Как живеят хората, които не са на заплата?

Платена публикация

портфейл пари
Снимка: iStock

Навлизането на интернет преди двадесет години позволи на много специалисти да минат на “свободна практика” - т.е да станат самонаети и да не разчитат на заплата по трудов договор.

Този начин на живот има много предимства, но се изискват и специфични лични качества, за да успее човек да печели добре. Ако ви е интересно как живеят хората, които не са на заплата, продължавайте да четете:

Как печелят пари 

Има много начини, по които човек може да спечели пари, без да има трудов договор. Най-лесно е да предлага услугите си на час или да му се плаща на проект. Обикновено такива отношения се регулират с граждански договор и се заплащат в края на проекта. 

Пари могат да се печелят също с продажба и препродажба на стоки, като по този начин своите средства изкарват все повече хора, предвид ръста на онлайн търговията. 

Рентиерството, т.е “да живееш от наеми” е сред целите на много хора, които инвестират в недвижими имоти. Една част от тях успяват да управляват имотите си добре и да печелят месечно без да работят толкова, колкото други изкарват с 22 работни дни.

Как теглят кредит 

Един от големите плюсове на трудовия договор е, че улеснява много тегленето на кредит. Хората, които нямат трудов договор също имат тази възможност, защото те могат да разчитат на бърз кредит онлайн без доказване на доход.

По статистика на Изи Кредит онлайн се вижда, че не са малко собствениците на малки бизнеси, които се възползват от тази възможност, за да покрият спешно възникнали нужди за бизнеса си.

Как се лекуват, като нямат болничен

Болничните дни са предимство на хората на трудов договор. Останалите, които работят за себе си и доходите им зависят пряко от това, което правят, трябва сами да плащат здравните си осигуровки и да полагат целенасочени грижи за здравето си, тъй като трудно могат да излязат в болничен. 

Някои от тях сключват за своя сметка и допълнително здравно осигуряване, за да са спокойни, че ако не могат да работят, ще имат достатъчно финанси.

Как почиват, като нямат отпуска

Хората, които не са на трудов договор, нямат и полагаемите 20 работни дни годишен отпуск. Техните занимания обаче им позволяват да разпределят работата и почивката много по-равномерно през годината и да поддържат добър баланс между работата и почивката.

Като цяло, хората които не са на заплата, трябва да се справят с много по-повече несигурност, отколкото хората на трудов договор, но имат и повече свобода да избират кога да работят и почиват, кога и дали да изтеглят кредит, как да разпределят финансите си и дали да не поработят още малко този месец, за да спечелят още малко допълнително пари.

Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти