Най-разпространените митове за виното

Платена публикация

Най-разпространените митове за виното
Снимка: netinfo

Легендите и митовете около виното са много – от това, че то трябва задължително да е много скъпо, за да е хубаво до това, че само жените пият розе. Днес екипът на изба New Bloom Winery развенчава някои от най-разпространените заблуди.

Производителят разполага с 6 000 дка собствени лозови масиви в тракийската низина и налага едни от най-модерните винени серии на пазара – Verano Azur, Pixels, F2F, а съвсем наскоро пусна и нова серия – New Bloom. Избата работи както с добре познати сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, така и нетрадиционните и нови за страната ни сортове Дорнфелдер, Регент и Глера (сортът, от който се прави Просеко).

Съчетаването с храни

Остаряла практика е бялото вино да се поднася само със салата или бяло месо, а червеното – с червено месо. Напротив. При избора трябва да се има предвид средата, времето, обстановката – всичко това определя и подходящата температура за сервиране. Погрешно е схващането, че бялото вино отива само на по-леки меса като пилешко, риба и салати, а червените са подходящи за червено месо. От голямо значение са сосовете към конкретното ястие и използваните подправки. Шеф Андре Токев например поднесе червеното вино F2F от редкия за България сорт Дорнфелдер с комбинация от десерти: моркови в сироп от мед и стафиди, гарнирани със сорбе от червено вино; баница от козе сирене със сладко от червено цвекло и тарт Татин от карамелизиран патладжан и шоколадов мус с лют пипер хартия. Розето като категория се съчетава изключително лесно с голям избор от храни – както меса, така и вегетариански ястия. Това е една от предпоставките за стремглавия ръст в консумацията му както по света, така и у нас.

Снимка: netinfo

Хубавите вина се затварят с коркова тапа

Все по-масово производителите използват винтова капачка. Тя ограничава притока на кислород в бутилката и няма никакъв риск от „корк” във виното. Освен това вината, затворени с винт или стъклени тапи, нямат нужда от тирбушон, което ги прави много лесни за многократна употреба. Ето защо изобщо не е чудно, че вината Нов свят масово използват този метод на затваряне. Производителите и от традиционни винени региони също все по-често ги използват. От вината на New Bloom Winery, серията Verano Azur се затваря изцяло с винтова капачка. Белите вина от марката PIXELS също са с винт, а розете е със стъклена тапа. А при червеното Каберне Совиньон затварянето е цяла система - уникалната тапа ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”, гарантира съхранението на вкусовите качества на продукта. Тапата ArdeaSeal е доказана алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. PIXELS Каберне совиньон е първото вино у нас, което се затваря по този начин.

Розето е бяло вино с капка червено

Заблудите свързани с розето са най-често, че то е бяло вино с капка червено. Това е може би един от най-разпространените митове, свързани с розето. Този метод бе допустим единствено за шампанското розе. Преди няколко години OIV го разреши - НО само за вина с географски произход в държави, в които това е традиционна практика. В България не е така. Ние следваме технологичен процес за производство на розе, при който се използват червени сортове грозде по технологията на бяло вино. Гроздовият сок се оставя в контакт с ципите за кратък период от време и оттам идва и съответния розов нюанс на виното. Модерни в последно време са розетата в стила на Прованс с по-бледи розови тонове. Именно такова е розето от сорта Гренаш в серията PIXELS.

Снимка: netinfo

Розето е само за жени

Увеличената консумация на розе в световен мащаб – това е най-силно растящата категория вина се дължи именно на повишената винена култура и разбиване на клишето, че мъжете не пият вино, още по-малко, ако е розово.

Червеното е по-полезно от бялото

Анализи по темата стартират още през 1995 година, когато се доказва, че въпреки, че антиоксидантните компоненти в червеното вино са повече, голямо значение има тяхното качество и ефективност за човешкия организъм. Така още през 2000 година проучване на Университета в Мелбърн стигна до извода, че двата типа вино са еднакво полезни. Ако все пак имате съмнения за ползата или вредата за вашето здраве може да пробвате розе. Разбира се всичко това при една отговорна консумация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти