Как да се справим с пигментните петна по кожата

Платена публикация

Как да се справим с пигментните петна по кожата
Снимка: Eucerin

Съветите на д-р Р. Денчева и д-р И. Петров от Дерматологична клиника „София“

С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава и засилване на пигментацията по лицето, ръцете и тялото. Така един от основните въпроси, които често получаваме от пациентите си е как да се справим с тях.

От друга страна слънцето има редица положителни ефекти върху организма на човек - способства за нормално синтезиране на витамин Д в организма и предпазва от развитието на рахит, подобрява емоционалния тонус чрез синтеза в мозъка на различни хормони, действа противовъзпалително върху заболявания на кожата и др.

Прекомерното предпазване може да доведе до дефицит на витамин Д в организма и до дисрегулация нa много важни метаболитни процеси в нея.

От години е известно, че основна причина за поява на различните типове хиперпигментни петна е слънчевата светлина.

Първата и основна грижа за всеки, който е решил да се бори с поява и разширяване на петна по лицето, е да подбере подходящ широкоспектърен и интензивен фотозащитен продукт. Тази фотозащита трябва да цели да предпазва лицето и другите области, в които се наблюдават пигментни петна.

Когато говорим за поява на пигментни петна по лицето, е важно да се използва максимално висок слънцезащитен фактор спрямо УВБ-лъчи и висок спрямо УВА-лъчите.

В повечето случаи ние като дерматолози съветваме пациентите си да използват фотозащитен крем или емулсия със защита спрямо УВБ лъчи с SPF 50+. Важно е продуктът да е създаден за лице и подборът му да бъде съобразен с основните нужди на кожата.

Освен продуктите за слънчева защита, при борба с тъмните петна е добре да се обърне специално внимание и върху механичната слънцезащита. Носенето на шапки с козирка или периферия, които да хвърлят сянка върху лицето допълнително подобрява защитата на кожата и намалява риска от поява на хиперпигментни петна.

При склонност за поява на пигментации в областта около очите, е добре да бъдат подбрани очила с ефективна слънцезащита на стъклата. Така околоочната област ще има и още един допълнителен филтър спрямо ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Слънцезащитните продукти, разбира се не са единствената грижа, която води до намаляване на тъмните петна по лицето. За постигане на максимално изсветляване на кожата, тези продукти трябва да се съчетават и с адекватни избелващи кремове или лосиони. При необходимост процедурите в кабинета на дерматолога могат да засилят многократно ефекта на изсветляване на кожата.

На пазара отдавна съществуват продукти за различни типове кожа и за различни проблеми на кожата. Продуктите за лице могат да бъдат за суха, смесена и мазна кожа, специфични продукти има и за кожа с акне, чувствителна кожа и кожасклонна към алергии. Важно е да избираме подходящ продукт според типа на кожата ни, защото по-мазните продукти предразполагат към допълнително омазняване на кожата след нанасяне.

Това води до намаляване, както на използваното количество крем, така и на честотата на нанасяне на слънцезащитния продукт върху кожата. Проучванията показват, че количеството продукт при всяко нанасяне, както и честотата на нанасяне на крема е от съществено значение за постигане на оптимална слънцезащита и за предпазване от проблемите на кожата.

Продуктите Eucerin Sun за лице са разработени специално за нуждите на различните типове кожа. За нормална кожа Eucerin Sun Fluid Mattifying, наличен с фактор SPF 30 и SPF 50+, който осигурява високо ефективна защита от UVA/UVB лъчите. Също така спомага за засилване на естествените защитни механизми на кожата срещу причинени от слънцето увреждания и механизмите за ДНК възстановяване. 

За суха и много суха кожа използвайте Eucerin Слънцезащитен крем за лице, наличен с фактор SPF 30 и SPF 50+.

Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа с SPF 30 и SPF 50+ е специално разработен за много висока защита от слънцето на мазна кожа и кожа, склонна към акне. Предпазва от фотоуврежания и фотостареене и подобрява състоянието на кожата.Високоефективната и стабилна UVA/UVB филтърна система е в съответствие с изискванията на Cosmetics Europe - The Personal Care Association (предишна COLIPA), осигуряваща сигурна защита.

Комбинацията от Licohalcone A и Glycyrrhentinic Acid, осигурява биологична защита за кожата. Licohalcone A е мощен антиоксидант, който предпазва клетките на кожата от увреждане, причинено от свободни радикали. Глицеритиновата киселина стимулира естествените защитни механизми на кожата.

Продуктът е с Технология Oil Control, специално разработен за нуждите на мазната и склонна към акне кожа. Съдържа себум-регулиращ L-Carnitine и комбинация от абсорбиращи липидите пигменти, които моментално придават матиращ ефект на кожата, дори и при топъл и влажен климат. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти