Нека всеки ден да бъде 1-ви юни! Елеонора Лилова от ДАЗД в специално интервю за Edna.bg

Платена публикация

Елеонора Лилова
Снимка: Личен архив

Държавната агенция за закрила на детето издаде Бяла книга на детето. Защо се издава такава книга и как ДАЗД отбелязва тази година детският празник - разговаряме с Д-р Елеонора Лилова, Председател на ДАЗД.

Разкажете ни за това как ДАЗД отбелязва 1-ви юни тази година?

По случай Международния ден на детето Първи юни Държавната агенция за закрила на детето по традиция организира празнични инициативи. Тази година агенцията ще отбележи празника под мотото: „Нека всеки ден да бъде 1-ви юни!“. ДАЗД в партньорство с девет общини събира децата по места, за да се веселят и да отправят своите послания за щастливо детство.

Тази година екипът ни реши да направим съпричастни, колкото се може повече хора с празника и чрез стрийминг във фейсбук страницата и YouTube канала на ДАЗД да включим в едно събитие участници от различните градове в страната. От всеки град представители на Съвета на децата към ДАЗД ще отправят послание за по-щастливо детство всеки ден. Деца от цялата страна ще отговарят на въпроса: Как ще продължите изречението „Искам всеки ден да бъде 1-ви юни, защото...“. Така заедно с културно-развлекателната програма в градовете се дава възможност да се чуе какво искат децата, за да са щастливи всеки ден, както на празничния първи юни.

Празникът започва от София заедно със Столична община и Столична библиотека със забавна програма с музикални изпълнения на деца, аниматори, рисунки с художника Иван Яхнаджиев и Live streaming с паралелни включвания от страната с членовете на Детския съвет към ДАЗД.

Как работихте и създадохте „Бялата книга за детето“ и какви са основните теми, които обхващате с нея?

„Бяла книга за детето“ се разработи на основата на 72 материала, предоставени ни от ресорните за детето министерства, агенции, синдикални, работодателски и граждански организации. От самото начало на разработването й си поставихме за цел тя да е своеобразен пътеводител по въпросите, които засягат подобряването на живота на нашите деца и тяхното детство.

Всяко дете в България заслужава да расте и да се развива в сигурна семейна среда, да бъде обичано, разбирано и насърчавано в своето развитие. Това е предизвикателство не само за семействата, а и за институциите. Затова ДАЗД създаде първата в България „Бяла книга за детето“ като документ, показващ обективно състоянието на политиките за деца у нас, както и мнението на родителите и гражданите. Темите, които тя обхваща са благосъстояние, социално включване, детското здравеопазване, образование, спорт и култура, сигурност за децата и детско участие.

Фокусът на изданието е върху това да припознаем щастието на децата като обща цел. Вярвам, че когато сме заедно можем да постигаме повече за децата и само заедно можем да сме сигурни, че ще изграждаме по-добър свят за тях.

Какви са възможностите родители, учители, институции и общност да работят по-добре в името на децата ни?

Смятам, че възможностите родители, професионалисти, граждани и организации да работим по-добре за децата са неограничени като формати, но ограничени във времето. Ограничени са във времето, защото децата имат нужда от подкрепа от самото раждане и няма време да ни чакат ние възрастните да се чудим как да ги подкрепяме, защото много бързо времето лети и те израстват неусетно. Неограничени са като формат, защото понякога дори една подадена добра дума на подкрепа в труден момент, може да окуражи и даде криле на едно дете. Всеки един от нас може с добрите примери, постъпки, доброволчество, различни дейности в ежедневието да работи в името на децата. Те се учат от нас, дори да не си поставяме специално цели затова. Как говорим помежду си, как се отнасяме към тях всеки ден и какви занимания им предлагаме са нещата, които изграждат живота им.

Затова в семейството, детската градина, училището, на улицата, обществените места – навсякъде имаме възможност да влияем, възпитаваме и формираме личността им. В България открай време имаме специално отношение към поуките и народът ни ненапразно казва: „Човек се учи от каквото му се случи“ и „Без наука няма сполука“, затова когато споделяме общи ценности и се стремим да бъдем най-добрия пример за децата си, независимо къде сме и в какво качество сме, ние може да работим за по-доброто бъдеще за тях. Нека не чакаме специални поводи или съгласие по документи как да работим с децата! Нека всеки човек се отнася по-внимателно към подрастващите и бъде пример за развитие на децата около нас.

Именно за да имаме резултати с обучението, възпитанието и правилната социализация на децата ни, трябва да се ангажират не само родителите, и учителите, а и цялото общество – всички ние.

Нужно е и да си дадем сметка, че днес детето е във фокуса на семейството, на различни институции и организации. Различните гледни точки и интереси, предложения и действия за децата често водят до обществен дебат, както и до необходимост от постигане на по-широко съгласие по ключови теми и политики за детето. Обединяването на различни позиции е трудна задача, но в името на детето си заслужава усилието да се намери пресечната точка на мненията и да бъде постигнат обществен консенсус по въпроса кое е най-доброто за интересите на детето и как в най-голяма степен да бъдат гарантирани неговите права.

В кои страни има добри практики, които считате са приложими и за България? И как може да се работи по-активно за прилагането им?

Всяка добра практика е най-добра, там където се прилага и дава положителен резултат за детето и семейството. Всяка страна, както и България, има такива практики.

Все пак оценена като особено добра практика е световно известната правителствена програма „Чили расте с теб“, която е пример за подкрепа на държавата към родителите на детето и детето още от неговото зачеване. Канадците имат интересна програма за родители „Никой не е съвършен“, която подпомага родителите да стават още по-добри родители с израстването на детето през целия му жизнен цикъл. Световната здравна организация също има редица добри програми за родители и деца. Една от техните програми за подкрепа на родители на деца с проблеми в развитието подготвяме да се приложи у нас по инициатива на ДАЗД и с подкрепата на Уницеф за България. Тя е специално насочена към това родителите на деца с проблеми в аутистичния спектър. Която и да е добра практика в друга страна или чужда организация обаче следва да се подготвя прецизно и адаптира специално за нашите условия, за да е полезна и добра и у нас. Механичното прилагане и на най-добрата практика, може да не доведе до конкретни ползи и трябва да се внимава.

Професионалистите, работещи с деца в България, които ползват чужди добри практики следва да ги адаптират специално за българските условия през най-добрия интерес и нуждите на нашите деца и техните родители. У нас има изградена добре работеща система за закрила на детето в законодателство, което е адресирано към правата на детето и е синхронизирано с редица документи на национално, европейско и международно ниво. Прилагането на добри практики следва да бъде съобразено и с това обстоятелство.

Обединяването на различни мнения и позиции за добрите практики е трудна задача, но в името на най-добрите интереси на всяко едно дете в България и спазване на неговите права си заслужава усилието да се намери пресечната точка на мненията и да бъде постигнат обществен консенсус по въпроса кое е най-добро за детето и неговите родители.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти