Нездравословните домове причиняват болести и хронична умора!

Платена публикация

Нездравословните домове причиняват болести и хронична умора!
Снимка: VELUX

Европейците, които живеят в нездравословни домове, изпитват влошено здравословно състояние и страдат от грипоподобни симптоми и умора много по-често, съобщава съвместно изследване на VELUX и Хумболтовия университет в Берлин (Humboldt-Universität zu Berlin).

Докладът посочва пет характеристики на нездравословните жилища, което предполага, че строителната индустрия и лицата, отговорни за определянето на стандартите в строителството, трябва да работят заедно, за да се подобри здравето и благосъстоянието на европейците и да се подобри тяхната икономическа продуктивност.

Голям брой европейци страдат от здравословни проблеми и липса на добър тонус всеки ден. Това е лошо за качеството на живот, а също така е причина за значителен спад в икономическата производителност. Новото проучване, проведено от VELUX Group, в сътрудничество с Хумболтовия университет в Берлин, посочва, че нездравословните жилища са част от този проблем. Потенциалните разходи за обществото са милиарди евро – в болнични дни и по-ниско качество на живот.

Проучването Healthy Homes Barometer (Барометър на здравословния дом) анкетира 14000 души от 14 европейски държави, с цел да постигне по-добро разбиране за това как домовете на европейците влияят на тяхното здраве.

Майкъл К. Расмусен, главен маркетинг директор на VELUX Group споделя:
„Домовете, в които живеем, са важни за нашето здраве и тонус и трябва да предлагат добри условия за сън, вътрешен климат и изобилие от дневна светлина. Резултатите от това проучване трябва да бъдат взети под внимание, както от строителната индустрия, така и от политици, законодатели и регулатори, да зададат посока към обновяване на съществуващите сгради и регулация на новото строителство.”

Как да диагностицираме нездравословен дом
Проучването сочи пет характеристики на европейските домове, които определят дали нашите домове са здравословни или не. Това са: добри условия за сън, комфортни вътрешни температури, достатъчно количество дневна светлина, свеж въздух и здравословни нива на влажност.

Доказателствата са красноречиви. Европейците, които живеят в студени къщи или имат мухъл в дома си, са предразположени към инфекции на гърлото и носа с 50% повече от обикновеното.

В същото време, ако домът предразполага към добър нощен сън, 50% по-вероятно е европейците да се чувстват в добро здравословно състояние и хармония. Наличието на достатъчно дневна светлина в дома намалява почти наполовина риска от отпадналост и липса на енергия. Същевременно хората, които не проветряват домовете си, са с два пъти по-ниски нива на енергия в сравнение с тези, които го правят от два до четири пъти дневно.

Тези характеристики са свързани както с дома, така и с всекидневни навици.

Здравето и удовлетворението у дома вървят ръка за ръка

Здравословните домове са благоприятни не само за нашите тела, но също така те повишават удовлетвореността ни от мястото, което обитаваме. Например, високото качество на съня, наличието на свеж въздух и дневна светлина и подходящите нива на влажност са сред главните фактори за задоволство у дома.

Характеристиките, които правят нашия дом здравословен, също така ни въздействат върху щастието у дома. Това е факт, който дава огромен тласък на публичен дебат за устойчиво строителство. Мисля, че трябва да преминем към нова визия за устойчив дом в по-широка перспектива, не само да се фокусираме върху това как да се пести енергия, но също така и как да осигурим по-добро здраве и по-високо качество на живот ", сподели Майкъл К. Расмусен.

Увеличаване на качеството на живот спестява милиарди на обществото
Потенциалът за повишаване на здравето и качеството на живот сред европейците е огромен. Един от всеки четири от участвалите в проучването чувства, че състоянието на неговото здраве е по-лошо от нормалното, един на всеки четири не се чувства енергичен, а половината от всички европейци страдат от болки в гърлото и течащ нос.

Данните от Службата за национална статистика във Великобритания показват, че 27 милиона работни дни са били загубени през 2013 г. само в Обединеното кралство в резултат на второстепенни заболявания като кашлица, настинка или грип. Предотвратяването на тези заболявания може да спести милиарди на обществото и да повиши производителността.

"Резултатите от проучването обединяват интересите на правителства, строителна индустрия и частни собственици. Ние трябва да работим заедно, за да се случи промяната", заключи г-н Расмусен.

Резултатите от проучването бяха представени на втората Healthy Buildings Day конференция на 20 април в Брюксел, Белгия.

Последици от нездравословните домове в Европа
Европейците, които живеят в студени домове, са 50% по-предразположени към заболявания на носа и инфекции на гърлото.

78% от европейците живеят в къщи, в които е било твърде студено в определен период от време през изминалата зима. 15% съобщават, че това е продължило през повечето или цялото време.

Европейците, чийто дом дава възможност за добър нощен сън, са 50% по-предразположени към добро здраве и енергичност.

71% от европейците нямат оптимални условия за сън в домовете си. Един от трима съобщава, че качеството на съня му през последните 4 седмици е било доста лошо или много лошо.

Европейците, които не проветряват домовете си, са два пъти по-предразположени да изпитват липса на енергия, в сравнение с европейците, които проветряват от 2 до 4 пъти дневно.

59% от европейците не проветряват домовете си поне 2 пъти на ден.

Наличието на достатъчно дневна светлина в дома намалява почти наполовина риска от липса на енергия.

40% от европейците, при които липсва дневна светлина в дневните им стаи, много рядко се чувстват енергични. Ако нивата на дневна светлина са подходящи, делът спада до 23%.

Европейците, които имат мухъл в дома си, са 50% по-предразположени да страдат от сухота или дразнене на гърлото.

До 60% от европейците, които обитават домове с мухъл, имат проблеми със сухота или дразнене на гърлото. За тези, които нямат този проблем, делът е 40%.

Изтеглете Healthy Homes Barometer 2016 от ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти