Хидролизиран колаген – кога да го пием, как се приема и за какво помага?

Платена публикация

коса нокти кожа
Снимка: iStock

Хидролизираният колаген е станал изключително популярен в последните години, а неговите ползи за здравето са добре документирани. Какво представлява, какви са предимствата му и ползите му ще разгледаме в тази статия.

Какво представлява хидролизираният колаген?

Хидролизираната форма на колаген е с най-добра абсорбция в организма. Извлича се чрез хидролизиране на белтъци от животински източници, като риба, говеждо или яйца. Този процес на хидролиза прави по-лесен за усвояване съставката за човешкото тяло.

Този протеин е най-разпространеният в тялото, съставляващ 30% от всички белтъци. Колагенът играе ключова роля за здравословното състояние кожата, косата и други важни органи. С възрастта, производството му намалява, като тялото губи около 2% годишно след 30-годишната възраст. Това може да доведе до бръчки, чупливи нокти, косопад и болки в ставите.

Има различни типове колаген, които служат за различни цели. Най-добре се усвояват шестте типа I, II, III, IV, V и X.

Защо е полезен за здравето ни?

Хидролизираният колаген е изключително полезен за здравето ви, тъй като поддържа и подобрява състоянието на ставите, кожата, косата и ноктите. Ето как действа конкретно на:

  • кожата: отговорен е за здравословния и стегнат вид на кожата. С възрастта производството му в организма намалява, което води до появата на фини линии, бръчки и загуба на еластичност. Съставката може да помогне да се намали негативното действие на времето и да се възстанови младежкия вид на кожата;
  • ставите: с годините те обикновено се износват и стават по-уязвими и нестабилни. Приемът на хидролизиран колаген може да помогне за поддържането на хрущяла и ставните повърхности в добро състояние;
  • косата и ноктите: оказва благоприятно действие и върху косата и ноктите. Укрепва косъма и да предотвратява цепенето и чупенето на ноктите.

коса нокти кожа
Снимка: iStock

За какво помага?

Приемът на хидролизиран колаген има множество ползи за вашето тяло, като например:

1. Подобряване на здравето на ставите и облекчаване на болката при ставни заболявания.

2. Поддържане на кожата сияйна и еластична, намаляване на бръчките и фините линии.

3. Подсилване на косата и ноктите, правейки ги по-здрави и устойчиви.

4. Подпомагане на правилното функциониране на храносмилателната система.

5. Благоприятстване бързото възстановяване след спорт и активно движение.

Както сами виждате, приемът на колаген предоставя множество ползи. Този важен протеин играе ключова роля в поддържането на кожата, косата, ноктите, костите и много други тъкани, органи и системи. Колагенът може да подобри еластичността и структурата на епидермиса, намалява бръчките и придава младежки сияен вид. Също така може да подпомогне здравето на ставите и хрущялите, намалявайки болката, износването и риска от травми.

коса нокти кожа
Снимка: iStock

Друга важна функция – помага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

С напредването на възрастта, когато производството на колаген намалява, приемът му като добавка може да компенсира загубите и да намали видимите признаци на стареене. Важно е да изберете правилния източник и форма на веществото, за да имате добри резултати.

Какви са предимствата на хидролизирания колаген пред другите му форми?

Въпреки че хранителната добавка се предлага и под други форми, хидролизираната е предпочитана поради няколко важни предимства. Първо, лесен е за прием – може да бъде разтворен в течности като вода или сок. Освен това, този вид колаген е по-лесно усвоим от организма, което означава, че неговите ползи се усещат по-бързо.

Кога тялото ви се нуждае от хидролизиран колаген?

Необходимостта от външен прием на съставката нараства с напредването на възрастта. Причината за това е, че с времето тялото започва да произвежда по-малко колаген, което може да доведе до различни здравословни проблеми. Затова е препоръчително да го приемате като добавка след определена възраст. Смята се, че след 30-годишна възраст организмът намалява синтеза на колаген.

коса нокти кожа
Снимка: iStock

Как се приема добавката?

Приемът на хидролизираният колаген е лесен и удобен. Обикновено се предлага във вид на прах или капсули. Прочетете внимателно листовката на производителя и се консултирайте с личния си лекар, съветват от онлайн магазин Vitamag. Най-често се пие разтворен във вода, сок или друга напитка по ваш вкус.

Хидролизираният колаген е изключително полезен и може значително да подобри състоянието на вашите кожа, кости, коса и нокти. Този вид е лесно усвоим и удобен за прием, което го прави предпочитан избор за много хора. Ще го откриете в аптеките и онлайн магазините за добавки.

Не забравяйте, че преди да започнете да пиете хидролизиран колаген или друга добавка, е важно да се консултирате с личния си лекар, особено ако имате предишни здравословни проблеми или приемате лекарства. За добри резултати и максимална ефективност винаги следвайте указанията от производителя и приемайте редовно.

Този продукт е подходящ главно за хора над 30 години и за всеки, който иска да се грижи за здравето на тялото си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти