„Професията на програмиста е много творческа и е подходяща за майки“

Платена публикация

Schwarz IT България
Снимка: Личен архив

Интервю с Ирина Наскинова, програмист-аналитик в отдела за изкуствен интелект на Schwarz IT България и майка на 3 деца

Разкажи ни за работата си в Schwarz IT България.
Настоящата ми роля, инженер по данни, е свързана с управлението на информационната инфраструктура и потоци, чрез които се събират данните от различни източници и в разнообразен формат. Те се транспортират до хранилища за големи обеми от данни и се обработват, така че да сa готови за анализ. Ние гарантираме и подобряваме надеждността, ефективността и качеството на данните. 

Какво те запали да започнеш в ИТ индустрията?
Преди години бях изключително впечатлена от едни уеб страници, където се използваха Java аплети, за да се анимират картинки, като например да се създаде ефект на езеро в подножието на планина. Исках да мога да направя подобна страница и успях да науча сама HTML от книги и основни неща от JavaScript, но аплетите се пишеха на Java и срещнах трудности. По това време не можеха да се намерят видео курсове, тези умения не се преподаваха  в университета и ми хрумна, че ако работя някъде, където пишат на Java, ще е по-лесно да ги усвоя. Така си намерих работа в Просист Лабс, където се научих да програмирам.

Как продължи пътя си в ИТ?
След първата си работа продължих своя път в тази област, като съм била програмист в различни международни компании: Зебургер, Проксиад и Хюлет-Пакард. Имаше и период, в който бях самонаета и предоставях услуги в областта на онлайн бизнеса и технологиите за клиенти от САЩ. Започнах работа в Schwarz IT България, защото бях решила следващата стъпка в кариерата ми да е в областта на големия обем от данни и изкуствен интелект.

Какво най-много цениш в компанията?
Schwarz IT България е изключително динамична ИТ компания. Работи се с най-новите платформи в областта на големите данни, облачните технологии и изкуствен интелект. Има възможност за иновации, инициатива и бързо професионално развитие. Екипът е от много интелигентни и хармонични личности. Значителна част от решенията взимаме заедно. Предоставят се много ресурси и обучения, за да сме в състояние да поддържаме скоростта, с която компанията се развива технологично.

Какъв е твоят стил на работа?
Работата на програмиста е свързана с решаване на задачи. В това отношение има един общ принцип, който сме го научили още от задачите с думи в математиката – описваме всичко, което знаем за проблема, изясняваме си каква е крайната цел и разделяме задачата на стъпки. Ако в екипа има човек с опит в конкретната област, винаги организирам първоначално среща с цел да ускоря решаването на задачата. Това спестява много време. След първоначалното проучване моят принцип е бързо да преминавам от теорията към кода, да пробвам различни идеи за по-малки части от общата задача, после да сглобявам работещи компоненти и да ги адаптирам към очаквания резултат. Получавам истинско удовлетворение, когато е налице решението, но в ретроспекция оценявам, че в най-трудните моменти съм научила най-много. Така че когато за пореден път се натъкна на препятствие, знам, че в костеливото орехче има ядка и усилията, които полагам в момента, си струват.

Имаш 3 деца. Как успяваш да съчетаеш работа със семейни ангажименти? 
Когато децата ми бяха бебета и прохождаха, работех като самонаета от вкъщи. Имах възможност да планирам времето си и да съм близо до тях. Също така съпругът ми поемаше голяма част от грижата за децата. Сега са по-големи и самостоятелни и си поделяме с тях домакинските задължения. Разбира се, вече всичко се обсъжда с тях и с техните идеи животът ни става по-богат.

Как Schwarz IT България подкрепя майките в екипа?
Компанията ни има възможност за гъвкаво работно време и поне един ден седмично работа от вкъщи, което дава възможност да се създаде индивидуален график и да се съчетае със семейните задължения. При раждането на дете има бонус. Допълнителното здравно осигуряване е много добро и покрива консултации при лекар по време на бременност, както и избор на екип при раждане. Имаме възможност да направим допълнителни здравни осигуровки за цялото си семейство според договора с компанията. Ако децата са по-големи, се предоставят Multisport карти за тях.

Все още битува мнението, че ИТ браншът е по-скоро „мъжка“ територия. Съгласна ли си с това твърдение?
Противно на митa, че жените не разбират от технологии, едно скорошно проучване на психолога Минг-Те Ванг, професор в Университета на Питсбърг, установява, че жените с развити математически способности често имат и отлични вербални умения, което се среща много по-рядко при мъжете. ИТ индустрията изисква много комплексно мислене и умения за работа с хора. Поне 20-30% от времето е свързано с общуване с колеги от екипа или от други отдели, с клиенти или с бизнес лидери.

Образът на самотен интроверт, който със светкавична скорост хаква някаква система или създава уникална програма, е напълно сбъркан, въпреки че продължава да се утвърждава във филмите. В действителност професията на програмиста е много творческа, близка е до свободните професии. Същевременно е подходяща за майки, защото може да се извършва напълно от разстояние или предлага гъвкаво работно време. 

Цялата международна общност от програмисти има изградена култура за споделяне на знания и взаимопомощ. Жените могат да успеят, защото са по-склонни да задават въпроси и да признаят, че не разбират нещо, бързо откриват хора с опит в подобен тип задачи като техните, с което намаляват обхвата на неизвестното, създават добри взаимоотношения между екипите, намаляват напрежението, като разбират реалните причини някоя задача да не може да се изпълни в очаквания срок и са склонни на компромиси и намиране на решения от типа печеля-печелиш. Благодарение на вродената си емпатия и интуиция, както и способността да обясняват сложни неща по лесен за разбиране начин, жените могат да създадат добра комуникация между хора, екипи, клиенти и ръководители. ИТ индустрията наистина се нуждае от това, защото в реалния бизнес приложенията са мултиплатформени, съществуват в хибридни или много облачни среди и в тяхната реализация участват повече от един екип, дори повече от една компания.

Какво те мотивира да се развиваш?
Любопитството и експериментаторство. Има нещо вярно в това, че в ИТ бранша се запазва духът на играта. Всяка новост в технологиите има невероятен потенциал и дава нови възможности. Когато съществува тестова среда, където можеш да я използваш, да провериш какво прави, как се случва и да я използваш последствие за реални проекти, възникват условия за осъществяване на идеите.

Какво би казала на младите хора, и най-вече на дамите, които тепърва се ориентират в ИТ индустрията?
Светкавичната скорост, с която се развиват технологиите, никога няма да ви остави да скучаете. Нещо повече, това е голямо предимство за начинаещите, защото ако положат нужните усилия, бързо могат да са на близко ниво с напредналите. Най-важното умение е да учите и бързо да експериментирате, да не засядате в теория, а да тествате всичко, да не се притеснявате да грешите и да преминавате към следващата хипотеза. Не преставайте да задавате въпроси и да търсите отговори. Имайте самочувствие и не подценявайте силните си страни, точно тези, които възприемате като естествени и дори не забелязвате.

Как според теб ще се променя ИТ бранша през следващите няколко години?
В най-скоро бъдеще почти всички приложения ще се ползват като услуги от облачните технологии, ще имат интегрирани модели на изкycтвeния интелект (АІ), ще се обработват големите обеми от данни, част от които ще се изпращат от датчици, свързани с интернет на нещата (ІоТ). Голямо предизвикателство ще бъде сигурността и неприкосновеността на личните данни, както и запазването на правата и свободите, които сега имаме, в една още по-прозрачна среда, където ще има повече данни за нас, от колкото ние самите осъзнаваме.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти