Kак да превентираме рака на маточната шийка?

Платена публикация

рак маточна маточната шийка
Снимка: iStock

Всяка година над 25 000 жени в Европа губят битката с рака на маточната шийка. Това е второто най-разпространено онкологично заболяване при жени на възраст между 15 и 44 г. Важно е да знаем, че ракът на шийката на матката може да се превентира, а установен навреме – той е напълно лечим. Двата най-важни метода за превенция на онкозаболяването са ваксинацията срещу човешки папилома вирус (HPV) и скринингът.

Почти всички случаи на цервикален рак и генитални брадавици са причинени от инфекция с човешки папилома вирус (HPV), но могат да бъдат превентирани с помощта на HPV ваксината. Тя би могла да предотврати развитието на повече от 90% от онкозаболяванията, причинени от вируса.

рак маточна маточната шийка
Снимка: iStock

Профилактичните гинекологични прегледи са вторият метод за превенция на рака на маточната шийка и са от съществено значение за женското здраве. Препоръчително е те да се провеждат поне веднъж годишно за всяка дама, която води полов живот или е на възраст над 21 г. Част от рутинния профилактичен преглед трябва да бъде вземането на цитонамазка (PAP тест). Това е изследване, с което могат да бъдат установени ранни промени в клетките, потенциално водещи до развитие на онкологичното заболяване. По данни от проучване от 2014 г. около 14% от жените в Европейския съюз на възраст между 20-60 г. никога в живота си не са се подлагали на PAP тест.

Скрининговите програми спомагат за ранната диагностика и навременното лечение на болестта. HPV ваксината, от своя страна, значително снижава риска от развитие на онкозаболявания. Европейската онкологична организация (ECCO) обръща сериозно внимание на проблема и изисква от всички европейски държави до 2030 г. да приложат ефективни стратегии за елиминиране на раковите заболявания, причинени от HPV.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти