Как да подсилим организма си по естествен начин?

Платена публикация

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Когато времето застудее и дните намалеят, идва сезонът на вирусите и настинките. Има различни фактори, които превръщат зимния сезон в огнище на вируси. Нека видим кои са те.

Ще започнем със студа! Сигурно няма майка, която поне веднъж в живота си да не е казала: „Облечи сe дебело, ще настинеш!“. Прави ли са майките? Въпросът е спорен. Според някои проучвания, излагането на умерено ниски температури не увеличава податливостта към инфекции. Но според други, студените температури причиняват свиване на кръвоносните съдове. Така дихателният тракт получава приток на по-малко бели кръвни клетки, от които се нуждае, за да предотврати респираторни инфекции, като грип и бактериална пневмония. Нека предположим, че майките са прави и да продължим към другите два фактора, които правят зимата „сезон на настинките и грипа“.

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Следващият фактор не е свързан с телата ни, а с околната среда. През зимата хората прекарват повече време на закрито, в по-близък контакт с други хора, което прави обмена на вируси доста лесен. Освен това, грипният вирус оцелява по-дълго, когато въздухът е студен.

А сега най-важната причина през зимата да сме по-податливи на настинки и вирусни инфекции - имунната ни система. Имунната система е тази, която ни предпазва от заразяване с бактерии и вируси, или поне разболяването да протече възможно най-леко. Всъщност имунната система е невероятно сложна. Тя трябва да бъде достатъчно балансирана, за да се пребори с различни заболявания и инфекции, но и да не реагира ненужно - причинявайки алергии и други автоимунни заболявания. Този баланс често се разрушава с настъпването на зимата. Имунитетът ни отслабва и се превръщаме в лесни жертви на всякакви вируси. Но защо този спад на имунната система се случва точно през студените сезони?

Защото начинът ни живот се променя коренно, когато времето застудее - не излизаме често на свеж въздух, не получаваме достатъчно слънчева светлина, не се движим, хранителните ни предпочитания се променят и посягаме към по-тежка и нездравословна храна.

За щастие не е невъзможно да поддържате добър имунитет дори през зимата. Можете да засилите организма си по съвсем естествен начин. Ето върху какво да се фокусирате:

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Хранете се по-здравословно

Здравословната диета е ключ към изграждане не само на силна имунна система, но и към поддържане на здравето на целия организъм. Уверете се, че ядете много зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни, достатъчно протеини и здравословни мазнини. Хранейки се със здравословни и естествени храни, ще си гарантирате приема на достатъчно количество микроелементи (витамини и минерали), от които организмът ви се нуждае, за да е здрав.

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Движете се

Обикновено свързваме физическата активност с оформяне на здрави мускули и добре изглеждащо тяло. Но спортът не носи само сила и красота. Той помага за цялостното изграждане на здрав организъм и за поддържане на силна имунна система. Един от начините, по които упражненията могат да подобрят имунната функция, е чрез засилването на циркулацията на кръв и течности. Това улеснява имунните клетки, да пътуват по-лесно в тялото ви. Всъщност проучванията показват, че само 30 минути умерени до енергични упражнения на ден, спомагат за стимулиране на имунната ви система.

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Пийте повече вода

През зимата е студено и хората често забравят да пият вода. А водата играе много важна роля в тялото ви, включително за поддържане на имунната система. Защо? Заради лимфата. Лимфата е течността в кръвоносната ви система, която носи важни имунни клетки, борещи се с инфекциите в тялото. Тя се състои до голяма степен от вода. Дехидратацията забавя движението на лимфата, което понякога води до отслабване на имунната система. Затова просто си напомняйте да пиете повече вода!

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Спете повече

Проучванията показват, че хората които не получават достатъчно качествен сън, са по-склонни да се разболеят след излагане на вируси. Отделете си достатъчно време за сън, за да дадете на организма си най-добрия шанс да се пребори с инфекциите и болестите.

Envato и Freepic
Снимка: Envato/ Freepic

Намалете стреса

Стресът е различен за всички и начините му за облекчаване – също. Те могат да варират от дълбоко дишане, медитация, спорт, до упражняване на любимо хоби, слушане на музика, рисуване, четене. Важно е да намерите вашия начин за справяне със стреса, за да не се превърне той в хроничен. Хроничният стрес потиска имунната ви система и прави тялото ви уязвимо на инфекции и други заболявания.

Използвайте естествени хранителни добавки

Понякога, колкото и здравословно да живеем, колкото и да се стараем да сме здрави, тялото ни показва, че има нужда от допълнителна подкрепа. Най-добре е да я получим под формата на хранителни добавки от естествен произход. Витамините C, E и A, както и витамин Д са изключително важни за поддържане на здравето на организма през зимата.

Banner Stamatin
Снимка:

Важно е да се придържате към максимално естествени продукти, които да обогатят диетата ви с полезни за имунитета съставки. В този смисъл, билковите екстракти са за предпочитане.  Stamatin е хранителна добавка за здрава и добре функционираща имунна система, която съдържа само естествени съставки. Екстрактът от Радикс Истидис притежава силни имуностимулиращи, противоинфекциозни и противовъзпалителни свойства. Растението е широко използвано в традиционната китайска медицина за стимулиране на имунната система на организма, за борба с бактериални и вирусни инфекции, както и за ускорено възстановяване след преболедуване. Неговите имуностимулиращи свойства са обект на много клинични проучвания през последните няколко десетилетия, като се смята, че Радикс Исатидис проявява директен ефект срещу редица вируси - грипен вирус A & B, коронавирус, херпес симплекс и цитомегаловирус.

Втората съставка в Stamatin e Африкански здравец.  Африканският здравец традиционно се е използвал в Южна Африка за подкрепа и активиране на защитните сили на организма. Използва се активно за лечение на настинки от общ характер, възпалено гърло, бронхити, синузити и други състояния. Комбинацията от тези естествени билкови екстракти съдържа и оптимални дози витамин С и цинк. Цинкът е изключително важен за имунитета. Той има свойството да поддържа естествената защитна система на тялото, освен това подобрява храносмилането и метаболизма на важни витамини, минерали, въглехидрати и други основни хранителни вещества.

Както видяхме, няма едно единствено универсално средство, което да ни предпази от кихане и кашляне, когато студа и снега превземат ежедневието ни. Но определено си заслужава да се постараем да направим тялото си по-трудно уязвимо за болестите, за да се насладим максимално на сезона на празниците, трапезите и подаръците.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти