Хората харчат парите си по 4 начина. Провери кой е твоят

Платена публикация

жена пари
Снимка: Istock

Заговорим ли за пари в компания, бързо става ясно, че всеки от нас има различно отношение спрямо парите. За едни са средство за постигане на непосредствени цели. За други са инструмент за купуване на време, за трети са непонятна материя, която минава през ръцете им без да остави значима следа…

Изобщо, да разберем какво е отношението ни към парите е първата стъпка от изграждането на стабилен финансов гръб за нас като личности, но и в семеен план.

Ето кои са четирите най-разпространени начина, по които хората харчат или спестяват парите си, какви са силните и слабите им страни и как  всеки може да се подобри така, че да се радва на финансовото благополучие.

Спестовникът - изкараните днес пари ще ми доставят радост утре

Много ви допада сигурността, която спестяванията дават. Имате вроден нюх да намирате най-изгодните оферти, често пазарувате втора употреба и умеете да отлагате незабавното удовлетворение за сметка на по-голямото, но в бъдещ период. Консервативен сте по природа и не обичате да поемате финансови рискове, да теглите бързи кредити и да сте в дълг.

Силни страни: Като спестовник сте много добър в дългосрочното планиране. Поставяте си финансови цели и отделяте пари, за да ги осъществите, като знаете чудесно къде отива всеки лев от приходите ви.

Какво може да подобрите: Отказът ви да предприемате какъвто и да е финансов риск ви възпрепятства да увеличите стойността на парите си чрез инвестиции. Потърсете възможности за консервативно вложение, което все пак да носи някаква доходност.

Прахосникът - наслаждавате се на всичко, което животът предлага

Наслаждавате се на живота и обичате да живеете добре сега. Обожавате да сте обградени с най-новите модели на всичко, което излезе на пазара - от техника до обзавеждане. Нямате проблем нито с харченето на пари, нито с използването на всички бързи кредити като инструмент за получаване на желаното. 

Силни страни: За вас парите са средство, а не цел. Наслаждавате се на живота тук и сега.

Какво може да подобрите: Чудесно е да черпите от живота с пълни шепи, но е важно да държите вноските по всички бързи кредити под око и да сте сигурни, че изплащате всичко навреме, съветват от Изи Кредит.

Постарайте се да изградите ясен финансов бюджет за месеца, за да не прекалявате с харченето.

Инвеститорът: Правите максималното с парите си

Вие сте напредничав човек, който непрестанно търси нови начини да прави пари. Съсредоточени сте върху изграждането на лично богатство и влиянието, което то носи. Инвестирате с ентусиазъм и не се страхувате от поемане на риск при изграждането на благосъстояние за вас и следващите поколения.

Силни страни: Умеете да се възползвате от предимствата на инвестирането във високорискови активи, защото дългосрочната ви цел е да натрупате състояние.

Какво може да подобрите: Като човек с добра поносимост към финансов риск, има опасност да загубите голяма част от парите си, особено ако сега стартирате и не познавате добре принципите на инвестирането.

Грижовникът: Давате първо на близките си

Вие сте щедър към семейството и приятелите си, дарявате и за благотворителност. За вас печеленето на пари има смисъл, само ако после радвате близките си със спечеленото. Понякога може да вземете бързи кредити, ако сам нямате възможност да помогнете на мига на някого, но ги връщате на време и като цяло не сте в дълг.

Силни страни: Умеете да давате, но умеете и да планирате месечните си харчения така, че да има достатъчно за всички.

Какво да подобрите: Не забравяйте себе си в това финансово уравнение. Да се грижиш за другите е прекрасно, но се грижете и за собственото си финансово спокойствие.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти