Семейната почивка – утопия или реалност?

Платена публикация

Семейната почивка – утопия или реалност?
Снимка: LaMartinia

Семейната почивка е онова словосъчетание, което често изглежда непостижимо. Как да си починем, щом трябва да се събере 3 пъти повече багаж и шансът да забравим нещо в последния момент скача до тавана? Веднъж стигнали до мечтаната дестинация тъкмо мислим, че всичко е вече под контрол, когато всеки желае да пробва нещо различно, което мястото предлага, а нашата глава се върти като ветропоказател преди буря към всеки член на семейството и обмисля възможността да угоди на всички. Онова напрежение от познатата градска среда бавно се издига в гърдите, но ние въздишаме дълбоко и успяваме да намерим начин да овладеем ситуацията. Е, не винаги. Но това не е причина да не пътуваме. Особено когато можем да си спечелим почивката с играта на Лидл България„100 ваучераx 1000 лв. за пътуване в България или чужбина“, които да ни отведат на мечтана дестинация, като изцяло или частично покрият разходите по приключението ни. Остават броени дни до 30 април, в които можем да се включим в играта,като пазаруваме на стойност 20 или повече лева и регистрираме касовата бележка тук.

За да открием каква е закономерността между семейството и пътуването сме поканили Мария Илиева, LaMartinia, която вече има черен колан в семейните екскурзии. Автор e на деветгодишен личен блог (lamartinia.com), платформа за споделени истории (parentland.bg) и две дъщери – на 5 и 10 години. Филолог по образование и душа, генератор на идеи и проекти. Щастливо обитаваща домашен офис и свободна практика.

Снимка: LaMartinia

1) Кои дестинации са подходящи за почивка на цялото семейство и защо?

Мисля, че всяка дестинация е подходяща за семейно пътуване, стига, разбира се, обстановката да е спокойна, да няма граждански размирици и военни конфликти. За огромно съжаление, тероризмът вече е част от съвременния живот и в това отношение едва ли можем да определим някоя дестинация като напълно безопасна. 

Навсякъде човек може да открие нещо ценно, красиво, вълнуващо и любопитно, няма „лоши: и „хубави“ места, въпрос на вкус, светоусещане, бюджет, навици, темперамент. От семейство до семейство има огромна разлика – едни предпочитат удобството на all inclusive-а и груповия туризъм, други търсят приключения, самостоятелност и разнообразие; за едни са важни храната и хората, за други - забележителностите, магазините и заведенията; едни желаят почивка и релакс, други – динамика, активности и екстремни преживявания; някои предпочитат комфорта на вече познатото, други търсят нови предизвикателства и територии.

За семейна почивка е много важно да сме наясно къде всъщност отиваме – така няма разочарования и нереалистични очаквания. Дали мястото всъщност е подходящо за нашия ритъм и вкусове можем да проучим за 1-2 часа из форуми, сайтове и блогове. А дали обичаме да пътуваме сами, с приятелска компания или с туроператор трябва да решим сами.

Как ще се придвижваме, къде ще се храним, какви забавления и активности има, какъв тип е населеното място, в което спим, на какво отстояние е основната база от другите локации, които ще посещаваме. Важни са и цените при пристигане, не само дали можем да си позволим самолетния билет. С деца винаги изникват непредвидени разходи и са подходящи бюджетни дестинации, които дават повече свобода на действие и избор, вместо стриктно калкулиране.

2) Как протича подготовката за една ваша семейна почивка?

Главно аз организирам семейните ваканции и се старая да има за всекиго по нещо – така всички са доволни. Рядко повтаряме едни и същи места. Съобразявам се с възрастта на децата; времето, което имаме на разположение; отделените средства; сезона; цените за транспорт, нощувки и храна; предпочитанията и интересите в съответния период; природата или типа обстановка. 

Избягвам да настройвам децата предварително, защото малките са много емоционални и има опасност от прекалено обсъждане и вълнения да прегреят и да не усетят мястото. Предпочитам с 2-3 думи да им разкажа къде отиваме и да ги оставя сами да открият всичко останало. Не искам и да им създавам навика за предварително очакване и нереалистични изисквания. Иска ми се да са непринудени и естествени в реакциите и отношенията си, да се адаптират лесно и да намират красота във всичко. Да не търсят лукса, а емоцията.

Списъци обикновено не правя, за първи път ми се случи преди месец, знам основните необходими неща, а децата приготвят багажа си сами (под мой контрол все пак, иначе поемам риска малката да тръгне с плажни рокли на планина). С годините се научих да оптимизирам обема и теглото на куфарите, мисля че е важно да не се прекалява с нещата „за всеки случай“, на повечето места човек може да си набави всичко, а и многото багаж винаги усложнява придвижването.

Забелязвам, че много родители изнервят обстановката преди пътуването с непрекъснати притеснения и колебания, километрични списъци, пазаруване в последния момент и стресови ситуации. Това напряга децата и сякаш се губи смисълът на ваканцията. Колкото по-естествено се държим преди тръгване и колкото по-малко приемаме пътуването като нещо извънредно и супер специално, толкова повече радост ще ни донесе то.

Снимка: LaMartinia

3) България или чужбина?

Няма еднозначен отговор - и тук, и там. Зависи какво търси човек, кое му е интересно, дали се справя в чужда обстановка, колко и къде е пътувал. Навсякъде се намират хубави хора, добра храна, интригуващи места, древна история и приятни емоции. В момента, например, си мечтая за една обиколка не по екзотични земи, а в България – 2 или 3 седмици из планини, малки градчета и непознати селца. Имаме много прекрасни райони, които често пренебрегваме, а не бива. Ние умеем да си прекараме чудесно навсякъде, стига да сме заедно, да ни е приятно и да се наслаждаваме на обстановката, без да търсим кусури във всичко и да мрънкаме за щяло и нещяло. 

Няколко години правихме опити да прекарваме основната си лятната ваканция на Черноморието, но се отказахме. Чиста вода, празни плажове, добра прясна храна и спокойствие не успяхме да открием тук и ги заменихме с тези в Гърция. Но и в това няма правила, всеки преценява за себе си и избира това, което му пасва най-добре. 

Не ми допадат инструкциите как трябва да се пътува, всеки го прави както сметне за добре и му харесва. Но си мисля, че е важно да избираме посоката не защото някой друг е бил там или е модерно, а заради самото място, хората и атмосферата. Да се отнасяме с уважение към народа и земята, които посещаваме, да не бъдем арогантни, груби и надменни като туристи, а и по принцип.

4) Сподели ни от опит изкусно овладяване на непредвидена ситуация по време на почивката?

Едно от най-ценните неща на пътуването е именно това – да овладяваме непредвидени ситуации, да взимаме адекватни решения, да намираме изход, да се адаптираме лесно и да не правим драма от всеки дребен незначителен проблем. Това са важни умения не само докато пътуваме, а и изобщо, особено за децата. 

Случвали са ни се всякакви неща – забравяли сме документи, куфари, вещи; обърквали сме резервации; изпускали сме полет; пристигали сме по погрешка часове по-рано или по-късно. Важното е човек да не се паникьосва, да реагира разумно и трезво, да мисли бързо и комбинативно, да комуникира смело и да не напряга обстановката излишно. Всичко има решение, навсякъде се срещат добри хора, готови да помогнат. А най-ефикасният метод е да обръщаме всичко на шега, така няма място за тръшкане и вайкане, които винаги вгорчават пътуването.

И може би най-важното, за което трябва да сме подготвени – да приемем, че невинаги всичко ще бъде гладко, перфектно организирано и розово като в лайфстайл списание. И в това няма нищо лошо – тези спомени остават в семейния архив и ни разсмиват до сълзи всеки път, когато се сетим за тях. Пътуването е преди всичко предизвикателство, свързване, израстване, самопознание и емоция, след това всичко останало. А и “семейно приключение“ звучи доста по-привлекателно от „семейна почивка“, нали така?

Снимка: LaMartinia

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти