„Преброяване на главовите въшки“ - вечният филм за майки и деца

Платена публикация

Тези от нас, които са вече са минали трийсетте, сигурно още помнят сцените от детството, когато в неделя върху главите ни се извършваше процедурата „преброяване на въшките“. Някой от родителите, обикновено майката, се нагърбваше с тази нелека задача, а когато в косите ни биваха установени вражески войски, се преминаваше към лечението „газ, мас и оцет“ - почти бомбастична смес, която изпращаше въшките в небитието, а косата ни след това миришеше на запалителен коктейл. А колко момичета са плакали горко по отрязаните си заради въшки коси и колко момчета са ходили обръснати до голо заради малките гадинки, завъдили цяла колония върху главите им... това днешните деца дори не могат да си го представят!

Тези времена обаче отдавна отминаха и макар съвремието да не успя да ни отнеме въшката, поне разреди нейните нападения и ни направи по-информирани за живота, външния вид и предпочитанията ѝ. Да, може да звучи смешно, но когато някой се засели на главата ви и не иска да напусне, добре е знаем кой е той и какво го кара да стои там. 

Например, едва ли сте предполагали, но въшката... има нокти – при това на всичките си 6 крачета. Това я прави доста умела в закрепването върху тънкия косъм, и ѝ помага да си стои там колкото и да тръскате глава или да се решите. Освен това малките гадинки са прозрачни – за да ни е още по-трудно да ги видим, особено върху малките руси главици на децата. Едва когато се нахранят, те стават кафяво-червени и могат да бъдат установени по-лесно. Ако в момента разглеждате главата на детето и виждате малки перлено бели точки в близост до скалпа – това твърде вероятно са яйца на въшка, а пък гнидите (всъщност мъртви яйца) доста приличат на пърхот. А за краткия си едномесечен живот, въшката успява да нанесе поражения в огромни размери – само 1 от тях снася между 200 и 300 яйца и... нататък можете и сами да сметнете.

Да, едва ли някога сте изпитвали необходимост да сте осведомени толкова добре за живота и устройството на главовите въшки, но когато имаш деца се налага да научаваш най-невероятни неща... За едно обаче бъдете спокойни – появата на въшки няма нищо общо с хигиената – може и да имат 6 крака, но нямат претенции относно чистотата или дължината на косата! Те се пренасят при близък контакт (какъвто най-често имат децата),при размяна на шалове, шапки – зимни и плувни, или пък каски за каране на колело! Освен това не могат да летят (слава Богу!), както и да плуват. Когато имат контакт с вода, те спират да се движат, но все пак се държат здраво за косъма, така че – ето ви още един потенциален начин за заразяване, например в басейн или на плажа.

И понеже споменахме, че съвремието ни е донесло редица предимства по отношение на главовата въшка, редно е да кажем, че в това число влиза и превенцията, както и методите за справяне с малката гад. Превенцията, както и с много други неща, е най-добрата защита – научете детето да не споделя шапките, шаловете и личните си вещи с други деца. На басейн му слагайте шапка, а ако е с дължа коса – сплитайте я. 

Другото, което може да направите, е да заложите на продукти за защита от главови въшки – спрей или шампоан. Това е изключително лесен и надежден начин да предотвратите инвазията от главови въшки и да ги държите далеч от косата на децата ви (а и от вашата!)  

Paranit спрей за защита от въшки и Paranit защитен шампоан са чудесен начин за защита, като спреят осигурява 24-часова такава и е супер лесен е за употреба – пръскате между 3 и 15 пъти в зависимост от дължината на влажната коса и после оставяте да изкъхне, без да я сушите със сешоар. 

Спреят има много приятен аромат и не омазнява косата, нито се отмива. Шампоанът пък едновременно измива добре косата и защитава от главови въшки, като нарушава техния жизнен цикъл и потиска заразяването, преди то действително да е започнало. Можете да го използвате навсеки 2 до 3 дни в продължение на 2 седмици вместо обичайния шампоан, когато има опасност от заразяване с въшки (например при предупреждение от училище). 

Въобще, както и в много други житейски ситуации, превенцията е едно от най-важните  и стратегически действия – дори и когато срещу нас стои просто една... въшка.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти