Кои са алтернативите на класическата коркова тапа?

Платена публикация

вино
Снимка: Винпром Пещера

Дебатът дали класическият корк е най-добрата тапа за висококачествени вина като че ли приключи. Факт е, че повече вина от "Стария свят" следват тази тенденция. Иновациите не подминаха дори традиционалисти като французите. Например  синтетичната тапа, наречена Ardea Seal, се използва вече за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю. Тази иновативност се прилага и от български производител. Това е New Bloom Winery. Техните две червени вина PIXELS Каберне Совиньон и най-новото PIXELS от сорта Мерло използват същата система за затваряне. PIXELS Cabernet Sauvignon 2013 бе първото вино в България, което се затваря с Ardea Seal, а само преди дни дебют направи и второто вино с такова затваряне PIXELS Мерло.

Иновативната тапа представлява цялостна система за предпазване на виното от външни въздействия и е модерният прочит на класическата коркова тапа. За разлика от корка, Ardea Seal осигурява идентичност на аромата и вкуса на виното в цялата партида. Изградена е от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален "щит" с химическа неутралност на полимерния материал, осигуряващ непокътнатост на аромата във всички бутилки - единственият компонент от тапата, който има досег с виното. Благодарение на слабата променливост на кислородния трансфер и химическата неутралност на материала, вкусът се запазва свеж без промяна. Конструктивната иновация не допуска случайното счупване на тапата по време на отваряне при многократна употреба, обясниха експертите от New Bloom Winery.

вино
Снимка: Винпром Пещера

Един от първите дегустатори на новото PIXELS Мерло бе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, който му постави висока оценка. Според него вкусът е мек, сочен, балансиран с достатъчно дълъг финал с букет на същите плодове и съставки. Вино, което ще носи приятни моменти в ресторант, бар, у дома и на открито, обобщи сомелиерът. PIXELS Мерло e реколта 2016 и отлежава в дъбови бъчви поне 8 месеца.

Серията вина PIXELS се отличават със своя модерен дизайн. Те са изцяло едносортови. В бялата гама от сортовете Совиньон блан и Шардоне, розе от Гренаш, пенливо от сорта Глера и двете червени от Каберне и Мерло. Освен синтетичния корк има и още една иновативна технология, прилагане от New Bloom Winery. Нарича се ZORK. Австралийска е и е едва от 2010 година. Иновативната тапа е уникална за пазара и заменя опасания с тел корк на шампанизираните вина. Тя също е за многократна употреба като запазва свежестта на мехурчетата продължително време и гарантира трайността на вкуса на виното дори дни след отварянето, което е чест проблем сред тези вина. Именно ZORK технологията се прилага при затварянето на PIXELS Глера. Друг интересен факт е, че това е сортът, който в Италия използват за тяхното Просеко. New Bloom Winery произвежда вината си от изцяло собствени масиви – 6000 дка в Тракийска низина. В последните години избата е изцяло реновирана по най-модерните световни стандарти. 

вино
Снимка: Винпром Пещера

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти