Еднофамилна къща в полите на Пирин

Платена публикация

Еднофамилна къща в полите на Пирин
Снимка: netinfo

Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъдеще близо до планината.

Фантастичната гледка, чистият въздух, слизащ от планината в незастроената крайградска част на Гоце Делчев, в комбинация с чувството за необятна свобода и уединение с природата са само част от предимствата, които Дачо Мирянов изтъква за новото си жилище. Ето какво още разказва той за  живота далеч от шума на града.

“Когато се роди дъщеря ни, се замислихме как искаме да я отгледаме близо до природата. Започнах да оглеждам парцели и най-много ми допадна този, който се намира най-близко до планината и на метри от открития минерален басейн в гората, който е истинско богатство за жителите на Гоце Делчев. Със съпругата ми предпочетохме да построим къща по наш вкус, а не да преустрояваме вече реализирана.

Снимка: netinfo

Новият ни дом представлява сглобяема дървена къща в американски стил - нещо, което не е много познато за нашите географски ширини. Използвахме по-малко натоварения за строене зимен период и след 3 месеца вече имахме ново жилище, отговарящо на всички съвременни стандарти за енергийна ефективност. Имаме повече открити пространства, неограничени от стени и врати помещения. Така сме организирали таванската част, която е изцяло обитаема, просторна и няма никакви ограждения, за да можем да усетим максимално комфорта от широтата“.

Енергийната ефективност

„Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници си гарантираме икономия от електричество и разходи за отопление. Например, камината на дърва, която, освен че се вписва много приятно в интериора и внася чувство за семеен уют, е свързана със серпентина към радиаторите в цялата къща и по този начин затопля помещенията и поддържа постоянна температура през студените месеци, включително загрява водата в бойлерите. За по-топлите слънчеви месеци сме инсталирали слънчеви колектори на покрива“. Не на последно място принос към поддържането на здравословен вътрешен климат имат инсталираните в къщата 5 покривни прозореца VELUX.

Снимка: netinfo

Проект и реализация

„Къщата ни е на две нива с голям външен двор, с жива ограда и детски кът за игра. Зад къщата имаме лятна кухня с навес и барбекю. На първия етаж са разположени всекидневна с широка американска кухня, детска стая, баня и санитарно помещение. Всекидневната е свързана с пристройка, която построихме с идеята да използваме като зимна градина. Със съпругата ми обичаме природата и искахме да имаме място, което ни позволява да сме близо до нея дори през студените зимни месеци.

Пристройката е много приятна и озарена, което постигнахме с комбинацията от френски прозорци и покривен прозорец, които създават усещане за връзка с красивата природа навън. Превърнахме втория етаж изцяло в място за отдих и релакс. Пространството е отворено, нямахме желание да го разделяме със стени. Там се отпускам с любимите си книги, свиря на китара или просто оставам насаме с мислите си, излегнат на спалнята, съзерцавайки небето през покривния прозорец над мен. В допълнение към интериора и за повече простор и светлина, в помещението инсталирахме няколко покривни прозореца VELUX. По план бяхме заложили само 2, но впоследствие толкова много ни хареса как се промени обстановката, че решихме да сложим още няколко, включително и на покрива на зимната градина“.

Снимка: netinfo

Информираният избор

„Занимавам се със строителство повече от 10 години и съм много добре запознат с покривните прозорци VELUX. Винаги съм ги харесвал и когато стигнахме до втория етаж, реших да направя тази инвестиция, като първоначално планирах да има по един прозорец в двата противоположни ъгъла на стаята, тъй като те се нуждаеха най-много от светлина. След поставянето им таванът ни се промени изцяло. Стана слънчев и въпреки че в района, в който се намираме, не се ползват масово покривни прозорци, вече не мога да си представя таванското помещение без тях. Просто стана по-уютно.

Това провокира решението ми да добавим още прозорци. Избрахме да са с дървена дограма и се вписаха чудесно в естествения дървен интериор на къщата. Това се забелязва най-вече в зимната градина, където дървените греди от интериора са съчетани с покривен прозорец с дървена дограма. Получи се наистина много добре и придаде автентичен стил на тази част от къщата. Взех решението заедно с представител на VELUX за района. Покривните прозорци с горно управление се оказаха най-подходящи за височината на скосяванията на покрива, която имаме. Този вид прозорци ни дава възможност да поставяме мебели под тях, например спалня, секция, по-малки рафтове. Имаме и един прозорец, който се отваря изцяло с помощта на двойна ос“.

Снимка: netinfo

Повече светлина и чист въздух с VELUX

„Безспорно по-светлите стаи и по-чистият въздух създадоха усещане за комфорт. Всеки прозорец има вграден отвор, който пропуска свеж въздух, дори при затворено положение. Мисля, че това е голямо предимство за място като тавана, което обикновено асоциираме с мрачно и неприветливо помещение. Покривните прозорци ни спестяват електроенергия, защото с тях улавяме цялата дневна светлина и много по-рядко ползваме изкуствено осветление. Друго, което мога да споделя от личен опит е, че прозорците се поддържат много лесно. Имат възможност да се обръщат и в двете посоки и без много усилия се почистват от всички страни. Също толкова лесно се управляват и поставят вътрешните щори и външния сенник - буквално с едно движение се поставят и откачат“.

Полезните аксесоари

„Оборудвали сме почти всички покривни прозорци с външни сенници и затъмнителни щори. Мисля, че аксесоарите са полезно допълнение и вършат чудесна работа. Лесно се поставят и поддържат. VELUX имат голямо разнообразие от щори за всеки вкус. Ние избрахме по-семплия и изчистен вариант в един цвят.“

Повече за продуктите VELUX научете на www.velux.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти