Майк Дауни представя „Златото на Истрия“ в рамките на Синелибри 2023

Платена публикация

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

Уважаваният филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия Майк Дауни представя у нас своя завладяващ литературен дебют – „Златото на Истрия“.

Събитието е част от програмата на кино-литературния фестивал Синелибри и ще се състои на 10 октомври, вторник, от 19:00 ч. в Аула НАТФИЗ. Вход свободен!

„Златото на Истрия“ е умела смесица от исторически роман и динамичен трилър, от кулинарно изкуство, традиции и култура с една обща нишка – легендарната истрийска грудка. Тази приключенска мистерия с напрегнат ритъм и неочаквани сюжетни обрати се разиграва в адриатическата провинция Истрия в рамките на три епохи: днешното време, римското владичество през I век от новата ера и партизанската антифашистка война в периода 1943-1945 г. Гладиатори, съвременни контрабандисти, действителни личности и герои, родени от бурното въображение на автора, населяват страниците на тази епична творба, която повежда читателя на вълнуващо пътешествие през вековете по следите на „черния диамант“ и „бялата принцеса“ – прочутите редки трюфели, златото на Истрия.

Роден през 1959 година, Майк Дауни е ирландско-британски филмов продуцент на над 100 игрални филма, сценарист, писател, публицист, театрален режисьор, университетски преподавател и активист. Председател на Европейската филмова академия и почетен председател на Европейската филмова награда LUX на публиката. Съосновател и главен изпълнителен директор на независимата продуцентска къща „Film and Music Entertainment“ (F&ME) със седалища в Дъблин и Лондон. Бил е част от десетки международни журита на филмови фестивали по целия свят, вкл. фестивалите в Сараево, Рио де Жанейро, Котбус, Варшава, Истанбул, Монреал, Краков, Загреб и др. Сред последните филми, продуцирани от Дауни, се нареждат „Шарлатан“ (2020) и „Зелена граница“(2023) на Агнешка Холанд, като последният печели 4 награди от кинофестивала във Венеция. Дауни е сценарист и продуцент и на филма „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) на реж. Фатмир Кочи, част от конкурсната програма на Синелибри.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

Майк Дауни е удостоен с отличието Офицер на Ордена на Британската империя. През 2022 г. университетът „Уорик“ му присъжда почетното звание доктор хонорис кауза за значителен принос към световното кино.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти