinfo

Защо се говори за стрес и дистрес?

Стресът е физиологична реакция на организма,  докато дистресът е нефизиологична (абнормна) реакция.

Баховата терапия, трансформирайки характера и поведенческите модели, намалява риска от невъзможност да бъде преработен и преодолян стреса. Всички ние сме подложени на стрес, енергията на стреса е за всички. Но все пак има хора, които не изпадат в състояние на дистрес. Стресът е физиологична реакция и е нещо, което е необходимо на организма, за да се адаптира по-лесно към новите условия.  Повечето хора с психо-емоционален дисбаланс не могат да преработят стреса, не могат да изразят емоциите си и по този начин го превръщат в дистрес. А това  има деструктивен ефект върху човешката физика и психика. Баховата терапия е насочена към постигането на психоемоционален баланс и промяна в личните поведенчески модели, така че човек да възприема стреса само от физиологичната му страна и да не изпада в дистрес. Дистресът би нарушил фините механизми на психоемоционалния баланс и би довел  до болест - до разстройване както на физиката, така и на психиката.

Снимка: netinfo

Рескю (без значение коя форма) се използва като средство, което помага в моментно състояние на стрес и стопира последиците от стреса, предизвикани от силна емоция, от прекалено силно умствено и физическо натоварване или от някакви природни явления. Рескю може да помогне в такъв момент да бъде преодоляно някакво моментно състояние. Но сам по себе си не може да направи личността устойчива на стреса. Подкрепа е в конкретни ситуации на стрес и ни помага ни да излезем от състоянието на дистрес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти