Каква е разликата между натурални и органични продукти?

Платена публикация

натурални продукти
Снимка: iStock

Следенето на здравословното ни състояние е наш пръв ангажимент. Ежедневно трябва да внимаваме каква храна консумираме, колко вода пием и как се грижим за психичното си здраве. Спортът и намирането на приятно хоби са също сред нещата, които ще ни помогнат да сме в добра физическа и емоционална форма, а тревожността и стреса да държим далеч. Използването на органични и натурални продукти е също част “мисията” да подобрим здравето и външния си вид. Те са екологично чисти и изцяло от естествени съставки, налични са в повечето магазини и в  това число и в онлайн платформите.

Кои са основните разлики между органичните и натуралните продукти?

Шампоани, кремове или храна, продуктите с органичен и натурален произход са предпочитан вариант от съвременния купувач, който обръща все по-голямо внимание на здравословния си статут, стремейки се към това да го подобрява във времето. Важно е да се направи правилна класификация на двата вида, тъй като между тях има съществени разлики. Те се състоят в следното:

- органичните продукти са част от биоземеделие – тяхното производство почива на строги правила и принципи, за да се постигне високо качество. В този случай не се използват синтетични торове, антибиотици, пестициди и други химични вещества, които биха могли да окажат негативен ефект върху човешкото здраве;

- натуралните препарати имат минимална обработка – тяхното сертифициране се случва с оглед на техния състав, който включва билкови компоненти, като някои продукти са дори изцяло на растителна основа. Разликата между тях и органичните им аналози се състои в това, че при натуралните изделия няма изискване да не се влагат пестициди. Те не са плод на биоземеделие, но и не съдържат оцветители и изкуствени добавки;

- био решенията трябва да съдържат поне 95% органични съставки – ако цифрата падне под 70%, то тогава говорим по-скоро за продукти с включени биологични чисти съставки. При натуралните предложения откриваме природни компоненти, които може и да не са био. Често за направата на козметични изделия се използват растителни консерванти и подобрители, за да се постигне красив търговски вид и желаната консистенция.

На българския пазар могат да се открият разнообразни по вид билкови продукти, сред които са хранителните добавки и козметиката. Натурални или органични, ползите от тяхното използване са доказани във времето, което ги прави и толкова предпочитани от масовия потребител.

На кой вид да се спрем?

Органичните и натуралните продукти са безвредни, което е добре да знае от всеки потребител. От значение е да се спомене и възможността да се купят с различно приложение – хранителни добавки, козметика за коса, тяло и кожата на лицето. Наша основна грижа е да внимаваме какво купуваме, така че стоките да отговарят на най-високите стандарти за качество и безопасност.

При покупка е важно да се обърне внимание на това какво ще бъде тяхното приложение. Много родители залагат на био решения, когато става дума за бебешки храни и козметика за деца. Те са добър вариант, защото имат качествен състав, а рискът от поява на алергии е минимален.

От друга страна, натуралните решения също не са лош избор. Блендата от растителни съставки ги прави предпочитани от хора със специални изисквания към козметичните си придобивки и към хранителните добавки, които консумират. Билковият им състав затвърждава устойчивите им позиции на пазара, а приложението им намира все по-голяма почва.

Greenlabox.bg
Снимка: Greenlabox.bg

Какви са ползите от тяхното използване, споделят от greenlabox.bg?

Думата “био” е на мода в наши дни. Кремове, шампоани, козметика за лице и тяло, добавки и храни – асортиментът с такъв етикет расте все повече през годините. Стоките с естествен състав също се ползват с голям интерес, като от тях отново можем да намерим страхотни предложения и то на достъпни цени. Ползите от това да ги изберем са:

- подобряване на здравето – подобряването здравословния статус на човек е сред водещите причини хората все по-често да предпочитат органичните и натуралните продукти пред всички останали. Когато в използваните от нас козметични изделия и добавки не са включени вредни химични агенти, то това е в огромна услуга за нашия организъм;

- по-красив външен вид – шампоаните, кремовете, лосионите и душ геловете за тяло с естествени съставки ни правят да изглеждаме по-красиви и по-млади. Благата на природата са чудодейни, а когато те са вложени и в направата на различни по вид козметични продукти, техният благотворен ефект се разгръща още повече;

- минимален риск от поява на алергии – много от нас са алергични към голяма част от съставките, вложени в днешните козметични изделия и хранителни добавки. За да понижим риска от появата на подобни реакции, е добре да се спрем на решенията с натурален или органичен произход. С този вид продукти ще сме спокойни, че вариантът да почувстваме дискомфорт или да си навлечем здравословни проблеми е почти немислим;

- нежна грижа за децата – статистиката сочи, че днес повечето родители избират детски стоки с етикет “органични”. Кожата на бебетата е чувствителна и деликатна, което прави използването на биологично чиста козметика дори задължителна. Същото може да се каже и за храната, която предлагаме на мъниците – препоръчително е тя да е дело на био земеделие, което е характерно с природно чистите си суровини.

Инвестицията в нашето здраве си струва, откъдето и да го погледнем. Отговорното поведение включва покупката на качествена козметика и хранителни добавки, които при едно редовно използване и консумиране ще дадат отлични резултати и то в кратки срокове.

Какво представлява биоземеделието?

За разлика от натуралните продукти, органичните се добиват чрез биоземеделие, за което е характерно специфичното обработване на почвата. То се осъществява чрез редуцирането на агенти от рода на регулатори, синтетични торове, пестициди и др. Освен това то има принос и за опазването на околната среда, което е се определя като тема с изключителна значимост през последните години.

Биоземеделието стимулира биологичното разнообразие и запазването естественото взаимодействие между човека, растенията, почвата и животните. То е възможно тогава, когато обработваемата земя се намира далеч от индустриалните райони, където степента на замърсяването на почвите, въздуха и водата е висока. Само така крайните продукти могат да получат сертификат за био произход и да бъдат безвредни за човека.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти