Испанската драма „Една любов“ с награда Синелибри 2023

Платена публикация

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

Романтичната драма „Една любов“ (2023) на известната испанска режисьорка Изабел Койшет спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на Синелибри 2023. „Една любов“ е впечатляваща адаптация по едноименния роман на Сара Меса, а сценарият е съвместно дело на Изабел Койшет и Лаура Фереро.

Филмът беше предпочетен в конкуренция с още девет силни заглавия, сред които беше и френското предложение за „Оскар“ - „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, спечелил наградата за режисура в Кан.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

Церемонията по награждаване се състоя на 20 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на жури в състав: Уилям Болдуин, Леа Тодоров, Бруно Розато, Карла Нието и Иван Бърнев. В качеството си на президент на журито Болдуин обяви победителя и мотивите за решението: „Една любов“ е интимен и новаторски като стил на изграждане филм с уникална атмосфера. Изабел Койшет изследва тъмните страни на една обсебваща ирационална страст и ги пресъздава правдиво и убедително. Предлагайки интересен пример за адаптация по книга, филмът се фокусира върху аспекти на емоционалното себепознание в необичайна среда. Суровото величие на пейзажа, магнетичните превъплъщения и контрастът между първична сила и отчаяна уязвимост допринасят за въздействието.”

Многократно награждаваната режисьорка Изабел Койшет („Моят живот без мен“, „Елегия“, „Книжарницата“), която има завиден опит в адаптирането на литературни произведения, прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на Синелибри и на журито за оказаната чест. От името на режисьорката наградата прие Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България. Зрителите, които не са успели да видят филма до този момент, могат да се възползват от последната фестивална прожекция на 28 октомври от 18:00 ч. в кино „Люмиер“.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

За втори пореден път тази година фестивалът излъчи победител в конкурс за най-добър документален филм. Журито, представено от Борислав Колев, Тонислав Христов и Биляна Кирилова, присъди награда Синелибри 2023 на филма „Анселм", дело на Вим Вендерс, емблематична фигура в съвременното европейско кино. Филмът е наситен с благоговение портрет на един титаничен съвременен художник и скулптор – Анселм Кифер, чието творчество завладява със своя мащаб, идеен заряд и мощен експериментаторски  дух.

В рамките на церемонията бяха разпространени думи на благодарност от страна на режисьора, който междувременно беше удостоен и с почетната награда „Люмиер" на фестивала в Лион, Франция. От името на Вендерс наградата прие г-н Аксел Байер, заместник-директор на Гьоте-институт в София.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

До края на фестивала предстоят още филмови премиери и любопитни събития. Ценителите на скандинавската киноестетика не бива да пропускат  празничната вечер на Дания, съпроводена с прожекция на напрегнатата психологическа драма „Копенхаген не съществува“, адаптация по роман на Тере Холтет Ларсен.

Хладната цветова палитра и прецизната работа с близкия план усилват зловещата атмосфера и правят финала на филма още по-неочакван. Прожекцията е на 25 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ и ще бъде съпроводена с дискусия и видеоразговор с режисьора Мартин Скоуберг.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

В знак на солидарност и съпричастност с гражданите на Израел и с невинните жертви на всеки кървав терор на 25 октомври в Дома на киното Синелибри ще покаже биографичната драмаИстория за любов и мрак с режисьор Натали Портман. Пет години след смъртта на писателя Амос Оз и 14 години след единственото му гостуване в България си припомняме неговото вдъхновяващо и човеколюбиво творчество. В рамките на празничната вечер на Унгария, на 26 октомври в кино „Одеон“, зрителите ще видят затрогващата комедия „Здравей, мой живот!“ на режисьора Габор Рохони. Събитието предвижда разговор с актьора Александър Алексиев за тънкостите при извайването на хумористичен образ в киното и театъра.

Почитателите на световноизвестната италианска режисьорка Лилиана Кавани следва да включат в графика си  прожекцията на филма „Редът на времето“ на 26 октомври в кино „Люмиер". Кавани, която наскоро навърши 90 години, написва сценария съвместно с Паоло Костела и в сътрудничество с италианския физик Карло Ровели. Филмът е свободно вдъхновен от едноименното есе на Ровели от 2017 г., изследващо физическото и екзистенциалното време и мистериите, които са му присъщи.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

На 28 октомври в Каза Либри (Casa Libri) ще се състои семинарът „Метаморфози в киноиндустрията - тенденции в артмениджмънта и киноразпространението и фестивални стратегии“ с лектор Христо Христозов. Семинарът стъпва върху опита на Христозов като фестивален организатор, програмен директор на Дома на киното и дистрибутор. Билетите за събитието, част от образователния модул на фестивала, са в продажба >>> тук. За студенти и учащи е предвидена 15% отстъпка от цената, ако си закупят билет от Каза Либри.

Също на 28 октомври, от 19:00 ч. в „Евро Синема“, ще се състои церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм. Събитието се осъществява в партньорство с TatraTea. Диплом, статуетка и парична награда ще получи един от осемте номинирани филма. Пет от заглавията са български: „Океания“ на Стефан Войводов; „Артистът“ на  Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа „Първа горест“ на Франц Кафка); „Театрален роман(с)“ на Теодора-Косара Попова; „Антракт“ на Мартин Динков; „Книга за хората“ на Владислав Лаков. Останалите три заглавия са португалският филм „Антикварят“, който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, „Сценарият“ на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение „Нарцис“ на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов – сценарист, Дария Симеонова – актриса, Зорница „Зузи“ Аспарухова – редактор, ще излъчи филма победител.

Венец на фестивала в последния фестивален ден, 29 октомври, е прожекцията в кино „Люмиер“ на филма „Сидони в Япония“, копродукция на четири държави с Изабел Юпер в главната роля. Обогатена с тънък хумор и изпипана до последния детайл, тази изящно меланхолична мелодрама разказва за приключенията на френската писателка Сидони Персевал в Киото. Докато представя новата си книга в компанията на своя японски издател, героинята ще се опита да заглуши призраците от миналото и да изпита отново тръпката на любовта.

Cinelibri
Снимка: Cinelibri

Фестивалът продължава до 29 октомври в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. В Бургас избрани филми от програмата на Синелибри са на екран до 26 октомври. Подробна информация за събитията до края на кино-литературния фестивал е достъпна на www.cinelibri.com.

Синелибри 2023 се провежда между 6 и 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма „Мобилност". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти