Основните причини и форми на косопад

Платена публикация

Основните причини и форми на косопад
Снимка: Priorin

Кои са основните причини и форми на косопад?

Причини
Косопад може да се появи по много причини и в повечето случаи това е обратим процес, ако му се обърне внимание навреме и бъдат взети необходимите мерки. Важно е да се разбере на какво се дължи появата на косопад и как човек може да се справи с този доста наболял проблем.

Едни от най-често срещаните причини за появата на косопад са:
- стрес – вследствие на който косопадът става видим няколко месеца след изживяването му
- често химическо третиране
- прекомерна употреба на козметика за коса
- като страничен ефект от приема на определени групи медикаменти - литий, бета-блокери, антикоагуланти, антидепресанти.

Голяма част от химиотерапевтиците, използвани в онкологията често предизвикват  напълно опадане на косата
после родов косопад и период на кърмене.

Жените знаят, че по време на бременността косата им е бляскава, гъста и красива, но скоро след раждането започва интензивно да пада. Този процес е напълно естествен и се дължи предимно на промени в хормоналните нива. Проблемът бързо отшумява, но ако косопадът не спира постепенно  или се засилва, трябва да се потърси друга причина и да се посети лекар
период на менопауза – наблюдава се изтъняване на косъма.

Драстични отслабващи диети, особено вегетариански, които са бедни на желязо и протеини са друг причинител на косопад.

Форми на косопад
От медицинска гледна точка се наблюдават няколко основни форми на косопад:
- Telogen effluvium - честа форма на косопад, която е следствие на огромен физически стрес, най-често 2-3 месеца след продължително заболяване, тежка травма или сериозна инфекция. Наблюдава се след внезапна промяна на хормоналните нива, особено при жени, които скоро са родили.

- Умерен косопад - често на възглавницата или по четката остават малки кичури коса. Възможно е да има изтъняване на косата в някои части на скалпа като напълно обезкосмени зони почти не се наблюдават. Тази форма на косопад се наблюдава по целия скалп като първо косата се разрежда, а в последствие космите изтъняват поради промяна в структурата.

- Alopecia areata - автоимунно заболяване, при което се наблюдава косопад  в една или няколко по-малки зони. По-често се появява при хора с други автоимунни заболявания. Ако процесът доведе до напълно опадане на космите, се говори за alopecia totalis, а по цялото тяло – alopecia universalis

- Tinea capitis (гъбична инфекция на скалпа) - при това състояние се наблюдава загуба на коса в ограничени зони на скалпа. Основните причинители са гъбички, които си виждат като черни точки  и предизвикват начупване на косите в областта на скалпа. Tinea capitis по- често се среща при деца.

- Травматична алопеция - тази форма на косопад е следствие на травми, нанесени върху скалпа и косата - вплитане, използване на преси за коса, ролки за коса, маша. Косата може да бъде увредена и със силни химикали като кани и бои за коса. Има и хора, които страдат от психично състояние, наречено трихотиломания, при което се наблюдава постоянно дърпане и скубане на косата.

- Андрогенна алопеция – наследствен косопад при 50 % от мъжете и жени около 40 години. Това е оплешивяване от мъжки тип, което при жените се изразява с общо оредяване на косата, започващо от най-горната част на скалпа и не засяга предната му част. При мъжете  предната космена линия се измества назад, с последващо  разраждане на темето до пълното му обезкосмяване. Наследственият косопад може да започне на всякаква възраст.

Kосопадът като симптом на заболяване
Косопадът може да е един от симптомите на заболяване - например системен лупус еритематозус, сифилис, заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреодизъм), дисбаланс на половите хормони, хранителни нарушения (особено дефицит на белтъци, желязо, цинк и биотин). Изброените дефицити са често срещани при хора, подложени на тежки диети, и при жени с обилно менструално кървене

Косопадът може да се причини и от заболяване, не само на скалпа, но и като цяло на организма. Ето защо здравата коса е важен индикатор за доброто здраве.

Независимо от причините за косопад, той е сериозен и многостранен проблем, който  се лекува продължително.
Добре балансираното хранене и здравословния начин на живот са важни за поддържане жизнена и здрава коса. След стрес, оперативна намеса, при смяна на сезоните, след раждане, косопадът е очакван. Погрижете се да имате здрава, красива и силна коса преди проблемът да стане очевиден и обезпокояващ.

Здравата коса се поддържа трудно, уврежда се лесно и се възстановява продължително. Не губете кураж и бъдете много търпеливи при провеждането на терапия и поддържането на Вашата коса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти