Не убивайте бактериите с къпане, те ви трябват!

Платена публикация

Dove
Снимка: Dove

Първата представа за чистота и здраве на неизкушения с медицински познания човек, е, че всички бактерии и микроорганизми трябва да бъдат изгонени. Дезинфекцираме се, търкаме се с четка, а каквото остане  - го избиваме с помощта на фармацията. Ако и това не помогне, малко спирт ще ни свърши идеална работа. Да, ама не е точно така! 

Всички микроорганизми, населяващи нашето тяло, формират нашия микробиом, който също като пръстовия отпечатък, е уникален за всеки човек. Част от тези микроорганизми се намират в устната кухина, други – в червата, трети са върху кожата ни, а четвърти –  в уринарния тракт и половата система. 

През 17-и век холандецът Антони ван Льовенхук пише писмо до Кралското дружество в Лондон, в което описва света на микроскопичните “животинки”, населяващи човешкото тяло. Льовенхук разработва микроскоп, чиято леща дава почти 10-кратно увеличение и започва да описва всички бактерии и микроорганизми, които живеят, заедно с човека. Този холандец - търговец по професия, след това портиер на общината, става основател на микробиологията. 

Днес се знае, че микробната флора е променлива величина, която се влияе от много фактори - нашето здраве, възраст, храна, външна среда. Нейният баланс е уникалният код за здравето ни. Заедно с медицината, се променя и козметиката. Модерната козметика се старае да бъде най-близо до човешкото pH- около 5, а продуктите ѝ да не разрушават естествената кожна бариера.

Полезно ли е къпането? 

Къпането с агресивна козметика или с неподходяща такава влияе негативно на микробиома. Много жени решават, че ако използват козметика за бебета, ще пощадят кожата си. Истината е малко по-различна. Кожата се променя с възрастта и ако нещо е добро за бебета, то невинаги е подходящо за 30-годишна кожа.

Миенето със сапун е изпитан метод за чистота на кожата на ръцете, но не и за тялото. В сапуните се съдържат множество алергени - консерванти, силни аромати.

Dove
Снимка: Dove

Един от големите митове е, че нашите баби са използвали по-качествена козметика, защото тя била по-природна. Истината е, че с развитието на технологиите се елиминират много от рисковете за кожата, най-големият от които остават алергиите. Освен това, днес климатът е различен, въздухът има друг състав, храната е променена. Всичко това оказва влияние върху микробиома ни, което означава, че и козметиката трябва да се променя. 

Съвременната козметика знае, че съвкупността от тези организми е естественият щит на кожата.  Дори общодостъпни марки като Dove адаптират продуктите си и инвестират в научни изследвания, така че изцяло да отговарят на изискванията на кожата и на баланса на микробиома.

Женската кожа е по-деликатната в сравнение с мъжката, но въпреки това ние я подлагаме на доста повече приключения - бръснене, кола маски, търкане, епилиране, горещи душове, ексфолиране. 

Често правилният душ гел е по-важен от правилната хранителна добавка, защото измиващите гелове имат пряк контакт с кожата, докато добавките действат с натрупване във времето. 

“Дори и мекият душ гел измива основно. Мръсотията се абсорбира от почистващите вещества и се изплаква обилно с пяната. Заедно с нея се измиват и бактериите“ – обяснява Сара Шюдекопф, ръководител на изследователсския екип на Dove Германия. След душ, микробиомът се възстановява.  За правилния баланс на бактериите обаче е важно минимално да бъдат нарушавани pH на кожата, кожната бариерата и балансът на влагата, тъй като дисбалансът на микробиома може да причини кожни проблеми. Чистотата е важна - но само, осигурена по нежен начин.

Какво да не правим, докато се къпем и след това?

Грижата за кожата е грижа за микробиома и обратното. Затова човек не трябва да се къпе нито много дълго, нито с прекалено гореща вода. 

При сапунисване и изплакване, бъдете нежни към кожата - без прекалено търкане и натискане. Микробиомът и кожната бариера са най-горните слоеве на кожата и те работят заедно. Подсилването на кожната бариера  въздейства положително на микробиомното равновесие. 

Избирайте винаги вашият душ гел да е с мека формула и pH неутрален.

Ако след баня използвате дезодорант, изчакате кожата да изсъхне и след това напръскайте от около 15 см. разстояние. Две секунди са достатъчни. Дезодорантите на Dove съдържат 1/4 крем, което е чудесно за кожата, но за да се възползвате от него, не забравяйте да разклатите добре флакона преди употреба, за да се смесят субстанциите. В случай, че излизате от по-гореща или дълга баня, изчакате известно време и тогава се напръскайте. 

И най-важното нещо - харесвайте се! Доброто самочувствие и комфортът в собственото ни тяло са много важни за здравето ни. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти