Какво е оксидативен стрес?

Платена публикация

Какво е оксидативен стрес?
Снимка: netinfo

Един от най-големите врагове на нашия организъм е оксидативният стрес. Това е натрупването на свободни радикали, които могат да увредят различни клетки. До известна степен, оксидативният стрес е неизбежен, той е резултат от нашето дишане или, както някои учени казват - цената, която плащаме, затова, че използваме кислород. Организмът ни има защита срещу оксидативния стрес, но тя е с известен капацитет и ако нивото на свободни радикали е прекомерно високо, се повишава рискът от увреждания. Оксидативният стрес е и един от основните „виновници“ за възрастовите промени в организма ни и стареенето.

Ежедневно човешкият организъм е подложен на въздействието на редица стресови ситуации, замърсители (цигарен, автомобилен дим), нерационално хранене, слаба двигателна активност и токсини, което възпрепятства нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия. В резултат на това се затруднява работата на органите и системите, отговорни за отделянето на токсините от организма.

Това, от своя страна, може да бъде предпоставка за редица неразположения като:

– Лесна уморяемост

– Липса на здравословен сън

– Раздразнителност

– Наднормено тегло

– Отслабване на имунната система

– Повишена чувствителност на кожата

Когато става дума за орган, който ни пази от всевъзможни токсини, никой не може да се мери с черния дроб. Той може да извършва над 500 биохимични реакции и ни защитава от всевъзможни токсини. Неговите възможности обаче, също не са безкрайни и ежедневната борба с потенциалните увреждащи фактори оставя следа върху черния ни дроб и с времето е възможно да лимитира капацитета му. Адекватната хепатопротекция е от ключово значение за осигуряване на добра детоксикация.

Снимка: netinfo

Как да му помогнем? Природата ни предлага голямо разнообразие от растения, които имат доказани антиоксидантни свойства, които предпазват клетките на организма от оксидативен стрес и подпомагат нормалната функция на имунната система. Растителните екстракти от коприва, аспержи, джинджифил и зелен чай са познати и използвани от векове. Те съдържат витамини, минерали, етерични масла и флавоноиди. През последните години се установи, че екстрактите от коприва и аспержи притежават противовъзпалителен ефект, а зеленият чай, джинджифилът и копривата спомагат за поддържане нормални нива на кръвната захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти