Как различните аромати влияят върху настроението ни?

Платена публикация

IKEA
Снимка: IKEA

Може би всеки домашен ентусиаст знае, че ароматите са неделима част от уюта и приятната обстановка вкъщи. Но освен това те разтоварват съзнанието, създават чувство за отмора и влияят върху настроениeто ни, споделят експерти. 

Множество психолози пък са на мнение, че за да ни повлияе наистина един аромат, то той трябва да носи спомен, който да провокира в нас. Независимо дали е във формата на свещ, различни ароматизатори или лампа, нашето съзнание ще бъде отдадено на удоволствието от ароматите, когато те предизвикат споделени чувства и емоции. 

Така, например, ароматът на ябълка създава спокойствие 

Проучванията посочват, че миризмата на ябълки бори безпокойството и освобождава напрежението. В някои случаи дори ябълковият аромат може да повлияе положително на хронична мигрена или просто главоболие. Причината е, че действията му са обвързани с освобождаване и пречистване на съзнанието. 

IKEA
Снимка: IKEA

Мента, маточина и лавандула за спокоен сън  

Тези три билки са доказали своето действие още преди време, когато бабите ни са си слагали стръкчета от тях в чая или под възглавницата преди лягане.  Определено има защо – те действат успокояващо и спомагат за пълноценния и дълбок сън. 

С аромат на гора и вътрешен баланс 

Нека да се съгласим, че така търсеният вътрешен баланс се постига с пълноценна почивка, отмора, а доста често и чрез разходка в гората. Зеленият цвят създава усещане за физическо и психическо разтоварване. Особено в комбинация с прясно разлистили се дървета и ароматът от техните цветове. 

IKEA
Снимка: IKEA

Илзе Кроуфорд, международно известна интериорна дизайнерка и собственик на студиото Studioilse, споделя, че винаги има нещо първично и инстинктивно, което ни претегля към природата. Ето защо дизайнерката създава множество проекти, които включват в себе си естествени природни материали. Усилията ѝ в тази насока подкрепя и ИКЕА - компанията за обзавеждане и декор, която изследва нуждите на хората и предлага решения, отговарящи именно на тези очаквания. 

Плодове на тяхното партньорство можем да открием именно в новата серия аромати, създадени за да подобрят благосъстоянието и доброто ни настроение у дома. 

IKEA
Снимка: IKEA

Осем аромата, носещи дзен усещане от горите на Швеция

Шведската природа винаги предизвиква възхищение, особено в редките моменти на слънчеви и топли дни. Сериите от аромати, проектирани от Илзе и създадени от ИКЕА, ни пренасят в тази зелена и успокояваща среда. ADLAD е вдъхновен от уханието на скандинавски гори и отпускащия аромат на кехлибар с нотки на цитрус и кипарис. ENSTAKA напомня опушения аромат на дим с нотки на сладост и най-първичната ни нужда от топлина. 

Подходящ избор, когато искате да създадете спокойна атмосфера у дома - вдъхновени от стоплящия огън.

IKEA
Снимка: IKEA

Свещите от серията варират от 12 до 60-часов цикъл на горене и се предлагат в различни размери. С мисъл за природата, техните стъклени съдове са проектирани да бъдат преизползвани за други цели след изгаряне на свещта. Така от любим аромат, те могат да заживеят нов живот под формата на красива чаша за следобедно кафе или вазичка за красиви полски букети. 

Независимо дали работим или си почиваме, ароматите са важна част от нашето ежедневие. А дали ще се пренесем в зеленините на скандинавските гори или сред овощните родни градини... зависи от настроението!  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти