IBM - светът на технологиите, в който жените успяват с лекота

Платена публикация

IBM
Снимка: IBM

IBM е основана в България през 1937 г. и оттогава компанията е стратегически партньор на бизнеса и държавата, помагайки им да се възползват от най-модерните информационни технологии. В страната компанията има няколко международни звена. Центърът по снабдяване (Procurement Center) стартира през 2006 г. с основна дейност управлението на комплексни сделки и взаимоотношенията с ключови основни доставчици на IBM. Финансовият център (Finance Center) е създаден през 2013 г. и предоставя финансови услуги на подразделения на IBM в цяла Европа, Близкия изток и Африка. Центърът за техническа поддръжка (Client Innovation Center for Technology Support Services) стартира в края на 2013 г. и предоставя цялостни ИТ услуги, включително управление на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер.

"IBM България" подкрепя равенството между половете, защото това е един от ключовите компоненти за насърчаване на иновациите и създаване на разнообразна работна среда. IBM като ИТ компания има голям дял талантливи жени в състава си във всеки отдел и на всички нива в компанията и пример за това са дамите,за които ще прочетете в следващите редове.

IBM
Снимка: IBM

Катерина Добрева

Storage Delivery Manager, IBM Client Innovation Center Sofia

Как стана част от света на IBM и защо?

Започнах кариерата си в IBM през 2011г, търсейки работа с френски език. Не разбирах нищо от корпоративния свят, още по-малко от технологии, но знаех, че IBM е компания със 100 годишна история и е в основата на създаването на голяма част от иновативните решения и изобретения, с които си служим ежедневно през последния век. Научавайки как успоредно с технологичния прогрес, корпорацията е и с огромна социална отговорност, веднага искаш да бъдеш част от нея и да дадеш своя принос.

Как би описалa работата си с три думи?

Вдъхновяваща, развиваща и отговорна.

Какво е да си жена в ИТ сферата, и какъв съвет би дала на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите? 

Първият съвет, който ми идва на ум е да не се делим на мъже и жени. Важно е да работим рамо до рамо, за да използваме различните си силни страни, развивайки тези, в които смятаме че можем да бъдем по-добри. По-конкретно бих казала, че едни от основните качества са смелост, отворен ум и съзнание, любопитство и постоянство. Всичко останало се учи, има безкрайно много източници на информация, академии, менторски програми, които подпомагат хората в първите им стъпки в кариерата в света на технологиите.

IBM
Снимка: IBM

Виолета Караначева-Цветанова

University Relations, Learning and Diversity Country Lead

И

IBM
Снимка: IBM

Мая Ивановска

Project Manager, IBM Client Innovation Center Sofia

Как станахте част от света на IBM и защо?

Виолета: Започнах да „пиша“ своята история в IBM преди десетилетие, когато бях още студент. Имах желанието да започна работа в голяма компания, в която да развия силните си страни и да изградя своя професионален профил. Ставайки част от IBM, намерих много повече, а именно креативна  и динамична среда на работа, невероятни ментори, които ми помогнаха да развия ключови умения и прекрасен екип, с който ежедневно генерираме нови идеи и преодоляваме различни предизвикателства! С Мая работим заедно по различни проекти, харесва ми, се учим една от друга и заедно правим нещата по по-добър начин.

Мая: Започнах „пътуването“ си в IBM през 2015 г. като Специалист Техническа поддръжка. Повече от 4 години предоставях поддръжка и помощ на клиенти от Германия, Австрия и Швейцария. През този период натрупах много технически опит, станах ментор на нови служители в екипа, както и Топ изпълнител на 2019 г.

Винаги проявявах интерес към странични дейности и различни проекти, затова реших да насоча енергията си и да развия уменията си в тази посока. Многобройните възможности за кариера в IBM проправи пътя ми към екипа за управление на проекти, където вече почти две години давам своя принос към многобройни стратегически проекти за компанията.

Как бихте описали работата си с три думи?

Виолета: За тези 10 години в IBM бих могла да определя моята роля в компанията по много начини. Но имам желанието да споделя как всъщност работата ми ме кара да се чувствам в края на деня, а именно удовлетворена, значима и пълна с енергия. Това е!

Мая: Би било трудно да опиша работата си в IBM с три думи! Работата и обменът на опит с различни колеги в IBM ми доставя голямо удоволствие. Предизвикателствата, свързани с работата, биха били трудни без подкрепата на различни екипи в нашата глобална мрежа. Наградата да видя крайния резултат от всеки проект, в който участвам, ме изпълва със задоволство и постоянно желание за самоусъвършенстване.

Какво е да си жена в ИТ сферата, и какъв съвет бихте дали на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите? 

Виолета: Да работиш в тази сфера е едно голямо предизвикателство. И именно това прави работата ни вълнуваща! Вярвам, че IBM е място, в което всеки с желание да усвои нови умения може да намери подходящата позиция за себе си. А дамите, които имат желание да се развиват тази сферата, бих посъветвала да опитат. Започвайки в компанията, всеки нов служител има възможността да работи с изключителни колеги, ментори, експерти и да развива палитра от нови умения. Заедно с Мая сме и част от екипа на така наречената вътрешна ресурсна група „Жените в IBM България“, в която работим фокусирано върху развитието на жените в компанията.

Мая: Работата в ИТ сферата е постоянен процес на учене и адаптиране към настоящето и мислене за бъдещето. Идеята за технологии, подобряващи ежедневния ни живот дори повлия на решението да изучавам компютърни системи и технологии в университета, така че работата в IBM беше естествен напредък в кариерата ми. Независимо от пола и възрастта, компанията предоставя много различни възможности за кариерно израстване. Основният ключ към успеха винаги е да проявявате интерес, да поддържате мотивацията си на високо ниво, да се стремите към постоянно надграждане и саморазвитие. Никой човек не е роден научен, всички ние непрекъснато развиваме своите умения, знания и компетенции през целия си живот.

IBM
Снимка: IBM

Персияна Пенкова

Remote Technical Support / Technical Assistant Intern, IBM Client Innovation Center Sofia

Как стана част от света на IBM и защо?

Като един млад човек, исках да отида в организация, в която ще мога да изградя стабилна кариера в позитивна среда. Идеята да започна в IBM ми бе дадена от мой познат, който сметна, че тук ще намеря това, което търся, а именно безкраен извор от знания и възможности, както и креативни личности! От първият ми работен ден бях пленена от културата на компанията и динамичният начин на работа, което бе изключително важно за мен. Всеки ден имам възможност да придобивам нови знания и умения, докато работя с невероятни екипи и се изправям пред различни предизвикателства.

Как би описалa работата си с три думи?

Вдъхновяваща, изпълнена с предизвикателства и много динамична.

Какво е да си жена в ИТ сферата, и какъв съвет би дала на жените, които искат да развият кариера в света на технологиите?

За мен, това да си жена в ИТ сферата е същото като да си мъж в ИТ сферата. Важното е да имаш нужните качества и мотивация, за да се развиваш. IBM предлага една позитивна, приобщаваща и вдъхновяваща среда, в която да любопитстваш и да се учиш без граници. Има неограничен поток от ресурси и обучения, а колегите са винаги готови да ти помогнат с каквото могат. На жените, които искат да станат част от нашето ИТ семейство, искам да кажа да не се страхуват, а да повярват в себе си и да пробват!

Ако искате да видите нашите възможности за развитие, може да посетите кариерната ни страница ТУК, както и профилите ни във Facebook и Linkedin.

IBM България наскоро отвори и Academy of Technology филиал, който е единственият на Балканите. Това е достъп до среда, която ще осигури възможност на критично мислещи хора със страст към решаването на проблеми  да допринасят за иновации и бъдеще!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти