Как да изберем надеждна онлайн аптека в България

Платена публикация

аптека
Снимка: Istock

Пазаруването през интернет заема все по-голям дял в търговията на дребно. Вече е възможно да си поръчате почти всичко и да получите доставката у дома или на друг удобен адрес. Все повече стават и онлайн аптеките. Но да поръчвате лекарства в мрежата? Мнозина биха казали, че това е неразумно. 

Защо да пазарувате лекарства през Интернет? 

Защото е голямо удобство и ви улеснява значително. Разтоварва списъка ви със задачи и прави избора на лекарства, козметика, хранителни добавки по-лесен. Бързо и лесно правите проучвания за продукт, марка, производител, сравнявате цени. Сравнявате свойствата на оригиналните и генеричните медикаменти. 

При пълна дискретност можете да получите изчерпателна информация за всеки артикул, преди да го купите. Ако публикуваните описания за характеристиките и свойствата му не са ви достатъчни, можете да поискате консултация и съвет от компетентен фармацевт. 

Какви са основните предимства и рискове? 

Основни предимства

Многократно по-широк достъп до медикаменти - на ваше разположение са наличностите не само на кварталната ви аптека, но и на всички останали, търгуващи онлайн. При това не е нужно да обикаляте, да губите време и да полагате усилия, за да откриете това, което търсите. А ако живеете някъде, където лекарства не се продават, широкият достъп е просто неоценим.

Сигурност и безопасност - когато навън има епидемии и навсякъде е пълно с кихащи и кашлящи хора. 

Удобство - ще ви донесат поръчаното вкъщи, когато не искате да излизате, или не можете да излезете, защото се грижите за деца, поради ангажираност, здравословен проблем, недъг. 

Основни рискове 

Заедно с предимствата пазаруването на фармацевтични продукти онлайн крие и някои рискове. Те са характерни за пазаруването в интернет като цяло - кражба на лични данни поради хакнат сайт или заразен компютър, източване на банкови карти. С тях можете да се справите, като спазвате стриктно правилата за киберсигурност. 

Един от най-сериозните рискове е да попаднете на некоректен търговец. Особено опасно е, ако купувате лекарства и други продукти, свързани със здравето. Загубата на пари в този случай е най-малкият ви проблем. Некачествената козметика може да увреди кожата ви; фалшивите хранителни добавки - да ви докарат алергия, натравяне, че и по-лоши неща. Лекарствата с изтекъл срок на годност - да застрашат живота ви. 

Затова трябва да сте сигурни, че пазарувате от надеждна онлайн аптека

Как да изберете сигурна онлайн аптека? 

У нас Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина е разпоредил, че онлайн аптека може да отвори само собственикът на законно работеща физическа аптека. При това той трябва вече да е получил разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти по член 228, алинея 1 от същия закон. 

Самият сайт е необходимо да е лицензиран от Министерството на здравеопазването за продажби на дребно на медикаменти, за които не се изисква рецепта, на хранителни добавки и диетични храни, хомеопатични и билкови продукти, на козметика и т. н. 

Лесна проверка на сигурността на онлайн аптеката е да видите на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата дали името и адресът на сайта са в регистъра на лицата с разрешение за продажба на лекарствени продукти през интернет. Включена ли е в този регистър, можете да разберете и като потърсите на нейната страница зеленото лого на ЕС. То трябва да е активно и след кликване да ви представя списъка от въпросния регистър на ИАЛ. 

Не забравяйте да проверите всички други атрибути - общи условия, посочен физически адрес, работещи телефони. Не пропускайте да погледнете също дали връзката е достатъчно сигурна, за да въвеждате личните си данни. Става дума за наличието или отсъствието на катинарче в левия край на лентата на браузъра, където въвеждате името на сайта. 

Надеждната онлайн аптека ви гарантира оригинални продукти в срок на годност с желаното качество, компетентна консултация и добри цени, които стават още по-изгодни поради честите промоции и програмите за лоялни клиенти. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти