Нана Гладуиш: „Аз съм с рак, а ме е страх да летя със самолет“

Платена публикация

MarioMax Нана Гладиуш Една от 8
Снимка: MarioMax

Когато преди 7 г. Нана Гладуиш получава първата си диагноза, тя заминава на лечение в Израел. По време на разговора ни тя си спомни: „Беше ме страх да се кача в самолета – сърцето ми биеше със 160 удара в минута. Представяте ли си - аз съм с рак, а мисля колко ме е страх да летя със самолет. Да не вземе да падне, а аз да умра“...

„Когато отворих клуба през 2013 г., клуб от такъв тип не съществуваше. От първия ден, в който заработихме, започнаха да идват пациенти. Веднъж влезли, жените не искаха да си тръгнат. Ние бяхме като сестри, които се виждат за първи път, а имат толкова много какво да си кажат. Коя на химиотерапия, коя без гърда, без коса, ревяхме, смеехме се, надсмивахме се над диагнозата, давахме си кураж. И до днес е така. Мисля че помагаме на много хора. Но не знам дали те си дават сметка, че и ние имаме нужда от тях. Благодарение на Фондация Една от 8 и клуба и аз чувствам, че не съм сама“.

MarioMax Нана Гладиуш Една от 8
Снимка: MarioMax

Фондация „Една от 8“ започва да функционира през 2013 г. като проект на Нана Гладуиш, която е решена да създаде едно специално място, в което хората в нужда да намират подкрепа. Нейният хъс и доверието на хората към нейната работа й донасят множество частни дарения, с помощта на които поддържа живота на „Една от 8“.

„Ние никога не сме получавали пари от държавата. Нито една стотинка. Издържаме фондацията и дейностите си изцяло от частни дарители “, обясни Нана – „С тези средства ние купуваме сутиени за мастектомия, перуки, първични протези, предостявяме много услуги и активности при това напълно безплатно за пациентите“.

Фондация „Една от 8“ предоставя помощ на онези, които имат нужда. „Ние, за разлика от много други не предлагаме услуга за потребители, а помощ за хора, които страдат“, категорично заяви Гладуиш. Сред помощта, която Фондацията предоставя, са информационни консултации индивидуални психологически консултации, групи за взаимопомощ, арт терапии, юридически консултации, практически консултации за процеса, през който преминава онкоболният. И още – йога, грим. Човешко рамо. „Една от 8“ извършва профилактични прегледи в цялата страна, включително малките градове. „Ние знаем много неща, защото сме преживели диагнозата и всичко, което тя ти „сервира“. Да, лекарят те лекува, знае какви терапии са ти нужни, той  знае, че косата ще падне, че кръвните показатели ще паднат, но той не знае колко ти е лошо или какво да направиш, когато имаш метален вкус в устата. Той не познава от първо лице страха и ужаса от диагнозата, той не знае какво е да се събудиш един ден и едната ти гърда да я няма. Лекарят не знае какво е мъжа ти да те изостави, защото са ти открили рак“.

7 години по-късно фондация „Една от 8“ продължава напред, благодарение на своите корпоративни и частни дарители. Един от тях е Тихомир Делидобрев, криейтив директор на студио за интериорен дизайн МариоМакс.

„Познавам Нана от много години и знам какви усилия полага тя и екипът на „Една от 8“. Фондацията не само е опора за жените с рак на гърдата, а и за техните семейства. Защото когато един член на семейството получи диагноза рак, всички преживяват тази болест“, каза Тихомир – „Всяка помощ, която даваме, знаем, че помага на Фондацията и че ще се предаде към хората, които имат нужда от нея“.

МариоМакс стартира кампанията „Розово лято“ за набиране на средства за „Една от 8“. „Започнахме тази кампания за жените с един освежителен ремонт – пребоядисахме, поразместихме им мебелите, появиха се някои препятствия“, обясни Делидобрев – „Трябваше да се съобразим с кратките срокове, защото във Фондацията по всяко време се случва нещо, все едно пребоядисвахме движеща се кола“.

MarioMax banner
Снимка: MarioMax

„Моментът, в който започнахме да боядисваме, старата боя започна да се отлепя като тапет, а когато намазахме тавана, той падна!“, разказа Тихомир и пояснява, че е паднала боята. Възникналата комично-драматична ситуация пред професионалистите продължила със сваляне на боята и шпакловката в помещенията на „Една от 8“. „Бригадата ни работеше плътно 36 часа, за да прешпаклова и поправи онова, което времето беше нанесло върху старите мазилки“, разказа Тихомир. И точно когато работата вече била приключила и стигнали до латекса, дарен от партньорска марка, машината за боядисване се развалила. 3 пъти… „А тя беше почти нова, още в гаранция! Сменяме частта, минават 2 часа и пак повреда“, разказа през смях Тихомир Делидобрев – „Но ние не се дадохме! Даже се появи приказката сред нас, че 5 дни сме прекарали на Витошка и вече сме от хайлайфа. Успяхме да подменим и осветлението с ново, специално изработено според цветовете и интериора, с помощта на наши приятели“.

Студио МариоМакс ще отдели средства от всички услуги, които предлага – интериорен дизайн, ремонти и довършителни работи, и мебели по поръчка,  и ще ги дари на жените от „Една от 8“. „На нашия сайт ще има и линк за онези, които просто искат да дарят, колкото могат“, каза с призив Тихомир – „Искаме да помогнем на Нана и да направим така, че на всички жени, които влизат тук, да им е хубаво като у дома“. 

MarioMax - Хубаво е у дома, когато сме всички заедно

MarioMax Нана Гладиуш Една от 8
Снимка: MarioMax

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти