Маратонките - еволюцията им от обувки за спорт до част от модата за всеки ден

Платена публикация

маратонки
Снимка: iStock

Маратонките се превърнаха в задължителна част от гардероба на хората и изразяват индивидуалността повече от всеки друг моден артикул.

Най-ранните спортни обувки са създадени от The Liverpool Rubber Company, основана от Джон Бойд Дънлоп, през 1830 г. Други значими спортни обувки от 20-ти век включват Converse All Star. А adidas и Nike оформят еволюцията на маратонките от спорт към стил. Сътрудничеството между артисти и големите модни марки започва с Run-DMC, когато се създава версия на маратонките adidas Superstar.

Еволюция на маратонките

В днешно време маратонките се предлагат с разнообразен дизайн, цветове, в различни стилове за всеки вкус.

Обувки с гумена подметка обаче съществуват още от края на 18-ти век, а тези с подметки от вулканизиран каучук са идеални за използване в крокет (да не се бърка с крикет), като бързо преминават и в други спортове.

Някои от новите технологии в изработката са adidas Ready, която обединява подтехнологиите HEAT.RDY, COLD.RDY, WIND.RDY и RAIN.RDY, създадени, за да се противопоставят на жегата, студа, вятъра и дъжда.

Nike Air - популярните “балончета” с въздух омекотяват стъпването за по-голям комфорт, а Gore-Tex обувките стават за всякакви метеорологични условия.

Роля на маратонките в спорта

Маратонките добиват популярност с въвеждането им в спорта. Чрез баскетбола Converse става любим сред потребителите и постепенно преминават в други области, включително музика, скейтборд и ежедневието.

Първият играч от NBA с лични маратонки е Уолт “Клайд” Фрейзър с PUMA Clyde, а маратонките Nike Air Force на Майкъл Джордан дебютират през 1985 г.

Samba на adidas е основна част от футболната субкултура.

Маратонките като моден символ

Идеята за свободното време и комфорт оказва значително влияние върху нарастващите продажби на маратонки. Така те се превръщат в желани модни аксесоари. Обувките вече са най-продаваната категория на онлайн луксозния пазар. През 2017 г. Triple S на Balenciaga станаха най-продаваните на пазара на луксозни маратонки.

Луксът е изключителен, заради високата си цена. Сега модата стана по-достъпна, именно благодарение на street културата. С рокля, с официален панталон, с риза и дънки - маратонките станаха незаменима част на всеки повод!

Избор на правилния тип маратонки

Маратонките не само изглеждат страхотно на всеки, те са подходящи за широка гама от тоалети. Има обаче толкова много видове, как да изберете правилния чифт?

По-тъмните маратонки са идеални за дъждовен ден, а кожените маратонки са водоустойчиви. Маратонки с висок профил са чудесни за по-студено време, а платнените обувки са добър избор за горещите дни.

За бягане изберете маратонки, които използват съвременни технологии. За разходка заложете на чифт с удобна подметка.

Велурените маратонки лесно се комбинират със светли дънки, тениска и яке, а тези с платформа са чудесен акцент към тоалета, който привлича вниманието и добавя няколко сантиметра към височината ви.

Днес маратонките като Air Jordan остават също толкова популярни, колкото и когато са пуснати на пазара.

Въпреки това откриваме и нещо ново: сътрудничеството на висок клас дизайнери като Yohji Yamamoto или Jeremy Scott със спортни марки, като adidas. А популярни лица като Кание Уест и неговите Yeezy за пръв път надминават по продажби Air Jordan.

От спорта до модата, маратонките доминират на потребителския пазар. И все пак, въпреки приемането им от мейнстрийма, те си остават същите културни икони.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти