Кулинарните тайни на Природата

Платена публикация

Кулинарните тайни на Природата
Снимка: Николай Ковачев

Всяка жена знае колко е важна храната за семейството и как чрез няколко вкусни ястия може да осигури добра атмосфера и настроение. Именно силата на автентичната храна е една от отправните точки в инициaтивата „Кулинарните тайни на Природата“, чрез която бяха предоставени за отглеждане на български фермери 10 агнета от застрашената средностаропланинска порода овца.

През ноември месец 2014 WWF и „ЕКИП Българка“, съвместно с веригата заведения К-express, организираха първата част от „Кулинарните тайни на природата“. В рамките на месеца 12 ястия по традиционни рецепти от района на Природен парк „Българка“ бяха предлагани в обектите от веригата на К-express.

10% от приходите от тези ястия се събираха във фонд, който през май 2015 бе използван за закупуването на 10 агнета от застрашената порода средностаропланинска овца.

Агнетата ще се гледат по планинските пасища на Природен парк „Българка“ във фермата на Иванка и Иво от село Глутниците, в местността Белновръх, където са едни от най-обширните билни поляни на територията на парка. „За мен те са като деца, всяка овца, всяко агне си има име, аз съм непрекъснато с тях. Усещат ме отдалече, когато идвам при тях и започват да блеят. Не можеш да гледаш животни, ако не ги обичаш."

Инициативата „Кулинарните тайни на Природата“ продължава, като през целия месец юни 2015 могат да бъдат опитани 4 ястия, приготвени по рецепти от района на Природен парк „Българка“ в търговските обекти на К-express в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник. 10% от приходите от ястията ще отиват за увеличаване на стадото от застрашената порода средностаропланинска овца.

От 3-ти до 6-ти юни всеки ден между 12 ч. и 14 ч. в търговските обекти на К-express в The Mall и Бизнес Парк София ще има дни на дегустация, където всеки ще може да опита автентичните рецепти от парка и да подкрепи каузата, закупувайки ястията със специален етикет.

Благодарение на инициативата пасищата ще се поддържат по естествен начин, ще се запази традиционния поминък и ще се съхранят старите рецепти от района. Пасищата са вид екосистеми, чиято естествена функция е да поддържат равновесието в природата, а когато работят добре, носят и множество ползи за хората, които се наричат екосистемни услуги.

Най-очевидни са материалните услуги като дървесина и плодове. Освен тях обаче екосистемите ни предоставят и изключително важни регулиращи и поддържащи услуги като предпазване от свлачища и пречистване на въздуха, както и културни.

През целия месец юни всеки може да помогне за опазването на българската порода средностаропланинска овца като вземе ястие със специален етикет от търговските обекти на К-express в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник.

Инициативата се осъществява от WWF България, К-express, EКИП Българка и със съдействието на НетИнфо, Фондация Капитал и Идизайн.

Повече информация за инициативата и точни адреси на търговски обекти К-express на www.k-express.bg

Повече информация за екосистемните услуги и инициативата можете да намерите ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти