Менопаузата изисква нов начин на живот, като на кралица

Платена публикация

менопауза
Снимка: iStock

В китайската традиция периодът на менопауза се приема с облекчение и благодарност. Грижите по раждането и гледането на децата, неудобството на ежемесечната менструация и активния начин на живот вече са зад гърба ни и е време да се радваме на спокойни години.

Вниманието се насочва от семейството към самата нея, собствените й нужди и желания на тялото. Колко хубаво би било и ние, в Западния свят, да приемаме този нов период от живота на жената със същата мъдрост.

Когато менструацията се разреди и изчезне, в тялото вече са настъпили редица хормонални промени. Нужно е и ние да променим начина си на живот, за да е съобразен с новото ни „аз“.

Промените

Заради намаляването на естрогена, се активират клетките, отговорни за разграждането на костта и така се стига до състояния като остеопения и остеопороза. Малко от дамите си дават сметка, че в първата година след настъпване на менопаузата загубата на костна плътност е най-голяма.

менопауза
Снимка: Vedra International

С напредване на възрастта остеопорозата може да доведе до сериозно инвалидизиране на вече възрастните жени, затова е от изключителна важност да се грижим добре за костите си. По-надолу в статията ще ви разкажем и как можем да направим това.

Ниският естроген увеличава и риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Намалява също сексуалното желание и способността на влагалището да се овлажнява. Това, придружено с често срещаната в този период депресия може да се окаже пагубно за семейния мир и хармония.

Решенията

менопауза
Снимка: iStock

Без паника! Нищо не е толкова страшно, когато се вземат правилните мерки. На първо място всяка жена и нейното семейство трябва да си дадат ясна сметка, че менопаузата не е болест. Не обаче и състояние, което жената може да контролира само със силата на волята си.

Това е процес на промяна в организма, който изисква леки промени в начина на живот, за да не се стига до сериозни заболявания и спад на качеството на живот.

Ето какво може да направите, за да облекчите ефектите на менопаузата върху тялото и ума си:

По-малко стрес

Оставете зад гърба си всичко, което ви кара да не се чувствате добре, дори това да означава приятелки от детинство. Ако те са се превърнали във вечно мрънкащи, затормозяващи ви и изпиващи енергията ви личности, нямате нужда от такова обкръжение.

За професионалния стрес е важно да приемете, че не можете да оправите проблемите на всички и че ние сме повече от позицията, която заемаме.

менопауза
Снимка: iStock

Без захар и цигари

Сериозните врагове на здравето на всяка възраст сега могат наистина да влошат състоянието ви. Направете всичко възможно да замените бялата захар и сладкишите със сушени плодове или фурми.

Колкото до цигарите, често си мислим, че е невъзможно да ги спрем. И дори не се е опитваме. А истината е, че никотиновия глад трае едва 5-6 минути, след това отшумява. По-силната, психологическата зависимост от цигарите, които ползваме като патерица когато сме ядосани и нервни, можем да премахнем като заменим пушенето с енергично ходене, малка мека топка, която да стискате в ръка и дори просто незапалена цигара.

Опитайте, поне за ден. Заслужава си. Всеки нов ден без тютюнев дим е победа и подарък за вас самите.

Дълги разходки и лека храна

менопауза
Снимка: iStock

Леките физически упражнения (тук включваме разходката и каране на колело) повлияват изключително добре състоянието на жената в менопауза. Ще поддържате костите си здрави, няма да позволявате на мазнините да се натрупват безконтролно особено в зоната на ханша и ще проветрявате главата си от натрапчиви мисли.

Само си представете колко приятно би било да направите дълга разходка в лятната вечер....

Колкото до храненето, в менюто ви всеки ден трябва да има пресни зеленчуци, кисело мляко, леки меса и плодове. Точно както се хранят кралиците.

Припомнете си изкуството да не правим нищо

След години на активен живот, през които всяка минута от деня е била посветена на нещо или на някого, сега е време да си припомните какво беше да си почиваш истински.

Да послушаш музика, да четеш книга, да медитираш, да отидеш на кино следобед, да се наслаждаваш на природата от място с хубава гледка...Това ще се отрази благотворно и на здравето, и на ума ви. И ще ви даде възможност да се наслаждавате истински на нещата, които обичате.

Подкрепа

менопауза
Снимка: Vedra International

За да намалите негативните ефекти на постменопаузата, можете да се доверите и на продукти като Femarelle Unstoppable, създадени специално за дамите в този период от живота.

Оранжевият Femarelle съдържа витамин В2, биотин, витамин D и калций, които подобряват състоянието на кожата и костите, допринасят за поддържането на нормални лигавици и за правилното функциониране на нервната система. Не само това, но чрез различни изследвания е доказано, че патентованата съставка DT56a във Фемарел помага за сформиране на нова костна тъкан при жени в менопауза. Така ще намалите риска от загуба на костна плътност и от фрактури на костите при падане.

Повече за менопаузата можете да научите от събитията Femarelle Cafe, които ще се организират в различни градове на страната с водещи гинеколози. Запишете се тук, за да получите информация >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти