Одеялото - топла прегръдка в студените зимни дни и нощи

Платена публикация

интериор
Снимка: Freepik

Зададе ли се зимата, всички гледаме да прекарваме повече време сред комфорта и топлината на домашния уют. А какво по-приятно в студените зимни дни от това да се сгушим в меко одеялце с чаша топла напитка и приятно четиво?

Защо одеялото е задължителен аксесоар за времето, прекарано у дома?

Домашен текстил, който създава уют и топлина

Често малките неща правят един дом уютен и личен. Топлите одеяла и други текстилни изделия за дома са елементи, които можете да добавите в дома си и които ще подчертаят личния ви стил. След употреба поставете одеялото в удобен кош и го оставете да стане част от декора на дома ви. Дебелите или тънките вълнени одеяла са идеални за хладните вечери на балкона или терасата. Изберете цвят, който да подхожда на външната ви среда. Независимо дали харесвате минималистичния интериорен дизайн или бохемския стил, на пазара се предлагат модели за всеки вкус.

Одеялото регулира температурата на тялото ни

Ние сме топлокръвни същества, което означава, че тялото ни регулира вътрешната си температура и именно това ни помага да останем топли. Когато обаче сме в дълбок сън, целият ни контрол изчезва и тогава търсим помощ. Одеялата помагат на тялото ни да се приспособи и поддържа температурата, от която се нуждаем. Нищо не може да се сравни с усещането за топлина и комфорт, което предоставя любимото ви одеяло.

Материалите, от които са изработени, както и пълнежа, са най-съществените критерии при избор на едно одеяло. В идеалния случай, всеки трябва да разполага с няколко вида, предназначени за различни сезони и различни температури.

Ето някои от най - често срещани материи за одеялa и техните предимства.

Памучни одеяла

Памучните одеяла са меки и хипоалергенни, което ги прави идеални за страдащи от алергии, бебета или хора с чувствителна кожа. Памучните одеяла също са чудесни за лятото поради способността да дишат, което помага да регулирате температурата си и да ви охлажда в гореща нощ.

Вълнените одеяла

Няма нищо по-приятно, уютно и комфортно от качествено, топло одеяло, с което да се загърнете в студеното време. С такова одеяло няма как да не се почувстваме удобно при минусовите температури, а меката, пухкава вълна е по-сгряваща и от прегръдка.

Помните ли онези красиви, тежки и много топли родопски одеяла от детството ни? Шарени, леко боцкащи, но даряващи толкова много топлина.

Днес е рядкост да се намерят качествени родопски одеяла, но вълната – тежка и топла, е все още материал, който се намира лесно. А освен това има редица предимства:

• Вълната е изцяло натурален продукт, който не оставя отпечатък върху околната среда и не замърсява природата. Тя е хипоалергенна, антимикробна, антибактериална и устойчива на плесен. Подходяща е за хора с алергии и такива с непоносимост към химикали.

• Вълната има естествено влагоустойчиво свойство и не позволява задържането на влага, помага за регулацията на телесната температура, което не можем да кажем нито за олекотените завивки, нито за който и да е друг материал, от който се правят одеяла в днешно време

• Одеялата, изработени от вълната са изключително устойчиви на домашните акари, които живеят на неподозирани от нас места, но най-много обичат комфорта на собственото ни легло.

• Вълната е невероятно устойчив материал. Влакната са до 17000 пъти по-устойчиви от тези на памука. Това ви гарантира дълги години употреба на вълнените материи, без да се налага да харчите пари и да замърсявате околната среда, сменяйки завивките си например един път на 2-3 години и дори по-често.

Одеяла изработени от акрил

Често използван като друга алтернатива на вълната или кашмира, акрилът е топъл, лек и хипоалергенен. Акрилът може да имитира усещането за естествени влакна, но за него е много по-лесно да се грижите. Акрилните одеяла могат да се перат в машина за лесно почистване у дома и цветовете им няма да избледнеят след последователно пране. Синтетичната конструкция на акрила също е устойчива на ядене от молци при съхранение в гардероб.

Очарованието на плетените одеяла в декора на дома

Особено интригуващи изгледат одеялата от дебела прежда, изработени в рехава плетка от едри мотиви. В повечето случаи са изплетени на една кука и освен че пленяват с необичайната си визия, не отнемат и много време за изпълнение. Изключително ефектни също така са плетивата от мъхестите, пухкави прежди и от тези тип букле, където са вплетени множество нишки. Дори и най-просто изработеното одеяло, като платно от обикновена плетка, впечатлява с характерната си декоративна визия.

Едно от определящите предимства на плетените одеяла е че не само топлят, но и могат да се превърнат в изящно и оригинално допълнение към интериора. Изглеждат красиво дори и когато са хвърлени небрежно на едната страна на дивана или внасят стил в спалнята, поставени върху леглото.

Изследванията показват, че спим по-добре в по-хладна стая, така че хубавото топло одеяло спестява енергия за отопление и осигурява по-качествена дрямка. Мекото, пухкаво одеяло е вълшебен аксесоар през зимата и със сигурност ще ни стопли в студените дни и нощи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти