Освобождава ли ни наистина потта от токсините?

Платена публикация

Освобождава ли ни наистина потта от токсините?
Снимка: netinfo

„Sweating out toxins“ може би е от онези бритиш- сленг изрази, които често чувате. И напук на кирилицата, най-вероятно ще продължавате да чувате. Но да не задълбаваме в тази тематика, защото идеята ни не е да подхванем поредната дискусия на тема „език мой, враг мой“, а да развенчаем един мит. А именно, че токсините изчезват с потта.

Фенове на хот-йогата, щурото кардио, изпотяващите колани и пр., и пр. не се отказвайте да четете, нямаме никакво намерение да оплюем любимите ви спортове, а да разкажем какво на практика се случва с тялото ви, докато се потите.

Преди да започнем, ще отблежим, че йогата, кардиото и другите силно изпотяващи активности, имат своето благотворно влияние върху организма, просто детоксикацията не е сред тях  Идеята за детокс чрез потене е поредната точка за отбора на маркетинг специалистите.

Защо, обаче, това твърдение не съмнява никого? 

Чисто физиологичният акт на потене безспорно ни кара да се чувстваме добре. Освен това, потенето е индикация, че се трудим усърдно, движим се активно и като награда за усилията ни, произвеждаме повече от т.нар. хормони на щастието – ендорфините. И все пак… Може да се чувствате чудесно, целите облени в пот, но това не означава, че се отървавате от токсините! 

Снимка: netinfo

И така, ако потта не разкарва токсините от тялото ни, какво всъщност прави? Истината е следната. Потенето е начинът на тялото ни да се охлади. Основната функция на потенето е да регулира телесната ни температура. Когато тя достигне „критична точка“, тялото започва да се поти, за да се охлади.

Потта е изградена от 99% вода в комбинация със сол, протеини и някои минерали и микроелементи. Един, от които е жизненоважният магнезий. И всъщност, ако често докарвате тялото си до „прегряване“ и съответно потене, без да приемате необходимото количество вода, то рискувате да принудите тялото си да задържа повече вода и токсини.

Бъбреците и черния дроб са органите, които „детоксикират“ организма, не потта.Така че, ако все пак държите да похарчите стотици левове за разни сауни и парни бани, то поне не го правете с идеята да се „детоксикирате“. Просто оставете детоксикацията на бъбреците и черния ви дроб. 

И най-важното помнете, че потта не само, че не ви отървава от токсините, но и намалява количествата на магнезий в тялото ви. Липсата на магнезий от своя страна води до мускулни крампи, отпадналост и умора, и в общи линии, забравете за потта като начин за детокс. По-скоро се отдайте на любимите си детокс храни като аспержи, джинджифил, коприва, зелен чай или пък продукти, съдържащи екстракти от тях и подпомагащи дейността на черния дроб посока естествена детоксикация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти