Колко храна е нужна на домашния ни любимец?

Платена публикация

домашен любимец
Снимка: iStock

Ключов аспект от отглеждането на домашен любимец е правилното хранене. Един от най-важните въпроси, които всеки начинаещ стопанин си задава, е свързан с количеството храна, необходима за новия член на семейството, коментират от зоомагазин Alleva.

От какво зависи количеството храна за домашния любимец?

Грамажът на храна, която трябва да се консумира ежедневно от домашния любимец, зависи от няколко основни фактора:

1. Вид
На първо място, има голямо значение дали четириногият ви приятел е куче или коте, защото размера им се различава значително, което означава и че капацитетът на стомаха също. Котетата ядат много по-малко от кучетата.

2. Порода
Тук отново размерът има значение. Има много дребни породи кучетата, като померан, чихуахуа и пинчер, чийто дневен калориен прием се доближава до този на котката. Има и големи, като немска овчарка, немски дог и английски мастиф, които се нуждаят от повече храна, за да се развиват.
При котките нормите зависят предимно от теглото, като могат да се влияят и от активност – има някои породи, като британска късокосместа, които се движат умерено, както и такива като сиамската, познати със своята повишена активност и игривост.

3. Възраст и тегло
Колкото по-малки са на възраст, толкова по-често трябва да ядат, но по малко количество. С напредване на месеците храненията се редуцират, а грамажът се увеличава.
Теглото и количеството вървят в права зависимост.

4. Индивидуални нужди
Както при хората, така и при кучетата и котетата е възможно да възникнат здравословни проблеми, свързани с храносмилането, които да изискват по-различна норма и специфичен прием на храна. При тези случаи е необходима консултация с ветеринар, който да определи хранителен режим.

Това са основните критерии, които влияят на това колко храна трябва да консумират за ден.

Производителите на хранителни продукти посочват ориентировъчни норми, които да спазвате, предвид възрастта и теглото на кучето или котето, напомнят от онлайн зоомагазин alleva.bg.

По колко пъти на ден трябва да се хранят домашните любимци и какво количество?

Приема се, че до 2-месечна възраст, малките четириноги приятели трябва да се хранят по около 3-4 пъти. На 6-месечна възраст храненията се намаляват на 2 пъти. В зряла възраст количеството се определя от физическата активност. Тези домашни любимци, които често са в движение, могат да се хранят по два пъти, а ако имат по-ограничена физическа активност – по 1 път.

Има онлайн калкулатори, които ви дават възможност да изчислите необходимия брой на калориите, които следва да бъдат приемани на ежедневна база от домашния любимец.

Приблизително се изчислява, че на всеки 10 кг тегло се полагат 400 калории дневна консумация, като мерките могат да варират според индивидуалните нужди.

Въпреки че няма точно време, в което е препоръчително да се хранят, е добре стопаните да определят хранителен режим с условни часове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти