Как да се справим с въшките (за начинаещи)

Платена публикация

въшки
Снимка: iStock

Да имаш нашествие от въшки не е като да имаш нашествие от скакалци или от врабчета – те поне не подскачат из косата ти и освен това да са доста по-големи и подлежат на лесен улов.

Друго си е да осъмнеш с глава, пълна с въшки – първо, усещането е ужасно! Та някой се разхожда върху твоята, лична, неприкосновена глава! И второ – ама как така въшки, нали се къпем всеки ден и поддържаме идеална хигиена?

Е, успокойте се – и най-сресаните, измити с най-скъпи и изискани шампоани коси могат да хванат въшки, така че не драматизирайте излишно. Казано по холивудски – и богатите хващат въшки! По-важното сега е да разберем как можем да се справим с проблема, така че да ги изтребим до крак бързо и ефикасно.

въшки
Снимка: iStock

Информирайте се за проблема. Въшките не са болка за умиране – те са нещо, с което много родители се сблъскват, когато децата им тръгнат на детска градина или училище. Въшката е паразит, който нито скача, нито лети – тя се предава от глава на глава най-често чрез близък контакт – по време на групови занимания в училище примерно, както и чрез споделени вещи – шапки, шалове, дрехи.

Разберете тази въшка и жизнения ѝ цикъл. Гнидите са зародишът на въшката, които се закачат в основата на косъма. Те са бели на цвят и наподобяват пърхот, но имат различна форма от пърхота. От гнидата се ражда нимфата, която има по-сив цвят, а от нея най-накрая се появява въшката, която е с телесен цвят и се движи бързо нагоре-надолу из косата.

Постарайте се да ограничите жертвите. Тоест – не се шашкайте, не започвайте да тичате из дома си в паника, но и не изпадайте в неконтролируемо желание да прегръщате носителя на въшки. Не казваме да го доближавате само с пръчка, просто запазете разумно поведение. Прегледайте всички вкъщи за въшки, а някой да прегледа вас. Изперете всички дрехи и вещи на полазените от въшки, но не се престаравайте с цялостно почистване и дезинфекция – въшките не могат да изкарат дълго без източник на кръв, а възглавницата ви определено не е такъв източник.

въшки
Снимка: iStock

Отидете в аптеката и си купете продукти за справяне с въшки. Времената на вълшебната отвара от газ, мас и оцет отмина, сега на пазара има нормални шампоани и спрейове, които ще ви отърват от гадинките за нула време. Един такъв вариант е Paranit - на сигурен метод за превенция от въшки и за третиране на вече възникнал проблем. Заложете на защитните шампоани, спрейовете и шампоаните за третиране на главови въшки. Всички продукти се прилагат в няколко лесни стъпки, могат да бъдат използвани дългосрочно и са напълно безвредни за хората.

Прилагайте препарата така, както е описано в упътването. Не си оставяйте малко за следващия месец, не делете една доза на четири – заложете например на продукт като Paranit, който в една опаковка предлага дози за четиричленно семейство, така че да има за всички.

Няма нужда от крути мерки. Не посягайте към машинката за подстригване веднага щом детето понечи да се почеше зад ушите, защото дори подстригването на косата не решава радикално проблема. А и все пак вече е студено и не си струва заради едните въшки децата да ходят остригани като войници. За естетическия ефект от тази процедура дори няма да говорим!

Така че, ако сте начинаещи в борбата с въшките – поемете дълбоко въздух, издишайте, бройте до три, навийте ръкави и се заемете като едни истински военни стратези с разрешаването на конфликта по най-логичния и разумен начин! Успех!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти