Шоколадов тен и „слънчевият витамин D “ през зимата

Платена публикация

Шоколадов тен и „слънчевият витамин D “ през зимата
Снимка: netinfo

Приятният бронзов тен придава на кожата по-здрав и екзотичен вид. Затова той е желан от мнозина не само през лятото, а и през зимата, когато слънчевите лъчи са оскъдни и нямаме възможност да се сдобием с него по естествен път. Бронзовият загар през зимата ни дава доза уникалност, съблазнителност и свежест. Повдига самочувствието ни и ни прави по-привлекателни.

Най-широко разпространеният начин  за добиване на съблазнителен шоколадов тен без слънце е солариумът. Той обикновено се състои от  кварцови лампи, които стимулират производството на меланин в кожата.

Разбира се от изключителна важност е да се спазват определени мерки за безопасност при ползването на солариум, тъй като в противен случай, това може да доведе до сериозни вреди за кожата и до обратен ефект - поява на бръчки, състаряване на кожата, изменения в пигментацията и други сериозни здравословни последствия.

Затова трябва да се спазват препоръките на специалистите в соларните студия и да се използват специални очила, лицето да е почистено от грим, а устните и косата предпазени.

Освен красота, солариумите могат да ни дарят до известна степен и с така необходимият през зимата „слънчев витамин“ D. В разумни количества UV-A и UV-В вълните не са вредни за човека.

Снимка: netinfo

Витамин D е жизненоважен  мастноразтворим витамин, част от една от най-важните групи хранителни микроелементи за човешкия организъм. 

Той съществува в няколко разновидности (D1, D2, D3, D4 и D5), но  най-съществени за здравето ни са два от тях - витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол, който веднъж задействан в организма, се превръща в мощен стероиден хормон). Те са сходни по структура, свойства и действие върху организма.

В организма под действие на ултравиолетовите лъчи, витаминът се синтезира в кожата и костите.

Снимка: netinfo

В наши дни случаите на недостиг на витамин D в организма са все по-често срещани. Причините за това са различни– липсата на достатъчно слънце (особено през есента и зимата), дрехите, с които ходим навън, масовата употреба на слънцезащитни кремове, начинът ни на хранене и наличието на някои заболявания, които пряко влияят върху усвояването на мазнините от организма ни. Важен фактор за правилното усвояване и функциониране на витамин D в организма имат и помощните вещества – калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2, които е необходимо ежедневно да си набавяме.

Два са основните естествени източници на витамин D3 наричан още холекалциферол.  Единият източник е храната, а другия начин за получаване е синтеза му в кожата под влияние на слънчевата светлина. Попаднал в организма, слънчевият витамин изминава определен метаболитен път започващ от черния дроб за да достигне до бъбреците превръщайки се в калцитриол.

През зимата както всички знаем, слънчевите лъчи са оскъдни и не могат да ни доставят необходимото количество от така важният витамин. Затова, освен консумацията на храни богати на вит. D / мляко, черен дроб на риби и животни, рибено масло, хайвер, коприва и други/, е добре да се приема във вид на хранителна добавка.

Снимка: netinfo

ABO D-ABOVIT – спрей е хранителна добавка предназначена за директното впръскване в устата, гарантирайки максимална резорбция, без риск от предозиране. Редовният прием на D-Abovit осигурява оптимални серумни нива на холекалциферол!

D-Abovit се предлага в удобна и практична опаковка с предварително дозиран.

Препоръчителен прием:  Веднъж дневно - 1 впръскване. Едно впръскване съдържа 10 mg  (400 IU) витамин D3, (200% ПДП*). ПДП*- препоръчителен дневен прием

Холекалциферолът спомага за регулиране обмяната на калций и фосфор в организма. Той изпълнява ключова роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Тези процеси от своя страна спомагат за поддържане здравината на костите и зъбите, като в същото време блокират депозирането на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.

Освен това Витамин D  допринася за повишаване ефективността на имунитета срещу различни болестотворни микроорганизми. Ежедневно постъпилите необходими нива от витамина в организма, допринасят за нормалната функция на  имунната система.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти