Плодово лято в дъхавите градини на BILLA

Платена публикация

BILLA
Снимка: BILLA

Август е в разгара си, дните са топли, а вечерите ухаят на узрели сини сливи, пъпеши и праскови. И ако има нещо, което може наистина да те накара да се размечтаеш, то това е разходката в една плодова градина, пълна с дъхавите дарове на лятото – ябълки, които вече са започнали да събират руменина, есенните круши, които само след няколко седмици ще са готови за бране и натежалите гроздове на лозите, които сякаш те примамват да се присегнеш и да си откъснеш няколко зрънца... 

Точно такава плодова градина има Христо Кумчев, който е един от фермерите, които се включиха в проекта „BILLA Градини“ и отглежда вкусни български плодове и зеленчуци според разработената от BILLA програма за намаляване на пестицидите.

Снимка: netinfo

Каква е неговата тайна? 

Той споделя, че просто обича земята. И допълва, че на тази любов не може да се „научиш“, докато слушаш лекциите по аграрна икономика в университета. Тя се ражда някъде между сезоните, в дните и часовете, в които за поредна година подготвяш овощните дървета за лятото, когато оглеждаш короните на плодните сливови дървета, за да си сигурен, че са добре изрязани и ще могат да дадат добър плод през август. 

И понеже точно в момента градините със сини сливи на Христо Кумчев ухаят на узрели плодове, които се берат грижливо и се доставят до BILLA, така че всеки да може да усети топлината на сезонните вкуснотии, скрили в себе си лъчите на слънцето, ние днес решихме да ви разкажем малко повече за това колко е важно плодовете, които купуваме да са отгледани с любов. 

Килограм сини сливи, моля!

Снимка: netinfo

Килограм сини сливи от „BILLA Градини“.

Всъщност зад всеки един плод стои историята на човека, който го е отгледал. Христо Кумчев разказва, че неговата градина е наследник на дългогодишни аграрни традиции. Още в средата на миналия век полетата край село Трилистник, Пловдивско били засадени със стотици декари ябълки, а баща му бил сред хората, които се грижели за тях. През 90-те семейството решило да създаде свои собствени градини. Започнали с два парцела от по няколко декара и всяка година разширявали стопанството. „Днес имаме 220 декара сини сливи, но ги отглеждаме със същата любов, с която стартирахме бизнеса преди повече от 25 години”, споделя Христо Кумчев. 

В сезона на ябълките

Той очаква да започне беритбата на ябълките, които също ще имат добра реколта. И понеже да произвеждаш плодове и зеленчуци изобщо не е лесна работа и освен работата на полето, всеки земеделец трябва да се занимава и с маркетинг, и с транспорт и с хиляди други задачи, Христо признава, че проектът „BILLA Градини“, който осигурява на производителите експертна помощ за растителната защита, е много, много полезен. 

Зелена светлина за българските плодове и зеленчуци

Снимка: netinfo

Това лято на щанда в BILLA има наистина много плодове и зеленчуци, които не съдържат никакви пестициди. Как обаче се случи това с българския зарзават? 

BILLA работи с международна компания за осигуряване на качеството, a експерти - агрономи извършват на място предизвестени и непредизвестени одити на земеделските производители, които отглеждат плодове и зеленчуци по „Програмата за намаляване на пестицидите на BILLA”. След това регулярни проби от плодовете и зеленчуците се изпращат в сертифицирани лаборатории, а резултатите от тестовете могат да се видят на сайта на www.billa.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти