Как да спестим пари?

Платена публикация

Деян Симеонов
Снимка: Деян Симеонов

В днешно време спестяването на пари е едно от изключително трудните за усвояване умения. Предлагат ни се толкова много продукти и услуги, които са на „супер изгодна“ цена и ние „няма как да не си ги купим“. Живеем в консуматорско общество и купуваме множество стоки, по-голямата част от които са ни напълно излишни.

Проблемът със спестяването всъщност е основно в започването, в изготвянето на план и стратегия, които да следваме. По-долу изборяваме няколко съвета как да спестяваме пари.

Направете план на разходите си

Много е просто. Седнете и направете една таблица, в която да запишете разходите си за месеца. Сложете колона за задължителните разходи като наем (ипотека), комунални разходи, телефон, Интернет и прочие. В отделна колона записвайте другите разходи – за храна, кафе, забавления и други. Тази втора колона трябва да ви послужи за ориентир къде харчите най-много и откъде може да спестите. Нужно ли е всеки ден да си купувате кафе от заведението до вас? Направете го у дома! Защо да не си приготвите обяда вкъщи? По-здравословно е и ще спестите пари.

Създайте си бюджет

След като сте установили какво харчите всеки месец, направете си друга таблица, в която да разпределите разходите предварително. Това се нарича бюджетно планиране и по този начин ще ограничите излишните разходи. Включете разходите, които се появяват всеки месец, както и извънредните, в определени месеци или периоди от годината. 

Добра идея е също така да сложите колона за спестяванията. Когато в края на месеца видите колко сте спестили (от кафе, например), ще се почувствате добре. Възприемете спестеното като награда за добре свършена работа.

Откъде да спестя?

Освен от кафето и обяда, може да идентифицирате няколко други пера, от които може да спестите.  В тях може да включват:

  • Не използвайте такси, когато може да се придвижвате с обществен транспорт. Ако живеете в голям град, най-вероятно има добре развита транспортна мрежа и за вас би било дори по-лесно. Трафикът и паркирането в един такъв град със сигурност е кошмар.
  • Може би имате абонамент за нещо, което не използвате или използвате рядко. Премахнете го от частта разходи. Може да четете новините и онлайн, вместо да купувате вестници. Има достатъчно безплатни сайтове за това.
  • Съществуват много забавления, които са безплатни. Например разходката в парка. Или пък посещението на безплатен концерт, изложба и прочие. Следете за такива събития в социалните мрежи и може да намалите перото „Забавления“ с определен процент.
  • Същото се отнася и за храненето навън. Трябва ли да ходите на ресторант през ден или да поръчвате за вкъщи? Не! Може да сготвите. Напазарувайте от кварталния магазин и сгответе със семейството или приятелите. Може да се окаже дори по-забавно.

Поставете си цели

Този месец сте решили да спестите 100 лв. С тези 100 лева може да си купите нещо, което отдавна искате, но все не ви остават пари в края на месеца. 

Всеки месец си поставяйте някаква цел – екскурзия до екзотично място или нова кола. Когато виждате приближаването към целта (финансово, естествено), ще имате стимул да продължавате в същия дух. 

Тук можем да поставим и още една стъпка – да прецените какви са ви приоритетите. Ако приоритет за вас е да живеете тук и сега, то тази статия може и да не ви е от полза. Но ако искате да планирате и нещо в дългосрочен план, то тук е мястото да установите кое е важно за вас. Това може да е образование – за вас или детето ви; закупуването на къща; а защо не и някоя дълготрайна инвестиция, която може да ви донесе печалби в бъдеще. Изборът е ваш.

Намерете правилния инструмент за това

Ако сте установили добър ритъм на спестяване всеки месец, хубаво е да намерите правилния инструмент, с който да подсигурите тези спестявания. Ако стоят в банковата ви сметка, по някое време ще ги изхарчите, нещо ще ви изкуши.

Затова разгледайте какво предлагат банките като депозити или спестовни сметки и си открийте такива. Или пък намерете инвестиционен фонд, в който може сигурно да ги вложите. Може да диверсифицирате възможностите си. Вложете част от парите си в някаква инвестиция, която да ви носи дълготрайни дивиденти, а останалите – в спестовен влог. 

Друга добра идея е да направите спестяването автоматично, т.е. направете така, че всеки месец определена сума да излиза автоматично от банковата ви сметка и да влиза в спестовната такава.

Направете своя план и го следвайте. Той ще зависи от вашите доходи, от извънредните разходи, които имате и най-вече от вас самите, от вашата решителност и твърдост по отношение на спестяването.  Обаче си заслужава! Когато след известно време разполагате със сумата, нужна ви за мечтаната покупка, тогава всички лишения няма да ви се струват толкова сериозни. Започнете още днес!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти