Как да изберем витамини за децата в сезона на вирусите

Платена публикация

Как да изберем витамини за децата в сезона на вирусите
Снимка: netinfo

Д-р Величка Терзиева е педиатър и общопрактикуващ лекар в МЦ „FiHealth“ София   –Детски център “Слончо”. Специалист по Детски болести, Oбща медицицина, Здравен мениджмънт, Хомеопатия и Шуслерова терапия .

Доктор Терзиева, настъпва сезонът на грипни епидемии и настинки, които ужасяват всяка майка. Какво трябва да знаем за спецификите на разболяването при децата?

Като начало, трябва да знаем, че няма такова нещо като „настинка“. Навремето в Медицинския Университет ни късаха на изпит по педиатрия, ако говорим за „настинка“. Схващането е много популярно сред хората, при мен често идват майки и ме питат - „Детето с вирус ли е или с настинка?“ Истината е, че когато детето е с простудени крака, например, имунитетът му пада и то не може да се пребори с вирусите, които непрекъснато съществуват около нас. Около 80% от заболяванията в ранна детска възраст се причиняват от вируси ,като 95% от тях са респираторните вируси . Грипната вълна се очаква в началото на зимата, поради което е необходимо укрепване на имунната система през есенно-зимния сезон.

Есенно-зимният период е предпоставка за развитие на различни микроорганизми, особено когато стоим дълго в затворени помещения, където сухият въздух изсушава и лигавиците ни. Смяната на сезоните (от летен към есенно-зимен) означава, че намаляват плодовете и зеленчуците, съответно – и приемът на витамини, което допълнително способства за отслабване на имунитета.

Когато детето има силен имунитет, то успява да се пребори с патогенните организми, но това не става лесно. Обикновено в ранна детска възраст имунната защита е по-слаба – това е анатомо-физиологична особеност на тази възраст. Имунитетът се укрепва около 7-годишна възраст, затова и когато децата ходят на детска градина, те боледуват често, а когато тръгнат на училище –по-рядко.

От друга страна, посещавайки детско заведение, децата се срещат с микроорганизми, срещу които организмът им започва да изгражда  антитела т.е . се активира хуморалния имунен отговор и при следващата среща  със същия патоген ,тялото помни и се преборва по-бързо. Също така  се активира  и клетъчния  имунитет, клетки на който убиват причинителите на инфекциите.Освен специфичния имунитет (хуморален и клетъчен ) за борбата с микроорганизмите е необходимо участие и на неспецифичния имунитет с активиране на макрофагите и белите кръвни клетки .

При това естествено намаляване на плодове и зеленчуци и съдържащите се в тях витамини, с какво да заместим липсата им?

Обикновено в този сезон педиатрите изписваме витамини и прилагаме имунопрофилактика още в началото на този период. В началото на септември започваме профилактика с различни имуномодулатори и мултивитамини. Мултивитамините прилагаме в специални схеми – 20 дни прием - 10 дни почивка и това в продължение на 3 месеца. Така се осигурява адекватна имунна защита, но това става задължително под контрол на педиатър, за да се избегне предозиране. Ако се превиши дневната доза с 1 таблетка, това не е страшно, но в никакъв случай витамините не трябва да се дават безконтролно.

Какво трябва да знаят родителите при избор на мултивитамини за децата?

Като начало, те трябва да съобразени с дневните нужди на децата. Хубаво е да са вкусни и желани от децата – защото всички знаем, че ако не са приятни на вкус, те не ги приемат. Препоръчително е да вземем витамини без консерванти и оцветители, които са произведени и разпространявани от фирми, спазващи правилата на добрата медицинска практика.

Снимка: netinfo

Какви мултивитамини бихте препоръчали като удачни за прием от малки деца? Кои от тях са се доказали като успешни в практиката ви?

Аз работя много успешно с витамините Чуи Вайтс. Те съдържат комбинация от витамин А, D, C и Е, B 6 и 12, както и пантотенова киселина и ниацин. Витамините са така комбинирани, че повишават имунитета на детето по много успешен начин. В тях се съдържа и „великата тройка“ антиоксиданти – А, C и Е, направени са с естествен плодов пектин, а не с желатин, и са много вкусни!

Те са без консерванти и оцветители, не съдържат яйца, глутен и пшеница. Допълнително предимство е, че са много подходящи и за деца вегетарианци или вегани.

Ако сред майките има такива, чиито деца са злояди или са с намален апетит след прекарано заболяване, Чуи Вайтс са изключително подходящи за тях, защото повишават апетита и връщат желанието на децата да се хранят разнообразно. Същото важи и за деца с наднормено тегло – мултивитамините им дават необходимата енергия и повишават желанието им за движение.

Освен чрез хубава храна и прием на витамини, какво още трябва да правим, за да гарантираме здравето на децата. Препоръчвате ли да ги каляваме и ако да – как?

Хубаво е, даже задължително, детето да се извежда на чист въздух, независимо колко студено е навън! Дори и да вали сняг! Важното е на детето да не му духа, но ако вали сняг, това не е причина да не излиза.

Правилото е детето да не се охлажда – тоест, когато го извеждате навън, да е подходящо облечено - с шапка, с ръкавица, с шал. Въпреки че пък специалистите по УНГ не са много съгласни с шаловете, тъй като според тях, когато детето е болно и киха в шала, то отново аспирира същите микроорганизми.

Важното е детето да е добре облечено и крайниците му да не се охлаждат. То може да се калява и чрез  гимнастика и спорт. Разбира се, трябва да се храни рационално, неслучайно има препоръки за хранене на деца във всяка възраст. В детските заведения се препоръчва даването на плодове и зеленчуци. И особено в есенно-зимния период е просто задължително да се дават витамини, така че да се замести липсата им в храната.

Снимка: netinfo

Колко пъти годишно едно дете може да пие витамини?

Зависи колко често боледува. Ако е често боледуващо или ако му предстои да влезе в детско заведение, препоръката е в период от 3 месеца – например, от началото на септември, да подготвим организма му, като му даваме витамини в определена схема.

Важното е обаче да се знае, че витамините не заместват естественото хранене, по-скоро са съпътстващи разнобразното хранене и задължителни при провеждано лечение. Доказано е например че витамин C в организма се унищожава, когато вдигнем температура – тоест, задължително трябва да се набави външно. В Чуи Вайтс има достатъчно от този витамин, за да помогне на детския организъм да се справи с инфекцията.

В практиката си като педиатър имам няколко успешни случая на приложение на тези витамини. В един от случаите ставаше въпрос за 7-годишно дете с изключително чести инфекции на горните дихателни пътища и изолиран стрептокок в носния и гърлен секрет.  Детето беше лекувано с антибиотици, а след добавяне на мултивитамини Чуи Вайтс в схема от прием за 3 месеца, детето беше без оплаквания още на десетия ден и на контролния преглед на 3 –ия месец се установи ,че не е имало никакви оплаквания до момента  .

Подобен е случаят и с двегодишно дете, преболедувало отит и ринофарингит – към терапията добавихме и Чуи Вайтс и подобрение беше отчетено още на третия ден, а оплакванията секнаха след първата седмица. Майката споделила  , че се наложило да крие витамините, защото детето искало да приема „бонбонките", когато се сети за тях .

От каква възраст може спокойно да даваме витамини на децата?

Обикновено до 1-годишна възраст децата или са кърмени, или са на адаптирано мляко. В адаптираното мляко има достатъчно витамини и минерали – те са обогатени, така че да осигуряват нуждите на малкото дете. В кърмата има също достатъчно вещества, които повишават имунитета на детето – особено в първите шест месеца от живота си детето е защитено от  секреторния имуноглобулин А,лизозима, лактоферина и други фактори на неспецифичния имунитет , съдържащи се в кърмата на майката.

По тази причина външно витамини е удачно да се дават след 1-годишна възраст, когато детето започва да се храни  с преходна  храна, да приема плодове и зеленчуци. Храната също трябва да е разнообразна и да осигуряваме прием на необходимите витамини и чрез нея. Добре е родителите да са наясно кои витамини в кои храни се съдържат.

Витамин А, например, който гарантира нормалната дейност на имунната система, чрез повишаване бариерната функция на лигавиците , се съдържа в моркови, черен дроб и птичи дреболии. Други източници са къдравото зеле, сладкият картоф и спанакът.

Витамин С, който е мощен антиоксидант,подобрява имунитета и подпомага усвояването на желязо в детския организъм ,  се съдържа във всички пресни плодове и зеленчуци.

Витамин D e eдин много важен витамин - установено е, че децата с нормални нива на витамин D в организма боледуват по-рядко. Храни, богати на витамин D2(ергокалциферол) са шаран, змиорка, скумрия, морски вълк и бяла риба. Витамин Д3 (холекалциферол) се образува в кожата под въздействието на ултавиолетовите лъчи.

Витамин Е е мощен антиоксидант,който забавя развитието на свободните радикали. Той се съдържа в слънчогледовите семки, бадеми , лешници, бразилския орех, лененото семе и шамфъстъка.

Важното е родителите да знаят, че в есенно-зимния период витамините в храната намаляват, поради отсъствието на пресни плодове и зеленчуци, и тогава е добре да заместят липсата с външен прием на витамини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти