Ретинолът - чудото на анти-ейдж грижата

Платена публикация

жена кожа лице грижа
Снимка: iStock

Всички знаем, че е невъзможно да спрем напредването на възрастта и да върнем часовника назад. Възможно ли е обаче, да не позволим на времето да остави трайни и видими следи върху нас? Кожата ни е постоянно изложена на външни фактори като слънце, замърсяване, студ, стрес, които ние не можем да контролираме. Това, което е в наши ръце обаче е адекватната и осъзната грижа за кожата, която да намали въздействието на външните и вътрешните фактори, отговорни за процеса на стареене.

Дори и най-лишената от несъвършенства кожа няма как да разчита единствено на отличната си генетика, за да се справи с признаците на стареене. Те, уви, стават все по-забележими с всяка изминала година и щом прехвърлим 30-те, започват да ни тревожат все по-често. Това е моментът, в който жизненият цикъл на клетките на кожата се забавя, а времето за тяхното възобновяване се увеличава (на всеки 50, 60 или 70 дни). И понеже старите клетки се задържат по-дълго, кожата ни започва да изглежда вяла, тенът ни потъмнява, а фините линии и бръчиците си печелят все повече лично пространство.

За щастие, след упорито търсене и достатъчно на брой клинични изследвания, фармаколози и дерматолози са открили чудотворното действие на ретинола – доказаният антидот срещу стареенето. Тази активна съставка, производна на витамин А, има свойството да уплътнява, изглажда и подмладява кожата. Специалистите са единодушни, че именно ретинолът дава реални, и най-важното, видими резултати в антиейдж грижата и в борбата с фините линии и бръчки, загубата на плътност, обем и еластичност на кожата.

Как точно ретинолът спира стареенето на кожата?

По безапелационен начин. Това вещество има способността да се свързва с рецепторите в ядрата на кожните клетки и да им дава команда да започнат по-бързо да се делят. Така активното делене на клетките увеличава живите слоеве на епидермиса и кожата ни става по-плътна, еластична и хидратирана. Заради по-бързото регенериране на клетките нарастват и естествените защити на кожата и неприятните зачервявания и възпаленията постепенно изчезват.

Първата антиейдж серия на Biotrade залага на ново поколение ретиноид

Иновативният български дермокозметичен бранд Biotrade също използва ретинола като основна съставка в разработката на първата си антиейдж серия от два серума и нощна крем-маска за лице. Активната съставка и в трите продукта е всъщност ново четвърто поколение ретиноид, наречен hydroxypinacolone retinoate (HPR).

Той има изключително бързо действие, защото за разлика от другите ретиноиди, които трябва да се преобразуват в ретиноева киселина, за да започнат да действат, HPR e естер на третиноин (all-trans retinoic acid), при който необходимо метаболизиране, за да започне да действа върху кожата.

Biotrade
Снимка: Biotrade

Biotrade
Снимка: Biotrade

С други думи борбата с фините линии и бръчките започва още с нанасянето на някой от новите продукти на Biotrade.

Серум против бръчки с ретинол 0,2%

Към ретинола е добре да се подхожда бавно и постепенно, затова и серумът против бръчки с ретинол 0,2% e най-добрият избор, ако за първи път използвате тази съставка. . Така кожата ви ще свикне постепенно  и ще може да преминете и към продукт с по-висока концентрация на веществото (макар че и в малки концентрации ретинолът дава бързи резултати). Вечер, върху добре почистена и подсушена кожа, разнесете върху лицето малко количество от  серума с леки масажни движения. Активната съставка HPR ще започне директно да действа в кожата и да стимулира образуването на нови кожни клетки. Така плътността й постепенно ще се увеличи, което ще изглади бръчки и фините линии.

Biotrade
Снимка: Biotrade

Ще започнете да усещате кожата си и по-жизнена и еластична и заради допълнителното образуване/ синтезиране на колаген и еластин.

Първоначално започнете да използвате серума три пъти седмично и след две седмици преминете към ежедневна употреба. Задължителното условие обаче е сутрин да нанасяте слънцезащита, тъй като ретинолът прави кожата фоточувствителна и може да доведе до пигментации. Чудесен вариант с печеливша формула 2 в 1 е озаряващият дневен крем за лице със SPF50+ от серията Pure Skin, който едновременно хидратира и защитава кожата от вредните слънчеви лъчи.

И не забравяйте, че ретинолът е мощна съставка и силен играч (след поне месец редовна употреба резултатите ще са трайни и видими) и не се комбинира добре с всичко. Не го използвайте, ако вече активно ползвате продукти със съдържание на Витамин С, бензиол пероксид (има го в продуктите за борба с акнето), алфа хидрокси киселина (AHA) или бета хидрокси киселина (BHA), известна още като салицилова киселина. Печелившите комбинации са с хиалуронова киселина, ниацинамид, пептиди и серамиди.

Серум против бръчки с ретинол 0,5%

Той също залага на новото поколение ретиноид HPR, който веднага активира своето действие, без да дразни кожата и да предизвиква нежелани странични ефекти. Серумът ефективно намалява фините линии и бръчки, изравнява тена, увеличава еластичността и възвръща блясъка на кожата. Може да преминете към използването на този серум, след като вече сте свикнали с употребата на ретинол с по-ниска концентрация. Нанасяйте отново само вечер (ретинолът се разпада под влияние на UV лъчите и става неефективен) върху добре почистена и подсушена кожа. А сутрин не забравяйте слънцезащитата със SPF50+.

Biotrade
Снимка: Biotrade

Нощна крем-маска с ретинол 0,5%

Каква е разликата между двата серума и нощната крем-маска? Освен че намалява фините линии и бръчки, изравнява тена и увеличава еластичността на кожата, тази крем-маска хидратира в дълбочина. Формулата й комбинира революционния ретиноид HPR с про-Витамин В и пробиотик, които допринасят за заздравяване на кожната бариера чрез подобряване на способността й да задържа влага. Може да нанасяте маската вечер три пъти в седмицата, като последна стъпка в грижата за кожата и вместо нощен крем, но никога не я комбинирате с друг продукт, съдържащ ретинол.

Слънцезащитата на следващия ден с SPF50+ е отново задължителна.

Защо антиейдж серията на Biotrade е избор без риск

Отговорът е новото поколение ретиноид, на който залагат трите продукта. Уникалната химична структура и механизъм на действие на HPR са истински напредък в изследванията и разработките на ретиноиди. Тази активна съставка има категорично, но нежно действие. HPR се активира бързо, но без да причинява дразнения на кожата, което позволява използването на продуктите от серията върху всякакъв тип кожа и без нужда от предварителна адаптация.  Резултатите са видими – изравняване на тена, намаляване на фините линии и бръчки и по-сияйна кожа. А това си е почти като да обърнеш хода на времето…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти