Какво е хипотиреоидизъм и как се отразява той на организма ни?

Платена публикация

Sarita
Снимка: Sarita

Щитовидната жлеза е от тези части на тялото, за които често дори не подозираме, че съществуват, докато не развием проблеми с тях. Ендокринната система е от по-малко познатите аспекти от нашия организъм. Затова и заболяванията при нея често ни се струват толкова плашещи. Няма място за притеснения – подобни състояния, особено в щитовидната жлеза, са често срещани и могат да се третират. Преди това трябвада разберем какво всъщност представляват.

Хипотиреоидизмът е медицинско състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони – тироксин (T4) и трийодтиронин (T3). Тези хормони са от съществено значение за регулирането на метаболизма в тялото, като контролират енергийния обмен, температурата на тялото и функцията на множество органи и системи.

Причините за хипотиреоидизма могат да бъдат различни. Най-често срещаната форма е автоимунен хипотиреоидизъм, който възниква, когато имунната система на организма атакува щитовидната жлеза и я уврежда. Други причини могат да включват възпаление на щитовидната жлеза, хирургическо отстраняване на щитовидната жлеза или излагане на радиация на тази област. Тук е редно да споменем още, че най-често хипотиреоидизъм се среща у жените. Причината за това не е изцяло ясна все още. Генетичната предразположеност е един фактор, но изглежда има и други, които медицината предстои да разкрие. Често промените във функцията на щитовидната жлеза се обвързват с периодите на повишена хормонална активност при жените – бременност и менопауза. Около 20% от жените над 50-годишна възраст страдат от хипотиреоидизъм. Затова е важно да установим какви са симптомите на това състояние.

Те могат да бъдат разнообразни (все пак става въпрос за хормонални промени и аберации във функцията на ендокринната система) и постепенно се развиват. Тоест симптомите могат да се променят във времето. Някои от основните, за които трябва да следите, са следните:

1. Умора и ниска енергия: Недостатъчното количество щитовидни хормони води до намалена ефективност на метаболизма, което може да предизвика умора и слабост.

2. Натрупване на тегло: Хипотиреоидизмът може да спомогне за увеличаването на телесното тегло поради намаления метаболизъм и задържане на течности.

3. Промени в настроението: Липсата на щитовидни хормони може да повлияе на настроението, водейки до депресия, раздразнителност и психическа слабост.

4. Суха кожа и коса: Хипотиреоидизмът може да намали влагата в кожата и косата, като резултатът е сухота и ломливост.

5. Нарушения на паметта и концентрацията: Намалените нива на щитовидни хормони могат да повлияят на когнитивните функции.

6. Студени крайници и запек.

Sarita
Снимка: Sarita

Самата диагноза винаги се поставя от лекар, за предпочитане ендокринолог. Преминава се през физически преглед и ревизия на медицинската ви история. Целта е да се установят, на първо място, симптомите, които споменахме по-горе, а след това да се разбере дали съществува семейно предразположение към проблеми с функцията на щитовидната жлеза. След това се преминава към кръвни изследвания. Целта им е да измерят нивата на тиреоидния стимулиращ хормон (още познат като TSH), както и на щитовидните хормони Т4 и Т3 в кръвта. Така се прави най-сигурната оценка за функцията на щитовидната жлеза. Необичайно високите нива на TSH, придружени от занижени стойности на Т4 и Т3, сочат към наличието на хипотиреоидизъм. След това може да се извършат и допълнителни изследвания, с които да се потвърди поставената диагноза. Такова може да бъде тестването за антитела към щитовидната жлеза, което потвърждава причината за възникването на съответното състояние.

След диагноза естествено се пристъпва към лечение. Важно е да не губим кураж и да помним, че проблемната функция на щитовидната жлеза е състояние, с което можем да водим нормален начин на живот в дългосрочен план. Животът не приключва с диагнозата - има цял куп начини да се справите.

Лечението на хипотиреоидизма включва приемане на синтетични щитовидни хормони, обикновено във формата на лекарство, наречено левотироксин (T4). Този хормон замества недостигащите щитовидни хормони в организма. Началната доза на лекарството се определя от лекаря, като се вземат предвид нивата на TSH и наличието на симптоми. След началното лечение се извършва редовен мониторинг на нивата на щитовидните хормони и при необходимост се променя дозата на лекарството.

Тук идва ред и на хранителни добавки като Sarita, които активно насърчават нормалната функция на щитовидната жлеза при хипотирeоидни състояния. Ключът е в активните съставки. Те са естествени, познати са ни от природата и положителният им ефект както за щитовидната жлеза, така и за целия организъм отдавна са установени. Накратко, те са следните:

L-тирозин: аминокиселина, необходима за производството на щитовидни хормони. Важна за мускулната функция и енергийния метаболизъм. L-тирозинът е необходим за синтеза на допамин и за извършването на когнитивните функции.

Екстрактът от ашваганда: има имуномодулаторен ефект и подпомага нормализирането нивата на щитовидните хормони. Благоприятства менталното здраве, когнитивната дейност и е мощен антиоксидант.

Екстракт от женшен: намалява умората и подобрява глюкозния метаболизъм. Подкрепя функцията на имунната и сърдечно-съдовата система.

Цинк: участва в метаболизма на мастните киселини, които повлияват хормоналното здраве. Цинкът е един от най-фундаменталните елементи от правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Селен: допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и благоприятства нормалния метаболизъм на щитовидните хормони.

Витамин D3: познат и любим на всички ни още от детство, витамин D3 поддържа функцията на имунната система. Благоприятства метаболизма на щитовидните хормони и действа като важен съюзник при автоимунни заболявания.

Sarita
Снимка: Sarita

Sarita е сигурен гарант, че има нормален, пълноценен живот след диагнозата. Но най-доброто лечение винаги е превенцията. А как изглежда тя в случая на проблемите с щитовидната жлеза и хипотиреоидизма?

В много случаи хипотиреоидизмът не може да се предотврати – ако съществува генетично предразположение, то можем да кажем, че всичко е божа работа, както е казал народът. Но има някои фактори, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболяването:

1. Храни, богати на йод: Включването на храни, богати на йод, като морски дарове, сол с йод, млечни продукти и яйца, може да помогне за поддържането на здравата функция на щитовидната жлеза. Въпреки това, преди да промените диетата си, е важно да се консултирате с лекар.

2. Избягване на вредни въздействия върху щитовидната жлеза: Избягвайте излагането на щитовидната жлеза на вредни въздействия, като радиацията и някои лекарства, които могат да предизвикат щети на щитовидната жлеза.

3. Редовни прегледи: Редовните медицински прегледи могат да помогнат за ранното откриване на проблеми с щитовидната жлеза. Това ще позволи своевременно начало на лечение, ако е необходимо.

Състоянието може да бъде овладяно и животът ви няма да излезе извън релси заради хипотиреоидизма. Продукти като , резултат от напредналата модерна медицина, са на разположение във всекидневието ви и ще гарантират нормалния ритъм на живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти