Ранна диагностика за успешно лечение

Платена публикация

Ранна диагностика за успешно лечение
Снимка: Медицински комплекс „Доверие“

Почти 3 десетилетия са изминали от обявяването на октомври за световен месец на борбата с най-често срещаното онколигично заболяване при жените – рака на гърдата. И макар че в наши дни все повече хора са запознати със статистиката за разпространението му, мнозина пропускат да планират и извървят препоръчваните от специалистите стъпки за ранна диагностика.

Този октомври екипите на медицински комплекс „Доверие“ се включват активно в инициативите за повишаване информираността относно заболяването и насърчаване на редовните профилактични прегледи.

Като част от кампанията в медицинския център се организират безплатни прегледи при мамолог всяка събота до края на месеца (10.10, 17.10., 24.10. и 31.10.), за които единственото условие е предварително записване на час на тел. номер 02 / 40 36 100.

В рамките на кампанията разговаряме с д-р Соня Танушева за причините, рисковите групи и важната роля на прегледите при специалист с цел ранна диагностика.

Д-р Танушева, какво представлява ракът на гърдата?
Ракът на гърдата е най-често срещаният тумор при жените – в САЩ се открива при една от всеки осем жени. Поради високия процент заболяваемост и смъртност той представлява здравен проблем със значими социални последици, както по света, така и в България.

Както всички видове рак, и този на гърдата води началото си от процеси, провокирали неправилното делене на клетките – в този случай на млечната жлеза. Те растат неконтролируемо, размножават се и се делят с различна скорост от нормалните клетки. С времето тези клетки оформят злокачественото новообразувание. Най-често карциномът на гърдата се развива в горния външен квадрант, по-често в лявата гърда. Причините за развитие на заболяването са разнообразни и могат да са свързани с възраст, наследствени фактори, хормонални нарушения, начин на живот – в това число и раждане в по-зряла възраст.

Кого засяга най-често? Вярно ли е, че ракът на гърдата засяга само жени на възраст между 45-60 години?
Вярно е, че 85% от жените заболели от рак на гърдата са над 40годинишна възраст, но бих искала да подчертая, че през последните години зачестяват все повече случаите на засегнатите жени до 30 години. Затова е изключително важно за по-младите жени да извършват самопрегледи и да посещават редовно профилактични прегледи. Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова по-големи са шансовете за успешно излекуване.

Как се открива?
След навършване на 20-тата си година всяка жена трябва да прави ежемесечен самопреглед. Самопрегледът е лесен и безболезнен начин за контролиране здравето на гърдата. Най-подходящия период за самоизследване е 14-тия ден от началото на менструацията. Тогава могат да се установят ранните признаци на рака на млечната жлеза.

За жените на възраст между 20-30 години се препоръчва клинично изследване при специалист веднъж всекa годинa, а след навършване на 40 – през всеки 6 месеца.

Д-р Танушева, какви са възможностите за диагностични изследвания? Как да знаем кое е най-удачно за нас?
Задължително е всяка жена да посещава лекар-специалист за профилактични прегледи на гърдите. Те се свеждат до три вида: палпация (метод за изследване, при който чрез лек натиск с ръце върху повърхността на гърдите се определя формата – „опипване“), преглед с ехограф или мамограф. Лекарят преценява кое изследване е подходящо за съответния пациент - това зависи както от възрастта, така и от наследствените предразположения.

При жени до 46-годишна възраст се препоръчва ехография и единствено при много сериозни показания – мамография. Причината е, че при млади, нераждали жени млечните жлези са прекалено плътни за проникване на рентгеновите лъчи, което възпрепятства установяването на туморни формации при преглед с мамограф.

С напредване на възрастта (след 46 години) чувствителността на тъканите намалява и мамографията става безопасна. На жените в тази възраст се препоръчва рентгенова снимка на всеки 2 години и ехомамография на всеки 6 месеца.

Има ли начини да се предпазим? Има ли връзка болестта с начина на живот?
Да, с правилен начин на живот можем да избегнем рисковите фактори, които зависят от нас. Това включва: раждане на повече деца, спазване на разумна консумация на алкохол, поддържане на физическа активност. Като най-сигурен начин за предпазване от рак на гърдата си остават редовните профилактични прегледи.

Д-р Соня Танушева е специалист с богат опит в България и чужбина и допълнителни квалификации от редица курсове по мамографска и ехомамографска диагностика, компютърна томография, доплер изследвания. Има многобройни участия в специализирани конференции и конгреси – както български, така и международни. Присъединява се към екипа на отделение по Образна диагностика към медицински комплекс „Доверие“ през 2009 г., като последните 10 години преди това работи в УМБАЛ „Св. Анна“.

За контакти:
ул. Фридрих Грюнангер 2
София 1632
тел: +359 2 4036 100; 070020343
e-mail: info@mbal.doverie.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти