Дерматологът д-р Ивайло Петров: Слънцето и цигарите са причина номер 1 за стареенето

Платена публикация

Vedra
Снимка: Vedra International

Д-р Ивайло Петров от Дерматологична клиника София e водещ дерматолог с над 10-годишна практика, със специализации в Германия и Швейцария. Води тренинги с продуктите на световния лидер в естетичната медицина Merz Aesthetics.

Според д-р Петров младежкото излъчване на кожата може да се запази в дългосрочен план с ежедневна грижа, която не изисква много време и средства. 

Д-р Петров, какви основни стъпки трябва да следват дамите в началото на летния период? 

През лятото повече пациенти търсят слънцето в стремежа да придобият приятен леко кафеникав тен, но това с годините води до значително фотостареене на кожата. Застаряването основно е в резултат на прекомерното излагане на слънце.

Затова най-важното за този сезон е дамите да използват ежедневно фотозащитен крем. Вече повечето дневни кремове съдържат фотозащита в порядъка на фактор 15 SPF или 25 SPF, който е напълно подходящ и достатъчен за градска среда.

Когато почиваме на по-висока надморска височина или сме на море, факторът трябва да се увеличи поне до около 30 SPF, но в много от случаите е необходим 50 SPF. Това, което се забелязва е, че дамите предимно обръщат много по-голямо внимание на лицето си, отколкото на другите открити зони.

При много голям процент пациенти, които посещават моя кабинет, има значителен дисонанс между запазване младежкия вид на лицето и значително увредената кожа на шията, деколтето и ръцете. Препоръчвам през летния период да се използва козметика с поне 15-20 SPF за деколте и ръце, за да се запазят свежи и хидратирани.

Важно е след вечерния тоалет да се нанася много лек хидратиращ крем, който да възстанови кожата от натрупания през деня стрес. Когато температурите са по-високи, е препоръчително да се използва термална вода. Така силно затоплената кожа на лицето и откритите зони, може да бъде успокоена и да се намалят ефектите на горещото време.

А храната, която приемаме, има ли отношение към красотата и младостта?

До 80% от стареенето са в резултат от слънцето, 10-15% се дължат на тютюнопушенето. Негативно влияят нецелесъобразният начин на хранене и в малка степен различните хормонални промени, които настъпват в течение на времето.

Прекомерните количества захар и всички сладки продукти, големите количества мед, фрешове и сладки напитки вредят изключително много на кожата.

Също така несъобразените количества животински белтъци – месо, кашкавал, сирене, яйца, придават вял и уморен вид на кожата.

Препоръчвам общото количество животински белтъци, които се приемат за деня да съответстват на телесното тегло – приемливо е до 60-80 гр. на ден чист животинки белтък. Няма никакво ограничение върху растителните белтъци – варива като соя, грах, фасул, различни видове зеленчуци, едамаме, ядки и други.

И все пак възрастовите промени са неизбежни, при някои настъпват по-рано, как да се справим с първите бръчици?

След 30-годишна възраст, а при някои дами и по-рано, в зоната на очите започват да се появяват фини бръчици. Един от най-добрите продукти на пазара, на основата на хиалуронова киселина, за третиране на тези първи признаци на стареене е Belotero Soft на немската компания Merz Aesthetics. 

Той е с лека консистенция, нанася се повърхностно в тази деликатна област, където кожата е много тънка, и дава чудесни резултати. Belotero Soft e подходящ и за попълване на козметични белези от акне или от прекарана шарка, като с времето ефектът става все по-добър. С него могат да бъдат третирани и бръчки тип пачи крак. 

Винаги акцент в едно лице са били устните, големи и сочни или естествено пухкави устни, какви са танденциите? Огромните устни не са ли вече ретро?

Дамите все повече обръщат внимание на по-естествените устни и моята цел е в работата с пациенти е да възстановя изгубената през годините форма и обем на устните. 

Никога не се опитвам да увелича значително едни малки устни или да променя напълно формата им, защото така се променя напълно индивидуалността на едно лице.

Винаги целта ми е била да възвърна младежките устни на пациента за едни естествени резултати. При оформянето на устни целим два ефекта - да се подчертае контура на устната и да увеличим леко обемът. Когато се работи по контура, се използва филър, който е по-плътен, като Belotero Intense, например, за да задържим формата за по-дълго време, тъй като устните са изключително динамична зона. Когато търсим ефекта на обема, ни е нужен по-мек и еластичен филър като Belotero Soft, който да запълни пространството между контурите и да ги направи пухкави и естествени, и да не създава "пластмасов" вид. 

А когато процесите на стареене са в по-напреднал етап, какво е решението?

При пациенти в една по-напреднала възраст могат да бъдат използвани алтернативни продукти, които са едновременно филър и биостимулатор на колаген.

Такъв продукт е Radiesse, дермален филър, който естествено стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Инжектира се предимно в областта на скулите и бузите, когато имаме загуба на обем и множество бръчки, които са под формата на акордеон.

Има много добро приложение в областта на долната челюст и брадичката, включително шия и гърба на дланите. Този продукт противодейства на стареенето на кожата чрез уникален механизъм. Radiesse® е единственият дермален филър, който е съставен от базирани на калций микросфери. Доказано стимулира обновяването на клетките и образуването на здрави и плътни колагенови и еластинови влакна.

Кожата възвръща младежката си плътност и еластичност, контурите стават по-уплътнени. Клинични проучвания доказват незабавния ефект на  Radiesse® за изпълване и изглаждане на средно дълбоки и дълбоки бръчки. А резултатите траят повече от година и това е клинично доказано с десетки изследвания. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти